Mandag 20. juni 2016
Får oppmerksomhet: Leder av Nei til EU, Kathrine Kleveland, har igjen grunn til å feire at et rungende flertall i Norge vil forbli «annerledeslandet» utenfor EU. foto: Christopher Olssøn
Det er fortsatt stor EU-motstand i Norge, bare dager før britene går til urnene:
Norges nei står sterkt
Holder stand: Det siste tiåret har den norske nei-sida vokst og ligger nå stabilt på rundt 70 prosent. Motstanden er spesielt sterk blant dem under tretti år, hvor 75,5 prosent er nei-folk, og i partiene Sp, KrF og Rødt, hvor over 90 prosent ikke vil inn i EU.
NEI: En ny måling viser at 70,9 prosent sier nei til et norsk EU-medlemskap. Samtidig sier 72 prosent i Sverige at de er for å bli i unionen.

eu-måling

Få dager før britene skal stemme over en mulig brexit, viser en ny måling at 70,9 prosent her i Norge sier nei til et norsk EU-medlemskap.

– Denne målingen sier jo alt om at Norge trives veldig godt utenfor EU, sier Per Edgar Kokkvold, presseveteran og Storbritannia-kjenner.

Han har fulgt norsk EU-debatt i en årrekke og mener man ikke uten videre kan sammenligne norsk og britisk nei-side.

– I Norge er EU-motstanden et rødgrønt prosjekt. I Storbritannia er det et blåblått prosjekt, og jo blåere du er, jo sterkere er motstanden til EU, sier Kokkvold.

Den ferske undersøkelsen viser at norsk EU-motstand er størst blant dem som stemmer Senterpartiet, KrF og Rødt. I disse partiene ville ingen stemt ja, og opp til 98 prosent stemt nei. Også 83 prosent av de spurte som stemmer Frp er negative til et norsk EU-medlemskap. Og selv i Høyre ville 61 prosent stemt nei om det var folkeavstemning i morgen.

Fakta

EU-barometer:

• Mellom 7. og 13. juni ble 1000 personer spurt om de er for eller mot et norsk EU- medlemskap.

• Undersøkelsen er utført av Sentio, på oppdrag fra Klassekampen og Nationen.

• 70,9 prosent sa «nei», 19,6 prosent sa «ja», og 9,5 prosent svarte «vet ikke».

• Det siste tiåret har den norske nei-sida vokst jevnt, fra 48 prosent sommeren 2006 til rundt 70 prosent de siste fem årene.

• Torsdag 23. juni stemmer britene ja eller nei til å bli værende i unionen.

Kjærlighet til nasjonen

– I Norge er det mer den progressive kjærligheten til nasjonen, ikke nasjonalisme og fremmedfrykt, men demokrati og folkestyre, som preger nei-sida, sier Kokkvold.

Torsdag ble Labour-politiker og EU-tilhenger Jo Cox knivstukket og skutt på åpen gate. Drapet har rystet hele Storbritannia og vil få en dempende effekt på britenes EU-valgkamp, tror Kokkvold.

De unge sier nei

Her i Norge er det dem under 30 år som er mest mot EU, ifølge Klassekampens undersøkelse. Hele 75,5 prosent av denne gruppa ville stemt nei. Tilhengerne er flest i Oslo, hvor 24 prosent ville stemt ja, og færrest på landsbygda, hvor 82 prosent ville stemt nei.

I Storbritannia er det motsatt, der er det de gamle som vil ut av EU, mens de unge vil bli værende. Kokkvold spår at britene til slutt vil tippe mot å bli værende i EU, selv om målingene til nå har vist et lite nei-flertall:

– De hater og misliker unionen, men frykter de økonomiske konsekvensene og vil ikke bli oppfattet som et reaksjonært og høyreorientert land, sier Kokkvold.

Motsatt i Sverige

I Sverige er bildet motsatt av i Norge. I en måling publisert i Gøteborg-Posten på søndag svarte 72 prosent at de ønsker å forbli i unionen.

– Det er et veldig overraskende tall, sier Jan Erik Grindheim, leder av Europabevegelsen.

Han tror forklaringen ligger i flyktningsituasjonen.

– Sverige er et land mange flyktninger ønsker å reise til. Dermed er nok svenskene interessert i en bedre ansvarsfordelingen mellom landene, sier Grindheim.

Han forklarer den stabile EU-motstanden i Norge med først finanskrisa, så endringer i forholdet til Russland og deretter flyktningkrisen.

– Mange mener at EU ikke er flinke nok til å løse disse sakene i fellesskap. Jeg er uenig, jeg mener disse utfordringene nettopp viser at vi trenger sterkere internasjonale samarbeid, sier Grindheim.

«Annerledeslandet»

Både norsk ja og nei-side har i de siste ukene blitt intervjuet om forholdene i «annerledeslandet» Norge. Nei til EU har sammen med sine søsterorganisasjoner skrevet leserinnlegg i The Telegraph, hvor de oppfordrer britene til å gå ut av EU.

– Vi har fått stor oppmerksomhet fra britisk, fransk og amerikansk presse og har vært opptatt av å vise våre grunner til å stå utenfor – og ikke gå inn i argumentasjonen i Storbritannia, sier Kathrine Kleveland.

Lederen av Nei til EU er glad for at meningsmålingene viser stabil motstand i Norge, til og med blant dem som stemmer Høyre og Frp.

– Dette er et stikk mot statsministeren og alle andre som advarer britene mot å gå ut av EU. De snakker mot erfaringene fra Norge, sier Kleveland.

fridag@klassekampen.no

Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Lørdag 10. november 2018
DYRT: Zerokonferansen omtaler seg selv som Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima. Men hvis vanlige folk skal med, må prisen ned, sier Natur og Ungdom.
Fredag 9. november 2018
FALL: Gapet mellom nivået på den statlige bostøtten og boutgifter i storbyene har økt dramatisk, viser ny rapport. Byene får en ekstraregning på flere hundre millioner.
Torsdag 8. november 2018
FRAFALL: Ungdom som faller ut av videregående fanges opp for seint, sier Jan Bøhler.
Torsdag 8. november 2018
KLAR MELDING: Leder for FNs klimapanel Hoesung Lee vil nødig fremstå alarmistisk. Men forskningen er entydig: Vi har dårlig tid, sier han.
Onsdag 7. november 2018
SAMLING: Ap, Sp og SV har reint fleirtal i Klassekampens novembermåling. Etter å ha blitt vraka av KrF er Jonas Gahr Støre klar for å samkøyre med dei raudgrøne.
Tirsdag 6. november 2018
KOSTBART: Jakten på de tapte Terra-pengene har gitt store inntekter til advokatene som det siste tiåret har jobbet med saken.
Mandag 5. november 2018
STRID: Når abortloven nå er på forhandlingsbordet, vil Senterpartiet fremme forslag om å fjerne den omstridte retten til tvillingabort. Ap går for fort i vranglås, mener Kjersti Toppe.
Lørdag 3. november 2018
DELT: Sentrale partifolk tror det kan ta tid å samle fløyene i KrF etter partiets skjebnelandsmøte på Gardermoen i går.
Fredag 2. november 2018
NEI: Dersom KrFs høyrefløy vinner fram på dagens skjebnemøte, forsvinner sentrum i norsk politikk, advarer Anne Enger.