Mandag 20. juni 2016
Får oppmerksomhet: Leder av Nei til EU, Kathrine Kleveland, har igjen grunn til å feire at et rungende flertall i Norge vil forbli «annerledeslandet» utenfor EU. foto: Christopher Olssøn
Det er fortsatt stor EU-motstand i Norge, bare dager før britene går til urnene:
Norges nei står sterkt
Holder stand: Det siste tiåret har den norske nei-sida vokst og ligger nå stabilt på rundt 70 prosent. Motstanden er spesielt sterk blant dem under tretti år, hvor 75,5 prosent er nei-folk, og i partiene Sp, KrF og Rødt, hvor over 90 prosent ikke vil inn i EU.
NEI: En ny måling viser at 70,9 prosent sier nei til et norsk EU-medlemskap. Samtidig sier 72 prosent i Sverige at de er for å bli i unionen.

eu-måling

Få dager før britene skal stemme over en mulig brexit, viser en ny måling at 70,9 prosent her i Norge sier nei til et norsk EU-medlemskap.

– Denne målingen sier jo alt om at Norge trives veldig godt utenfor EU, sier Per Edgar Kokkvold, presseveteran og Storbritannia-kjenner.

Han har fulgt norsk EU-debatt i en årrekke og mener man ikke uten videre kan sammenligne norsk og britisk nei-side.

– I Norge er EU-motstanden et rødgrønt prosjekt. I Storbritannia er det et blåblått prosjekt, og jo blåere du er, jo sterkere er motstanden til EU, sier Kokkvold.

Den ferske undersøkelsen viser at norsk EU-motstand er størst blant dem som stemmer Senterpartiet, KrF og Rødt. I disse partiene ville ingen stemt ja, og opp til 98 prosent stemt nei. Også 83 prosent av de spurte som stemmer Frp er negative til et norsk EU-medlemskap. Og selv i Høyre ville 61 prosent stemt nei om det var folkeavstemning i morgen.

Fakta

EU-barometer:

• Mellom 7. og 13. juni ble 1000 personer spurt om de er for eller mot et norsk EU- medlemskap.

• Undersøkelsen er utført av Sentio, på oppdrag fra Klassekampen og Nationen.

• 70,9 prosent sa «nei», 19,6 prosent sa «ja», og 9,5 prosent svarte «vet ikke».

• Det siste tiåret har den norske nei-sida vokst jevnt, fra 48 prosent sommeren 2006 til rundt 70 prosent de siste fem årene.

• Torsdag 23. juni stemmer britene ja eller nei til å bli værende i unionen.

Kjærlighet til nasjonen

– I Norge er det mer den progressive kjærligheten til nasjonen, ikke nasjonalisme og fremmedfrykt, men demokrati og folkestyre, som preger nei-sida, sier Kokkvold.

Torsdag ble Labour-politiker og EU-tilhenger Jo Cox knivstukket og skutt på åpen gate. Drapet har rystet hele Storbritannia og vil få en dempende effekt på britenes EU-valgkamp, tror Kokkvold.

De unge sier nei

Her i Norge er det dem under 30 år som er mest mot EU, ifølge Klassekampens undersøkelse. Hele 75,5 prosent av denne gruppa ville stemt nei. Tilhengerne er flest i Oslo, hvor 24 prosent ville stemt ja, og færrest på landsbygda, hvor 82 prosent ville stemt nei.

I Storbritannia er det motsatt, der er det de gamle som vil ut av EU, mens de unge vil bli værende. Kokkvold spår at britene til slutt vil tippe mot å bli værende i EU, selv om målingene til nå har vist et lite nei-flertall:

– De hater og misliker unionen, men frykter de økonomiske konsekvensene og vil ikke bli oppfattet som et reaksjonært og høyreorientert land, sier Kokkvold.

Motsatt i Sverige

I Sverige er bildet motsatt av i Norge. I en måling publisert i Gøteborg-Posten på søndag svarte 72 prosent at de ønsker å forbli i unionen.

– Det er et veldig overraskende tall, sier Jan Erik Grindheim, leder av Europabevegelsen.

Han tror forklaringen ligger i flyktningsituasjonen.

– Sverige er et land mange flyktninger ønsker å reise til. Dermed er nok svenskene interessert i en bedre ansvarsfordelingen mellom landene, sier Grindheim.

Han forklarer den stabile EU-motstanden i Norge med først finanskrisa, så endringer i forholdet til Russland og deretter flyktningkrisen.

– Mange mener at EU ikke er flinke nok til å løse disse sakene i fellesskap. Jeg er uenig, jeg mener disse utfordringene nettopp viser at vi trenger sterkere internasjonale samarbeid, sier Grindheim.

«Annerledeslandet»

Både norsk ja og nei-side har i de siste ukene blitt intervjuet om forholdene i «annerledeslandet» Norge. Nei til EU har sammen med sine søsterorganisasjoner skrevet leserinnlegg i The Telegraph, hvor de oppfordrer britene til å gå ut av EU.

– Vi har fått stor oppmerksomhet fra britisk, fransk og amerikansk presse og har vært opptatt av å vise våre grunner til å stå utenfor – og ikke gå inn i argumentasjonen i Storbritannia, sier Kathrine Kleveland.

Lederen av Nei til EU er glad for at meningsmålingene viser stabil motstand i Norge, til og med blant dem som stemmer Høyre og Frp.

– Dette er et stikk mot statsministeren og alle andre som advarer britene mot å gå ut av EU. De snakker mot erfaringene fra Norge, sier Kleveland.

fridag@klassekampen.no

Onsdag 11. desember 2019
I TRØBBEL: Både jetfly og forsvarshelikoptre er tatt i bruk for å sikre beredskapen i nord under Babcocks sammenbrudd. Det kan ende med en kjemperegning for selskapet.
Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.
Mandag 9. desember 2019
Hysj: Riksrevisjonen kritiserer regjeringen i ­hemmelig jager­flyrapport, men Forsvarsdepartementet hevder rapportens gradering gjør det ­umulig å fortelle hvor alvorlig kritikken er.
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
IKKJE FORSYNT: Trass i at Sp strir imot kvart forsøk på å skape raudgrøn samling, går partiet no saman med SV og Ap for å få opp sjølvforsyningsgraden.
Onsdag 4. desember 2019
PRESS: USAs press på europeiske Nato-land kommer ikke til å stanse frihandelsavtalen mellom Norge og Kina. Samtidig varsler utenriksminister Ine Eriksen Søreide en diskusjon om Norges forhold til Kina.
Tirsdag 3. desember 2019
NATO: Forholdet til Kina blir en viktig sak på Nato-møtet i London denne uka. Ap-leder Jonas Gahr Støre er skeptisk til å sende norske styrker til Asia.
Mandag 2. desember 2019
PARALLELT: Samme måned som Trygde­retten første gang sa at det er lov å ha med ytelser til utlandet, vedtok Stor­tinget strengere regler for eksport av arbeidsavklaringspenger.
Lørdag 30. november 2019
Skål: Pilsen kan bli dyrare over store delar av landet. Trøysta er at dei som tappar han skal få betre råd til pils sjølve.