Lørdag 11. juni 2016
FOR ELITER FLEST: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til Klassekampen at han mener Frp i regjering har blitt et «eliteparti». Foto: Christopher Olssøn
• Rødgrønt flertall – med MDG • Framgang for Høyre • Frp går på en smell
Rekordmåling for Sp
Undersak

Frp: Vi tror vi blir større

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik lar ikke Senterparti-lederens optimisme for eget parti og ditto dystre spådom for Frp forpurre helga.

– Før kommunevalgkampen inngikk Trygve et veddemål med meg om at han trodde Sp kom til å bli større enn oss. Det kostet ham en flaske vin, sier Nesvik.

– Sår vi se. Men jeg ønsker Senterpartiet lykke til, jeg.

Om Klassekampen-målingen, der Frp går tilbake til 14,9 prosent, sier han:

– Jeg liker ikke tall som går nedover. Men nå er det heldigvis fryktelige lenge til valget, og målingene spriker i alle bauger og kanter. Trenden vi ser, er at vi ligger stabilt et sted mellom 15 og 16 prosent.

– Og jeg er overbevist om at vi neste år vil få et bedre resultat enn for fire år siden.

– Dere går ned, selv om asyl og innvandring står høyt på dagsordenen. Hvorfor?

– Det som er litt pussig, er at vi rammes av at det vi gjør funker. Vi har lavere asyltilstrømming enn våre naboland. Det gjør at debatten har roet seg.

VELGERE FLEST: Frp går kraftig tilbake, mens Senterpartiet aldri har gjort en bedre Klassekampen-måling: – Jeg tror Frp har mer trøbbel i vente, sier Sp-lederen.

Måling

Denne ukas asylkaos på Stortinget gir ikke Frp noe hopp på Klassekampens junibarometer. På målingen, som Norfakta har gjennomført for Klassekampen og Nationen, går partiet tilbake 2,5 prosentpoeng fra forrige måned. Høyre går derimot fram like mye og havner denne måneden på 23 prosent.

Høyre-framgangen er likevel ikke nok til å sikre borgerlig flertall. Miljøpartiet De Grønne går fram ett prosentpoeng fra forrige måling og havner på vippen i Stortinget med ett mandat.

Men den som gliser bredest av denne målingen, er nok Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Oppslutningen på 6,8 prosent er nemlig partiets høyeste på Klassekampen-barometeret siden partiet fikk nøyaktig samme oppslutning i april 2011.

Og siden Norfakta gjennomførte sin første partimåling for Klassekampen i desember 2008 har Senterpartiet aldri blitt målt høyere i denne avisa.

Fakta

Senterpartiet:

• Tidligere Bondepartiet, stiftet i 1920.

• I fem uker i 1959 het partiet «Norsk Folkestyreparti (Demokratene)».

• I 2015 stilte partiet lister i 385 kommuner og gjorde sitt beste lokalvalg på 20 år.

• Er, i motsetning til hva navnet antyder, ikke tilhenger av sentralisering.

Spår fiaskovalg for Frp

Overfor Klassekampen forklarer Senterparti-lederen framgangen med partiets kamp mot sentralisering – på flere fronter.

– Uansett om det gjelder politi, Nav, sykehus eller kommunene, så er svaret fra regjeringen sentralisering og stordrift. Vi kjemper for tjenester nær folk og har tro på nærhet. Og vi ser at det over tid har gitt oss en gradvis vekst, sier Sp-lederen til Klassekampen.

Det er likevel et godt stykke igjen om partiet skal nå Sp-nestleder Ola Borten Moes mål om å bli større enn Frp. Frp er fremdeles mer enn dobbelt så store som Sp. Men Vedum tror like fullt Frp går mot et fiaskovalg:

– Det er klart at mange Frp-velgere ikke liker at Frp i regjering går inn for tidenes sentralisering av Norge, sier Sp-lederen og viser til kommunereformen.

– «Folkeavstemmingspartiet Frp» har blitt et eliteparti som går inn for massiv tvang. Å heve seg over vanlige folk er en farlig vei for Frp å legge seg på. Jeg tror Frp har mer trøbbel i vente, sier Vedum.

Framgang for SV

Samtidig gjør SV det bedre enn sitt rykte. Partiet går fram 1,3 prosentpoeng fra forrige måling, passerer sperregrensa og havner på fem prosent. Partisekretær Kari Elisabeth Kaski sier til Klassekampen at partiet belønnes for å være «det tydeligste opposisjonspartiet» til regjeringen og for stå hardt på at både de økonomiske forskjellene og klima­gassutslippene må reduseres.

– Vi har markert oss det siste halvåret på å stå utenfor flere dårlige forlik, samtidig som vi har bidratt til gjennomslag for flere viktige saker.

Dagbladet skrev på lederplass i forrige uke at SV er «nærmere avgrunnen» og at partiet har mistet kraft og nyskapning. Men slik ser ikke verden ut sett fra SVs partikontor på Tøyen i Oslo.

– Vi ligger jevnt over fire prosent på målingene og har vokst det siste året. Vi registrerer at mange av de andre mindre partiene ligger på omtrent samme nivå.

Utfordringen nå blir å få fram forskjellene på SV og de andre mindre partiene, forklarer Kaski.

– Vi skal få til et regjeringsskifte, men det er ikke uviktig om det er SV eller KrF som har en hånd på rattet.

politikk@klassekampen.no

Lørdag 17. november 2018
ANBUD: NSB var best på organisasjon og ledelse, mens SJ var best på kundetilfredsstillelse. Go-Ahead var kun best på pris i anbudskonkurransen om å få drifte Sørlandsbanen.
Fredag 16. november 2018
HEMMELIG: Etterretningstjenesten skal betale kilder svart – og kunne bryte norsk lov uten straff. Det er regjeringens forslag til ny etterretningslov.
Torsdag 15. november 2018
SATSER: Equinor bruker rekordmye penger på lobbyisme i Brussel. Målet er å sikre etterspørselen etter gass i lang tid framover.
Onsdag 14. november 2018
VIND I SEGLA: Produksjonen av kraft frå vindturbinar vert meir enn firedobla innan 2020. Nasjonal ramme for vindkraft skal opne for endå meir, men ikkje på Smøla.
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Lørdag 10. november 2018
DYRT: Zerokonferansen omtaler seg selv som Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima. Men hvis vanlige folk skal med, må prisen ned, sier Natur og Ungdom.
Fredag 9. november 2018
FALL: Gapet mellom nivået på den statlige bostøtten og boutgifter i storbyene har økt dramatisk, viser ny rapport. Byene får en ekstraregning på flere hundre millioner.
Torsdag 8. november 2018
FRAFALL: Ungdom som faller ut av videregående fanges opp for seint, sier Jan Bøhler.
Torsdag 8. november 2018
KLAR MELDING: Leder for FNs klimapanel Hoesung Lee vil nødig fremstå alarmistisk. Men forskningen er entydig: Vi har dårlig tid, sier han.