Onsdag 6. juli 2016
STEMTE MOT: Labour-leder Jeremy Corbyn advarte i 2003 om at en krig mot Irak ville føre til økt ekstremisme og kaos i Midtøsten.FOTO: LEON NEAL, AFP/NTB scanpix
• Omfattende britisk Irak-rapport legges fram • Labour-mytterister stemte for krigen
Hjemsøkes av Irak-krigen
STEMTE FOR: Hilary Benn.
STEMTE FOR: Angela Eagle.
STEMTE FOR: Tom Watson.
STEMTE FOR: Yvette Cooper.
GAMLE SYNDER: Chilcot-rapporten som lanseres i dag er ventet å gi en knusende dom over britenes krig i Irak. Rapporten kan styrke Jeremy Corbyn.

Stor­britannia

Chilcot-rapporten, den offisielle utredningen av Storbritannias deltakelse i Irak-krigen, legges fram i dag. Kommisjonen bak rapporten, ledet av Sir John Chilcot, tar for seg opptakten til krigen i 2003 og okkupasjonen fram til 2009.

Det ventet at kommisjonen vil komme med en knusende dom over Storbritannias tidligere Labour-statsminister Tony Blair, som ledet landet ut i krigen som USAs næreste allierte.

Irak-rapporten publiseres samtidig som Labour er midt i en opprivende lederstrid, og kan styrke den hardt pressede partilederen Jeremy Corbyn.

Flere av de sentrale Labour-politikerne som i dag ber Corbyn gå av på grunn av manglende lederegenskaper, støttet i sin tid Blairs katastrofale beslutning om å delta i krigen.

Fakta

Chilcot-rapporten:

• Den tidligere embetsmannen og statssekretæren John Chilcot ble i juni 2009 oppnevnt til å lede granskingen av Storbritannias rolle i Irak-krigen.

• Det var daværende statsminister Gordon Brown, Tony Blairs etterfølger, som utpekte medlemmene.

• Granskingen skal undersøke hvordan beslutningene ble fattet, forsøke å fastslå så presist som mulig hva som skjedde og påpeke hva man kan lære.

• Rapporten legges fram 6. juli. Den består av tolv bind og angivelig over 2 millioner ord.

Kilde: The Telegraph/©NTB

– Ingen leder

Stridighetene i partiet startet få dager etter brexit-avstemningen, da Corbyn sparket skyggeministeren for utenrikssaker Hilary Benn, etter avsløringer om at Benn skal ha deltatt i et komplott for å avsette Corbyn.

I dagene som fulgte, ble antakelsene bekreftet. Elleve medlemmer av Corbyns skyggekabinett trakk seg etter at Benn fikk sparken.

– Han er en god og ærlig mann, men han er ingen leder, sa Benn etter at det ble kjent at han planla å skyve ut Corbyn.

Blant kuppmakerne i Labour kommer Chilcot-rapporten på et ubeleilig tidspunkt. Labour-leder Corbyn var i 2003 tydelig i sin motstand mot invasjonen.

Benn stemte på sin side for Irak-krigen, noe flere av Corbyns fiendtlig innstilte partifeller også gjorde.

Blant dem som nå er aktuelle som lederkandidater i Labour, stemte Angela Eagle og Yvette Cooper for krigen. Cooper stemte også mot å undersøke Storbritannias bidrag. Labours nestleder Tom Watson, en av de største pådriverne for Corbyns avgang, stemte også for krigen i Irak.

Watson skulle i går møte flere fagforeninger for å øke presset mot Corbyn, og få ham til å trekke seg.

Eagle uttalte tidligere denne uka at hun har nok støtte i Labours parlamentsgruppe til å kunne utfordre Corbyn. Parlamentsgruppa har foreløpig ikke funnet en utfordrer til Corbyn de kan samles om.

På direkte spørsmål i 2007 om han angret på at han stemte for Irak-krigen, var Hilary Benn klar:

– Nei. Det er en av de tøffeste avgjørelsen jeg har tatt, og jeg var veldig klar på det, men jeg sørger ikke over at Saddam ikke lenger er ved makten. Men jeg forstår hvor bitre mange er over krigen.

Benn er sønn av den avdøde Labour-veteranen og fredsforkjemperen Tony Benn, som også har vært Corbyns politiske forbilde.

Under en protest i Washington to måneder før invasjonen sa Corbyn at det bare er våpenprodusenter, ikke det irakiske folk, som vil tjene på invasjonen. Han advarte også om at krigen ville føre til mer ekstremisme og ustabilitet i regionen.

Chilcot-rapporten har blitt utsatt en rekke ganger, noe Corbyn på et tidspunkt omtalte som «latterlig». Kritikerne hevder utsettelsen skyldes politiske hensyn, og mistenker Blair for å ha trenert prosessen.

Vil rettsforfølge Blair

Flere i Labour og skotske SNP har gått ut med advarsler om at de vil prøve å rettsforfølge Blair dersom dommen i Chilcot-rapporten er nedslående.

En anonym kilde fortalte i mai avisa Sunday Times at rapporten vil komme med brutal kritikk av daværende statsminister Blair, og at ryktet hans etter offentliggjøringen vil bli hardt rammet.

Rapporten skal, ifølge Chilcot-kommisjonen, blant annet undersøke effekten terrorangrepet 11. september 2001 hadde på de britiske avgjørelsene, Storbritannias forståelse av Iraks masseødeleggelsesvåpen, den juridiske rådføringen som ble gitt, Storbritannias Irak-politikk, de «menneskelige kostnadene» krigen førte med seg og Storbritannias rolle som okkupasjonsmakt.

Blair har nektet å kommentere rapporten før offentliggjøringen. Corbyn-vennlige John Prescott har gått ut med en formaning om å ikke øke spenningene i partiet ved å komme med «veldig sinte utspill om Irak-krigen» i forbindelse med rapportlanseringen. Rapporten vurderer ikke om krigen var lovlig eller ikke, og Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har kunngjort at de ikke vil vurdere å straffeforfølge Blair.

Dersom rapporten ikke viser seg å være så hard mot Blair som forventet, har flere medlemmer i parlamentet sagt at de ønsker å benytte seg av en gammel og lite brukt lov som vil kunne stille Blair for riksrett. Loven er ikke tatt i bruk siden 1806.

Da Corbyn under valgkampanjen for ledervalget i Labour i fjor ble spurt om han syntes Blair burde bli siktet for krigsforbrytelser, svarte han bekreftende.

– Hvis han har begått en krigsforbrytelse, så ja, uttalte Corbyn, som la til at Irak-krigen var «en ulovlig krig» som Blair må «stå inne for».

Corbyn har ikke gått tilbake på det synet etter at han ble Labour-leder.

Omstridt tidspunkt

Skottlands tidligere førsteminister Alex Salmond hevdet på mandag at kuppmakerne i Labour valgte dette tidspunktet på grunn av frykten blant Labour-eliten for å få demme opp for Corbyn før rapporten ble lansert. De som forsøkte å presse Corbyn ut, beskyldte Corbyn for å være unnvikende i Labours remain-kampanje før EU-avstemningen. I en artikkel i The Herald gikk Salmond imot deres begrunnelse.

«Det er merkelig hvordan parlamentsgruppa i Labour har valgt akkurat dette tidspunktet til å lansere kuppet mot Jeremy Corbyn og hva som forklarer desperasjonen deres for å få ham ut forrige uke. Det kan ikke være på grunn av EU-avstemningen der Corbyns kampanje, selv om den ikke var energisk, var mer synlig enn for eksempel den store politiske vinneren Theresa May sin», skriver Salmond.

Andre Blair-kritikere, som forfatteren og aktivisten Tariq Ali, har bemerket at det er mer sannsynlig at det var brexit-utfallet som ga mytteristene et påskudd til å forsøke å felle Corbyn. En gjennomgang utført av The Guardian viser at kuppet hadde vært planlagt lenge, men at planene ble framskyndet på grunn av det uventede resultatet i folkeavstemningen.

kristian.aaser@klassekampen.no

Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
Mandag 2. desember 2019
SEIER: Venstrefløyen i SPD vant overraskende helgas ledervalg i partiet. Det kan bety en tidlig slutt på Angela Merkels regjeringstid.
Lørdag 30. november 2019
STEMPLES: Jeremy Corbyns kritikere mener han har normalisert jødehat i Labour. Corbyns tilhengere sier det hele er en svertekampanje.
Fredag 29. november 2019
SPILLET: Libanons politiske elite er presset, men synet på protestene er delt. – De skremmer vettet av eliten, sier libanesisk eks-politiker.