Tirsdag 7. juni 2016
OPPGJØR: Tidligere utenriks- og forsvarsminister for Ap Bjørn Tore Godal overleverer rapporten om Afghanistan-operasjonene til utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
• Hard dom over norsk Afghanistan-innsats • Mener norske politikere har gitt «skeivframstilling»
Vil ha mer åpenhet om krig
ÅPENHET: Norske regjeringer må være mer åpne om deltakelse i framtidige kriger. Det er den klare konklusjonen fra Godal-utvalget, som er svært kritiske til Norges rolle i Afghanistan.

AFGHANISTAN

Den ferske utredningen om Norges sivile og militære deltakelse i Afghanistan har fått den optimistiske tittelen «En god alliert». Innholdet, som i går ble overlevert til regjeringen av utvalgsleder Bjørn Tore Godal, er imidlertid langt fra lystig lesning.

Allerede i første setning slås det fast at store deler av Afghanistan- krigen har vært mislykket:

«Etter mange års internasjonal innsats er situasjonen i Afghanistan nedslående.»

Fakta

Godal-utvalget:

• 21. november 2014 utnevnte regjeringen et utvalg som skulle evaluere og trekke lærdommer av Norges sivile og militære innsats i Afghanistan i perioden 2001 til 2014.

• Utvalget har vært ledet av tidligere forsvars- og utenriksminister Bjørn Tore Godal.

• Øvrige medlemmer har vært Mats Berdal, Gunhild Hoogensen Gjørv, Torgeir Hagen, Kristian Berg Harpviken, Gro Nystuen, Sten Rynning, Astri Suhrke, Rolf Tamnes og Torunn Wimpelmann.

Vil involvere Stortinget

I rapporten slås det fast at Norge har brukt 20 milliarder kroner og at ti norske soldater har mistet livet i krigen som startet i 2001. Likevel står Taliban sterkere enn noen gang siden 2001, og det eneste målet som er oppnådd, er «å vise solidaritet og tilby støtte til USA, samt å bidra til å sikre Natos relevans» (se sidesak).

Utvalgsleder Godal sier til Klassekampen at en viktig lærdom er at regjeringer i framtida må sikre mer åpenhet og debatt om norsk deltakelse i utenlandsoperasjoner.

– Jeg kan gå tilbake til min tid som utenriks- og forsvarsminister som eksempel. Vi levde i en tradisjon som gjorde at Stortinget sjelden i plenum diskuterte store internasjonale engasjementer. Var det vanskelig og dramatisk nok, så var det lukkede debatter i den utvidede utenrikskomiteen i Stortinget. Det er blitt noe bedre, men det bør bli mye bedre, sier Godal.

– Hvordan kan dette organiseres annerledes?

– Vi foreslår at regjeringen, hver gang det oppstår situasjoner, går til Stortinget med en klar gjennomgang av mål, virkemidler og forventede resultater av å gjøre det ene eller det andre. Dette må skje på et mye mer regelmessig og systematisk grunnlag enn at utenriks- og forsvarsministre dukker opp med ujevne mellomrom og holder en redegjørelse når det passer, sier Godal.

Forsvarets talsmenn i klem

Da den rødgrønne regjeringen kom til makten i 2005, oppsto det en konflikt mellom bildet regjeringen ga om Afghanistan utad og hvordan de norske soldatene selv opplevde situasjonen.

«Fra 2005 opplevde Forsvarets talsmannskorps at de kom i klem fordi alt som skjedde militært måtte omtales på en måte som ikke satte regjeringen under utilbørlig press. I 2009–2010 nådde situasjonen et smertepunkt, hvor spriket mellom soldatenes opplevelser og myndighetenes bilde ble for stort», heter det i utvalgets rapport.

Til Klassekampen sier Godal at de sikkerhetspolitiske årsakene til Norges deltakelse i Afghanistan kom mer og mer i bakgrunnen, og at dette bidro til en «skeivframstilling» fra regjeringen.

– Det ble mer og mer snakk om bistand, utvikling og statsbygging, men sannheten er at vi aldri ville vært i Afghanistan uten 11. september. Sånn sett har det vært en skjevframstilling av betydningen av mål underveis, forklarer Godal.

Vil ikke love mer åpenhet

Utenriksminister Børge Brende ville i går imidlertid ikke love at regjeringen følger utvalgets forslag om mer åpenhet i utenriks- og sikkerhetspolitikken:

– Nå skal vi få muligheten til å gå gjennom rapporten, sier Brende, som ikke vil gå med på at alle lærdommene fra Afghanistan lar seg overføre til nye operasjoner i Irak og Syria.

– Men vi er for åpenhet, og ikke minst å dele om dilemmaene som oppstår i den type operasjoner, sier han.

innenriks@klassekampen.no

Lørdag 17. november 2018
ANBUD: NSB var best på organisasjon og ledelse, mens SJ var best på kundetilfredsstillelse. Go-Ahead var kun best på pris i anbudskonkurransen om å få drifte Sørlandsbanen.
Fredag 16. november 2018
HEMMELIG: Etterretningstjenesten skal betale kilder svart – og kunne bryte norsk lov uten straff. Det er regjeringens forslag til ny etterretningslov.
Torsdag 15. november 2018
SATSER: Equinor bruker rekordmye penger på lobbyisme i Brussel. Målet er å sikre etterspørselen etter gass i lang tid framover.
Onsdag 14. november 2018
VIND I SEGLA: Produksjonen av kraft frå vindturbinar vert meir enn firedobla innan 2020. Nasjonal ramme for vindkraft skal opne for endå meir, men ikkje på Smøla.
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Lørdag 10. november 2018
DYRT: Zerokonferansen omtaler seg selv som Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima. Men hvis vanlige folk skal med, må prisen ned, sier Natur og Ungdom.
Fredag 9. november 2018
FALL: Gapet mellom nivået på den statlige bostøtten og boutgifter i storbyene har økt dramatisk, viser ny rapport. Byene får en ekstraregning på flere hundre millioner.
Torsdag 8. november 2018
FRAFALL: Ungdom som faller ut av videregående fanges opp for seint, sier Jan Bøhler.
Torsdag 8. november 2018
KLAR MELDING: Leder for FNs klimapanel Hoesung Lee vil nødig fremstå alarmistisk. Men forskningen er entydig: Vi har dårlig tid, sier han.