Mandag 20. juni 2016
Får oppmerksomhet: Leder av Nei til EU, Kathrine Kleveland, har igjen grunn til å feire at et rungende flertall i Norge vil forbli «annerledeslandet» utenfor EU. foto: Christopher Olssøn
Det er fortsatt stor EU-motstand i Norge, bare dager før britene går til urnene:
Norges nei står sterkt
Holder stand: Det siste tiåret har den norske nei-sida vokst og ligger nå stabilt på rundt 70 prosent. Motstanden er spesielt sterk blant dem under tretti år, hvor 75,5 prosent er nei-folk, og i partiene Sp, KrF og Rødt, hvor over 90 prosent ikke vil inn i EU.
NEI: En ny måling viser at 70,9 prosent sier nei til et norsk EU-medlemskap. Samtidig sier 72 prosent i Sverige at de er for å bli i unionen.

eu-måling

Få dager før britene skal stemme over en mulig brexit, viser en ny måling at 70,9 prosent her i Norge sier nei til et norsk EU-medlemskap.

– Denne målingen sier jo alt om at Norge trives veldig godt utenfor EU, sier Per Edgar Kokkvold, presseveteran og Storbritannia-kjenner.

Han har fulgt norsk EU-debatt i en årrekke og mener man ikke uten videre kan sammenligne norsk og britisk nei-side.

– I Norge er EU-motstanden et rødgrønt prosjekt. I Storbritannia er det et blåblått prosjekt, og jo blåere du er, jo sterkere er motstanden til EU, sier Kokkvold.

Den ferske undersøkelsen viser at norsk EU-motstand er størst blant dem som stemmer Senterpartiet, KrF og Rødt. I disse partiene ville ingen stemt ja, og opp til 98 prosent stemt nei. Også 83 prosent av de spurte som stemmer Frp er negative til et norsk EU-medlemskap. Og selv i Høyre ville 61 prosent stemt nei om det var folkeavstemning i morgen.

Fakta

EU-barometer:

• Mellom 7. og 13. juni ble 1000 personer spurt om de er for eller mot et norsk EU- medlemskap.

• Undersøkelsen er utført av Sentio, på oppdrag fra Klassekampen og Nationen.

• 70,9 prosent sa «nei», 19,6 prosent sa «ja», og 9,5 prosent svarte «vet ikke».

• Det siste tiåret har den norske nei-sida vokst jevnt, fra 48 prosent sommeren 2006 til rundt 70 prosent de siste fem årene.

• Torsdag 23. juni stemmer britene ja eller nei til å bli værende i unionen.

Kjærlighet til nasjonen

– I Norge er det mer den progressive kjærligheten til nasjonen, ikke nasjonalisme og fremmedfrykt, men demokrati og folkestyre, som preger nei-sida, sier Kokkvold.

Torsdag ble Labour-politiker og EU-tilhenger Jo Cox knivstukket og skutt på åpen gate. Drapet har rystet hele Storbritannia og vil få en dempende effekt på britenes EU-valgkamp, tror Kokkvold.

De unge sier nei

Her i Norge er det dem under 30 år som er mest mot EU, ifølge Klassekampens undersøkelse. Hele 75,5 prosent av denne gruppa ville stemt nei. Tilhengerne er flest i Oslo, hvor 24 prosent ville stemt ja, og færrest på landsbygda, hvor 82 prosent ville stemt nei.

I Storbritannia er det motsatt, der er det de gamle som vil ut av EU, mens de unge vil bli værende. Kokkvold spår at britene til slutt vil tippe mot å bli værende i EU, selv om målingene til nå har vist et lite nei-flertall:

– De hater og misliker unionen, men frykter de økonomiske konsekvensene og vil ikke bli oppfattet som et reaksjonært og høyreorientert land, sier Kokkvold.

Motsatt i Sverige

I Sverige er bildet motsatt av i Norge. I en måling publisert i Gøteborg-Posten på søndag svarte 72 prosent at de ønsker å forbli i unionen.

– Det er et veldig overraskende tall, sier Jan Erik Grindheim, leder av Europabevegelsen.

Han tror forklaringen ligger i flyktningsituasjonen.

– Sverige er et land mange flyktninger ønsker å reise til. Dermed er nok svenskene interessert i en bedre ansvarsfordelingen mellom landene, sier Grindheim.

Han forklarer den stabile EU-motstanden i Norge med først finanskrisa, så endringer i forholdet til Russland og deretter flyktningkrisen.

– Mange mener at EU ikke er flinke nok til å løse disse sakene i fellesskap. Jeg er uenig, jeg mener disse utfordringene nettopp viser at vi trenger sterkere internasjonale samarbeid, sier Grindheim.

«Annerledeslandet»

Både norsk ja og nei-side har i de siste ukene blitt intervjuet om forholdene i «annerledeslandet» Norge. Nei til EU har sammen med sine søsterorganisasjoner skrevet leserinnlegg i The Telegraph, hvor de oppfordrer britene til å gå ut av EU.

– Vi har fått stor oppmerksomhet fra britisk, fransk og amerikansk presse og har vært opptatt av å vise våre grunner til å stå utenfor – og ikke gå inn i argumentasjonen i Storbritannia, sier Kathrine Kleveland.

Lederen av Nei til EU er glad for at meningsmålingene viser stabil motstand i Norge, til og med blant dem som stemmer Høyre og Frp.

– Dette er et stikk mot statsministeren og alle andre som advarer britene mot å gå ut av EU. De snakker mot erfaringene fra Norge, sier Kleveland.

fridag@klassekampen.no

Torsdag 2. april 2020
BREMS: I morgen legger regjeringen fram en plan for kontantstøtte til korona­rammede bedrifter. SV, Rødt og LO vil ha klare regler som forhindrer at kapitalister beriker seg på ordningen.
Onsdag 1. april 2020
FRITT: Riksadvokaten instruerer politiet om å ikke prioritere saker som handler om besittelse av narkotika under pandemien.
Tirsdag 31. mars 2020
SPREDNING: Flere av dem som har dødd av korona­viruset, bodde på sykehjem. – Deltidskrisa kan ha forsterket korona-krisa, sier Mette Nord.
Mandag 30. mars 2020
DEBATT: Velferdsstatsforkjemper Linn Herning advarer mot å prioritere korona­tiltak over ressurssvake grupper. Hun ber venstresida våkne.
Lørdag 28. mars 2020
MØRKT: Koronakrisa kan gi rekordmange konkurser i år. Nå åpner staten lommeboka og vil gi direkte pengestøtte til bedrifter som er rammet.
Fredag 27. mars 2020
SPOR: FHI lager en app som skal gjøre det lettere å spore koronasmitten i Norge. Men i motsetning til i Sør- Korea blir det frivillig å delta.
Torsdag 26. mars 2020
MØRKT: Trysil ligger øde. Fiske­mottaket i Hasvik er tomt for fisk. I Ullensaker forsvinner jobbene når flyene slutter å gå. Men smelteovnene i Høyanger holder koken.
Tirsdag 24. mars 2020
DEPRESJON: Norge har like høy arbeidsledighet som under depresjonen på 1930-tallet. Økonomene tror de midlertidige smitteverntiltakene får langvarige konsekvenser.
Mandag 23. mars 2020
BEREDSKAP: I fjor importerte Norge 61 prosent av alt matkorn. Samtidig har vi lagt ned beredskapslagrene for korn. Det gjør oss sårbare.
Lørdag 21. mars 2020
SKEPTISK: I dag får justisminister Monica Mæland trolig fullmakt til å overstyre Stortinget. Det skremmer mannen som hadde jobben hennes inntil 2018.