Fredag 20. mai 2016
Misfornøyd: Konsernsjef Per Carlenius i Anker STI er oppgitt over NHOs steile holdning i hotellstreiken. Her snakker han med de streikende arbeiderne i egen bedrift i Oslo.
Hotellsjef mener de små bedriftene er gisler i kjedenes kamp mot LO:
Melder seg ut av NHO
Jostein Hansen
Clas Delp
BLØR: Anker- hotellene i Oslo-området taper 200.000 kroner dagen på en streik konsernsjefen mener er unødvendig. Nå melder de seg ut av NHO.

Arbeidsliv

– Det er noe riv ruskende galt når det ble streik i år. Vi har et godt forhold til våre ansatte. Vi har ikke tid eller råd til å være i konflikt så mye, sier konsernsjef Per Carlenius i Anker STI til Klassekampen.

Anker er en stiftelse som driver studentboliger og hoteller i Oslo-området. Hotelldriften er med på å finansiere driften av studentboligene. Med en omsetning på 260 millioner kroner er de en relativt liten aktør. Men de rammes hardt av streiken i hotell- og restaurantbransjen.

– Streiken koster oss 200.000 kroner i likvider hver dag. Vi blør ordentlig. De som betaler for dette, er studentene våre, sier Carlenius.

Fakta

Hotell- og restaurantstreiken:

• 7200 Fellesforbundet-medlemmer som jobber i hotell- og restaurantbransjen er i streik. Rundt 700 ulike bedrifter er rammet. I alt 45 hoteller er stengt under streiken, 43 kjedehoteller og to uavhengige.

• Streiken startet søndag 24. april etter at meklingen i tariffoppgjøret mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv brøt sammen.

• De ansatte i bransjen tjener i snitt om lag 77 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

• Blant Fellesforbundets hovedkrav var retten til lokale forhandlinger ved de enkelte bedriftene.

Melder seg ut

Anker er med i NHO Reiseliv, og de ansatte er fagorganiserte i Fellesforbundet. Dermed ble de også tatt ut i streik i slutten av april, da tariffoppgjøret for bransjen strandet.

Tarifforhandlingene havarerte på to hovedspørsmål: Fellesforbundet ønsket et realt lønnsløft for de ansatte i bransjen, som med en årslønn for heltidsansatte på 341.200 kroner er blant de mest lavtlønnede i Norge, og de ville ha på plass et system med lokal forhandlingsrett i bedriftene. Det sa NHO nei til.

Nå melder Anker seg ut av NHO.

– Det har vært streik hvert fjerde år i denne bransjen. Når man ikke er i stand til å komme til løsninger sentralt, er det mye bedre å gjøre dette lokalt, sier Carlenius.

– Hva synes du om kravene til Fellesforbundet?

– Jeg tror man kunne blitt enige om lønna. Alle vil løfte de lavtlønnede. Det viktigste har vært de lokale forhandlingene. Jeg synes lokale forhandlinger er riktig.

NHOs frykt har vært at det å gi de tillitsvalgte lokal forhandlingsrett vil gi en lønnsspiral bransjen ikke har råd til. Det synet støtter ikke Carlenius.

– I Oslo, Bergen og Stavanger har det gått utrolig bra i bransjen i mange år, da er det riktig at også de som jobber får mer av kaka. Men så klart, i små bygdehoteller der det så vidt går rundt vil alle være opptatt av å sikre arbeidsplassen. Da vil ikke de ansatte ta ut mer enn de kan, sier han.

Gisler for kjedene

NHO Reiseliv organiserer mange ulike bedrifter, fra de store hotellkjedene som Thon, Scandic og Choice, til små lokale bedrifter. Carlenius opplever at NHO først og fremst tar hensyn til interessene til de store aktørene.

– Jeg skjønner ikke at de er så steile. Men det er vel de store og rike som styrer i NHO, og vi småbedrifter blir gisler. Det er trist at resten av norsk reiseliv blir gisler for at noen bestemmer mer enn andre, sier han.

Selv om han mener NHOs steile holdning til lokale forhandlinger er feil, synes han også Fellesforbundets streikestrategi er problematisk.

– Om de ønsker å straffe Thon, Scandic og Stordalen må de ha en annen strategi.

Selv om Anker nå melder seg ut, får ikke det noen konsekvens for streiken – de ansatte vil fortsatt være i streik. Det er seks måneders frist for utmeldinger.

– Hva ønsker du skal skje nå?

– Jeg synes de burde sette seg ned og bli enige og innføre lokale forhandlinger.

Avviser kritikken

– Det er synd at de melder seg ut, men jeg tror de gjør det på uriktig grunnlag, sier forhandlingsleder for NHO Reiseliv Jostein Hansen til Klassekampen.

– Hva er uriktig?

– Det er ikke vi i NHO som mener noe selv i denne konflikten. Det er medlemsbedriftene som bestemmer. Det er ingen kamp mellom kjedene og de små bedriftene. Vi får mange henvendelser fra små bedrifter som er svært imot lokale forhandlinger.

Riksmekleren har innkalt partene til møte førstkommende tirsdag for å se om det er åpning for å få avsluttet konflikten. Hansen sier til Klassekampen at han håper det vil la seg gjøre.

– Kommer dere med nye tilbud, enten nå eller på møtet tirsdag?

– Vi må prøve å snakke sammen, tenker jeg. Man kan ha tilbud, krav og you name it, men vi er ikke der. Vi må løse dette i fellesskap. Det jobber vi med, sier Hansen.

Jubler ikke

– Vi ser at underveis i konflikten har det vært meningsforskjeller mellom kjedene og de andre bedriftene. Det er en utfordring for NHO internt, å forene store og små, bygd og by, sier forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet.

– Anker STI melder seg ut av NHO i protest og sier de kommer til å satse på å ordne lønnsoppgjørene lokalt med sine ansatte seinere. Er det en fordel om flere går ut av NHO?

– Nei. Vi er for det organiserte arbeidslivet, det vil si at både arbeidstakere og arbeidsgivere skal være organiserte i størst mulig grad.

Han påpeker at også andre bedrifter med tariffavtale som ikke er med i NHO, har samme tariffavtale – Riksavtalen.

– Så de blir også omfattet av konflikten.

– Konsernsjefen i Anker, Per Carlenius, mener strategien deres er feil og at om dere vil presse de store kjedene til å godta lokale forhandlinger burde dere ikke ramme de mindre bedriftene?

– Hvis vi skulle plukket enkeltbedrifter, ville vi rammet selektivt. Nå gikk alle i Oslo ut i konflikt samtidig. Det kunne bli oppfattet urimelig om vi bare tok en kjede eller bare de små. Det er bredden av bedrifter innenfor avtaleområdet som rammes av streiken.

Strid om blokader

Onsdag viste NRK en reportasje fra streiken, med videoopptak der fagforeningsmedlemmer i Oslo blokkerte leveranser til Scandic Edderkoppen i Oslo. Scandic-kjeden gikk til namsretten og fikk en midlertidig rettslig forføyning der Fellesforbundet pålegges å «stanse boikott av Scandic Hotels AS hoteller i Oslo».

Forbundet mener kjennelsen er feil, og at det ikke foregår noen ulovlig blokade.

– Vi mener det ikke er grunnlag for en såkalt midlertidig forføyning mot forbundet og leder for avdelingen med hotell- og restaurantansatte i Oslo. Vi har derfor bedt LO forfølge det videre, sier informasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet i en e-post til NRK.

paalh@klassekampen.no

Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Mandag 19. august 2019
ADVARSEL: Russland har rustet opp. Hvis ikke Norge følger etter, vil USA ta over kontrollen i norske nærområder. – Da mister vi stadig mer råderett, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Lørdag 17. august 2019
AVLYSER: Hurtigruten må avlyse to planlagte cruise til Frans Josefs land fordi Russland nekter skipene å seile i russisk farvann.
Fredag 16. august 2019
AVFALL: Landbruket er blant de beste i klassen i plast-retur. Likevel blir mer enn 2000 tonn brukt plast hvert år ikke levert til retur.
Torsdag 15. august 2019
VARME: Da broren til den terrorsiktede la ut en video der han deler sin desperasjon, strømmet norske muslimer til kommentarfeltet for å dele kondolanser, lykkeønskninger og hjertesymboler.
Onsdag 14. august 2019
SKUFFET: – Vi trenger en regjering som står imot muslimhets gjennom handlinger og ikke bare ord, sier Irfan Mushtaq. Her forteller han hvordan han opplevde den dramatiske eid-helga.
Tirsdag 13. august 2019
HØYREEKSTREM: Skribent Lasse Josephsen mener Philip Manshaus ble radikalisert på nettet. Han tror det kommer flere angrep fra unge høyreekstreme menn.
Mandag 12. august 2019
HAT: Samtidig som hver tredje nordmann har utpregede fordommer mot muslimer, har regjeringen avvist en egen strategi mot islamofobi. Nå må den komme, krever Venstres Abid Raja.
Lørdag 10. august 2019
STORKOALISJON: Norge ønsker seg en så stor og tung koalisjon i Persiabukta som mulig, sier forsvars- ministeren.