Onsdag 22. juni 2016
I BORGERLIGE OMGIVELSER: Venstre-leder Trine Skei Grande holdt i går sommerpressekonferanse for partiet i nyåpnede Sentralen i Oslo. Her sammen med Unge Venstre-leder Tord Hustveit.
Advarer KrF mot Ap og Sp
BER KRF BLI: Trine-Skei Grande advarer KrF mot å bytte side. Går KrF over til Ap og Sp, kan Norge få «tidenes mest konservative regjering», mener Unge Venstre.

Venstre

Ap-nestleder Trond Giske har tro på en «trafikklys»-koalisjon i 2017, har han sagt til VG.

Giskes drøm er Unge Venstres mareritt.

Finner Ap, Senterpartiet og KrF sammen, blir det et «trafikklys» som vil lyse rødt i langt større grad enn grønt, mener Tord Hustveit:

– Det er sympatiske sider ved alle disse partiene hver for seg. Men sammen er jeg redd de vil få fram det verste i hverandre: Senterpartiets strukturkonservatisme, KrFs verdikonservatisme og Aps tørst etter makt, sier Unge-Venstre-lederen til Klassekampen.

– Det vi frykter, er at vi får tidenes mest konservative regjering, uten vilje eller evne til å gjennomføre nødvendige reformer.

Fakta

Borgerlig samarbeid:

• Høyre og Frp sitter i regjeringen, med støtte i Stortinget fra Venstre og KrF.

• KrF har nå en prosess om hvilken retning partiet skal samarbeide i 2017.

• Prosessen skal lede fram til en innstilling fra KrFs landsstyre til høsten. Spørsmålet blir endelig avgjort av KrFs landsmøte til våren.

Reformaversjon

Venstre-leder Trine Skei Grande advarer også KrF mot å bytte side:

– Jeg tror at veldig mye av det man har satt i gang av reformer, ville en da trykke stoppknappen på, sier hun til Klassekampen.

Grande appellerer til KrFs gunst også for neste stortingsperiode:

– Jeg håper – av hele mitt hjerte – at KrF velger å samarbeide med oss og at vi velger å stå sammen for å styrke sentrum.

Frykter reformtørke

Unge Venstre har diskutert trafikklysalternativet i sitt landsstyre. Hustveit er bekymret:

– Nå har KrF en prosess på hvem de ønsker å samarbeide med og mitt inntrykk er at det kan gå flere veier. Jeg håper KrF ser verdien av det vi får til sammen nå, og at Høyre, Venstre og KrF får fram det beste i hverandre, sier Hustveit.

Han mener KrF, Sp og Ap kan bremse opp blant annet det grønne skatteskiftet, fortsettelsen av kommunereformen og ny ruspolitikk. Under dagens regjering er han fornøyd med blant annet sykehusreform, politireform og jernbanereform.

Og mer må det bli, ifølge Unge Venstre-lederen. Klimakrisa vil gi tøffe tak og fallet i statens oljeinntekter vil kreve slanking av velferdsstaten, mener Hustveit.

– Venstresida har vansker med å forstå budskapet i perspektivmeldingen fra 2013. Vi må innse at vi beveger oss mot underskudd på statsbudsjettet. Vi er helt avhengig av å gjennomføre kutt og reformer. Det vil gjøre vondt, men alternativet er verre: at vi går tom for penger og må gjennomføre kuttene uansett.

– Men er gresset så mye grønnere på denne sida, som støtteparti for Høyre og Frp i regjering?

– Dagens regjeringen er langt fra perfekt. Men den gjennomfører i hvert fall reformer, og det trenger Norge.

Kritiserer Sp

Trine Skei Grande har ikke mye pent å si om sin gamle sentrumskamerat Sp:

– Jeg har oppfattet at når Senterpartiet går sammen med regjeringen, gjør de det for å gå mot oss, som på scooter, ulv eller andre naturvernsaker, sier Grande.

– Er du enig i at KrF blir den verste utgaven av seg selv av å samarbeide med Sp og Ap?

– Nei, jeg tror at alle blir bedre av å samarbeide med oss, sier Venstre-lederen.

– Det er jo bare den motsatte måten å si det samme på?

– Ja, ja. Men de utfordringene Norge nå står overfor på den grønne omstillinga, på å fornye velferdsstaten vår, på alt som skjer på kunnskap – det er en dårlig allianse for å møte de utfordringene. Det blir for konservativt, det blir for konserverende i alle sine strukturer. Det er altfor lite mot til å ta opp noen av de tingene som også er ubehagelige, sier Grande, og nevner kommunereformen som et eksempel:

– Det er ikke så artig å diskutere kommunestruktur, og det er ikke så behagelig – men det er tvingende nødvendig.

– Uthuler velferdsstaten

Hun er heller ikke særlig imponert over Ap:

– Det å bli så forelsket i strukturene at du ikke er villig til å ta noen grep, gjør at du til slutt uthuler velferdsstaten.

– Men finnes det saker der dere kan få mest igjen hos Ap?

– Det er det helt sikkert. Men så bestemmer vi at noen saker er viktige nå. Det er dramatisk annerledes på klima og miljø nå enn for noen år siden, da alt skulle gjøres i utlandet. Det er helt sikkert saker innenfor det sosiale feltet der vi raskere kunne blitt enige med Arbeiderpartiet. Venstre og Arbeiderpartiets tradisjon i å ta vare på velferdsstaten er mye sterkere enn den har vært med Fremskrittspartiet og Høyre. Men gratis kjernetid fikk vi ikke til i forrige periode. Men nå får vi til ting på det også.

politikk@klassekampen.no

Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Mandag 10. desember 2018
BARNEFRI: Fødselsraten i 2017 var den laveste som er målt. I 2018 ligger vi an til sette ny bunnrekord.
Lørdag 8. desember 2018
PRESSEFRIHET: Norge vil avgi en flere punkts stemmeforklaring til FNs migrasjonsavtale mandag. Ett av punktene skal tydeliggjøre pressens uavhengighet.
Fredag 7. desember 2018
VERPESJUKE: Regjeringen har satt ned en egen arbeids­gruppe for å få norske kvinner til å føde flere barn. MDG mener befolkningsvekst bør komme gjennom innvandring.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.