Mandag 20. juni 2016
Får oppmerksomhet: Leder av Nei til EU, Kathrine Kleveland, har igjen grunn til å feire at et rungende flertall i Norge vil forbli «annerledeslandet» utenfor EU. foto: Christopher Olssøn
Det er fortsatt stor EU-motstand i Norge, bare dager før britene går til urnene:
Norges nei står sterkt
Holder stand: Det siste tiåret har den norske nei-sida vokst og ligger nå stabilt på rundt 70 prosent. Motstanden er spesielt sterk blant dem under tretti år, hvor 75,5 prosent er nei-folk, og i partiene Sp, KrF og Rødt, hvor over 90 prosent ikke vil inn i EU.
NEI: En ny måling viser at 70,9 prosent sier nei til et norsk EU-medlemskap. Samtidig sier 72 prosent i Sverige at de er for å bli i unionen.

eu-måling

Få dager før britene skal stemme over en mulig brexit, viser en ny måling at 70,9 prosent her i Norge sier nei til et norsk EU-medlemskap.

– Denne målingen sier jo alt om at Norge trives veldig godt utenfor EU, sier Per Edgar Kokkvold, presseveteran og Storbritannia-kjenner.

Han har fulgt norsk EU-debatt i en årrekke og mener man ikke uten videre kan sammenligne norsk og britisk nei-side.

– I Norge er EU-motstanden et rødgrønt prosjekt. I Storbritannia er det et blåblått prosjekt, og jo blåere du er, jo sterkere er motstanden til EU, sier Kokkvold.

Den ferske undersøkelsen viser at norsk EU-motstand er størst blant dem som stemmer Senterpartiet, KrF og Rødt. I disse partiene ville ingen stemt ja, og opp til 98 prosent stemt nei. Også 83 prosent av de spurte som stemmer Frp er negative til et norsk EU-medlemskap. Og selv i Høyre ville 61 prosent stemt nei om det var folkeavstemning i morgen.

Fakta

EU-barometer:

• Mellom 7. og 13. juni ble 1000 personer spurt om de er for eller mot et norsk EU- medlemskap.

• Undersøkelsen er utført av Sentio, på oppdrag fra Klassekampen og Nationen.

• 70,9 prosent sa «nei», 19,6 prosent sa «ja», og 9,5 prosent svarte «vet ikke».

• Det siste tiåret har den norske nei-sida vokst jevnt, fra 48 prosent sommeren 2006 til rundt 70 prosent de siste fem årene.

• Torsdag 23. juni stemmer britene ja eller nei til å bli værende i unionen.

Kjærlighet til nasjonen

– I Norge er det mer den progressive kjærligheten til nasjonen, ikke nasjonalisme og fremmedfrykt, men demokrati og folkestyre, som preger nei-sida, sier Kokkvold.

Torsdag ble Labour-politiker og EU-tilhenger Jo Cox knivstukket og skutt på åpen gate. Drapet har rystet hele Storbritannia og vil få en dempende effekt på britenes EU-valgkamp, tror Kokkvold.

De unge sier nei

Her i Norge er det dem under 30 år som er mest mot EU, ifølge Klassekampens undersøkelse. Hele 75,5 prosent av denne gruppa ville stemt nei. Tilhengerne er flest i Oslo, hvor 24 prosent ville stemt ja, og færrest på landsbygda, hvor 82 prosent ville stemt nei.

I Storbritannia er det motsatt, der er det de gamle som vil ut av EU, mens de unge vil bli værende. Kokkvold spår at britene til slutt vil tippe mot å bli værende i EU, selv om målingene til nå har vist et lite nei-flertall:

– De hater og misliker unionen, men frykter de økonomiske konsekvensene og vil ikke bli oppfattet som et reaksjonært og høyreorientert land, sier Kokkvold.

Motsatt i Sverige

I Sverige er bildet motsatt av i Norge. I en måling publisert i Gøteborg-Posten på søndag svarte 72 prosent at de ønsker å forbli i unionen.

– Det er et veldig overraskende tall, sier Jan Erik Grindheim, leder av Europabevegelsen.

Han tror forklaringen ligger i flyktningsituasjonen.

– Sverige er et land mange flyktninger ønsker å reise til. Dermed er nok svenskene interessert i en bedre ansvarsfordelingen mellom landene, sier Grindheim.

Han forklarer den stabile EU-motstanden i Norge med først finanskrisa, så endringer i forholdet til Russland og deretter flyktningkrisen.

– Mange mener at EU ikke er flinke nok til å løse disse sakene i fellesskap. Jeg er uenig, jeg mener disse utfordringene nettopp viser at vi trenger sterkere internasjonale samarbeid, sier Grindheim.

«Annerledeslandet»

Både norsk ja og nei-side har i de siste ukene blitt intervjuet om forholdene i «annerledeslandet» Norge. Nei til EU har sammen med sine søsterorganisasjoner skrevet leserinnlegg i The Telegraph, hvor de oppfordrer britene til å gå ut av EU.

– Vi har fått stor oppmerksomhet fra britisk, fransk og amerikansk presse og har vært opptatt av å vise våre grunner til å stå utenfor – og ikke gå inn i argumentasjonen i Storbritannia, sier Kathrine Kleveland.

Lederen av Nei til EU er glad for at meningsmålingene viser stabil motstand i Norge, til og med blant dem som stemmer Høyre og Frp.

– Dette er et stikk mot statsministeren og alle andre som advarer britene mot å gå ut av EU. De snakker mot erfaringene fra Norge, sier Kleveland.

fridag@klassekampen.no

Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Mandag 27. januar 2020
HJELP: Universitetet på Ås kan allerede i år bli tvunget til å gi fra seg byggene sine til Statsbygg. Tillitsvalgte frykter økt husleie.
Lørdag 25. januar 2020
KRITISKE: Den svenske eiendomsmagnaten Ilija Batljan vil kjøpe velferdsbygg i Norge og leie dem tilbake til det ­offentlige. Men han får motstand.
Fredag 24. januar 2020
EIENDOMSBARON: Den tidligere sosial­demokratiske topp- politikeren Ilija Batljan har tjent seg søkkrik på kjøp av offentlig eiendom i Sverige. Nå står Norge for tur.
Torsdag 23. januar 2020
NYE TIDER: Flere Frp-topper vil lokke Sp over i et framtidig borgerlig regjeringssamarbeid. «Komisk», svarer Sp.
Onsdag 22. januar 2020
VIKEN: Med Frp tilbake i Stortinget kan det gå mot oppløsning av Viken før 2021.
Tirsdag 21. januar 2020
EXIT: Frp-nestor Carl I. Hagen maner sitt gamle parti til å drive nådeløs opposisjonspolitikk. Nå forventer han kamp om ledervervet.
Mandag 20. januar 2020
IGJEN: På Aps landsmøte i fjor vant partileder Jonas Gahr Støre slaget mot dem som vil utvide grensa for selvbestemt abort. Men krigen er ikke vunnet.
Lørdag 18. januar 2020
PLAN: SV vil nå måla i Parisavtalen gjennom prosjektet «grøn ny deal». Eit av tiltaka er å kjøpe kriseramma norske verft, for å gjere dei ­grøne og sikre at arbeidsplassane blir i Noreg.