Torsdag 7. april 2016
KRAKOW: Folk demonstrerer mot regjeringens planer om å stramme inn abortloven ytterligere i Krakow. På skiltene står det «Jeg føder på grunn av kjærlighet, ikke fordi jeg blir tvunget» og «Min livmor tilhører ikke fedrelandet». Foto: Lukasz Kaminski, Agencja Gazeta, Reuters/NTB scanpix
Kvinner i Polen kjemper mot regjeringens planer om totalforbud mot abort:
Frykter abortforbud
HITLING: Anti-abortlobbyen i Polen skyr ingen midler. Denne plakaten hevder det var Hitler som innførte abort i Polen.Foto: ADAM CIERESZKO, afp photo/ntb scanpix
BEATA: Demonstrasjon mot abortforbud i Poznan søndag. På bildet av statsminister Beata Szydlo står det «Kvinner som hater kvinner».Foto: Piotr Skornicki, Agencja Gazeta, Reuters/NTB scanpix
ABORT: Polen har en av Europas strengeste abortlover. Nå jobber mektige aktører for at abort skal bli totalforbudt.

POLEN

På videoen som sirkulerer på nettet, ser vi et kirkerom der det leses opp en tekst på polsk. Mens teksten leses, sitter noen i menigheten bøyd i bønn over kirkestolene. Andre, flest kvinner, men også flere menn, reiser seg og går demonstrativt ned midtgangen og ut av kirka.

Videoen viser ifølge den britiske avisa The Guardian en stille, men tydelig protest mot den mektige katolske kirkas kamp for å skjerpe den strenge polske abortloven ytterligere. Teksten som leses var et hyrdebrev fra biskopene med krav om abortforbud, som prester i alle Polens kirker var pålagt å lese opp søndag.

Fakta

Abort i Polen:

• Polen har en av de mest restriktive abortlovene i Europa. Abort er kun tillatt ved voldtekt, incest, alvorlige misdannelser hos foster og dersom den gravide kvinnens liv og helse er i fare.

• Polens mektige katolske kirke startet søndag en kampanje der prestene leste opp et brev med krav om abortforbud.

• Etter messen startet antiabortgruppen Fundacja Pro underskrifts­aksjon for kravet samlet signaturer ved kirkene.

Vil totalforby abort

Dagens abortlov i Polen ble vedtatt i 1993 og blir i brevet fra de katolske biskopene beskrevet som «et kompromiss». I brevet deres heter det at «livet til hver eneste person er beskyttet av det femte av de ti bud: Du skal ikke drepe. Derfor er katolikkenes standpunkt i denne forbindelse klar og uforanderlig».

I brevet tar biskopene til orde for at politikerne må endre loven slik at «hver eneste person» blir beskyttet «fra unnfangelse til naturlig død».

Etter at gudstjenesten var over, startet en underskriftskampanje for forbud. Anti-abortgruppen Funacja Pro samlet underskrifter på kirketrappene. Ifølge Morgenbladet er det slik at om man får inn 100.000 underskrifter for et lovforslag, så er parlamentet forpliktet til å behandle forslaget.

Samtidig som kirka la bredsiden til for forbud mot abort, ble det også demonstrert mot abortforbud i minst 15 byer i Polen søndag.

I Warszawa demonstrerte flere tusen mennesker.

– Hold hendene deres borte fra livmoren, sang demonstrantene, mens de viftet med kleshengere av ståltråd, ifølge NTB.

Ståltråd fra strikkepinner eller hengere er ofte blitt brukt ved utrygge aborter som må gjennomføres i hemmelighet i land hvor abort er forbudt.

Den nåværende abortloven i Polen åpner kun for legal abort i tilfeller av voldtekt, incest, når fosteret er alvorlig misdannet eller den gravide kvinnens liv og helse er i fare. Det blir likevel utført svært få legale aborter – rundt 600 i året, ifølge offisielle kilder. Kvinneorganisasjoner anslår at tallet på illegale aborter ligger mellom 80.000 og 200.000 i året. Illegale aborter er dyre og farlige. Kvinneaktivisten og politikeren Wanda Nowicka har tidligere sagt til Klassekampen at kvinnene heller ikke kan være sikre på at legen vil hente hjelp hvis noe går galt, siden legen da risikerer straff for å utføre abort.

Regjeringsparti for forbud

Polens ultrakonservative regjeringsparti, Lov og Rettferdighetspartiet (PiS), har nå reint flertall i parlamentet.

PiS-leder Jaroslaw Kaczynski sa sist uke ifølge The Guardian til journalister at som katolikk må han følge biskopenes oppfordring. Han sa at han ikke ville tvinge partiet sitt til å stemme for abortforbud i parlamentet, men at han var overbevist om at «et overveldende flertall» av dem, kanskje alle, ville støtte forslaget.

PiS planlegger å kutte statlig støtte til kunstig befruktning og gjeninnføre krav om resept for «dagen derpå»/nødprevensjonspiller.

Sist parlamentet stemte over skjerping av abortloven, i 2015, tapte abortmotstanderne med 178 mot 206 stemmer. Da stemte alle PiS-parlamentarikerne for abortforbud. I dag har PiS 235 av 460 plasser i underhuset, Sejm.

Polens statsminister Beata Szydlo sier ifølge The Guardian at hun støtter forbud mot abort. På spørsmål fra polsk radio torsdag om hvordan hun stiller seg til kampanjen for å få reist et lovforslag om totalforbud, svarte Szydlo:

– Ethvert parlamentsmedlem vil stemme i tråd med sin egen samvittighet. For øyeblikket kan jeg ikke snakke om selve lovforslaget fordi dette lovforslaget eksisterer ikke ennå. Men spør du om min mening, så støtter jeg initiativet.

Monika Platek, jussprofessor ved universitetet i Warszawa og aktiv i Polens kvinnekongress, mener statsministerens standpunkt illustrerer kirkas innflytelse over PiS.

– Biskopene gir blaffen i om en kvinne dør. Szydlo er en marionett. Abortforbudet var betingelsen for kirkas støtte til PiS, sier hun til Guardian.

Gruppa Tak dla Kobiet, som organiserte demonstrasjonene mot abortforbud søndag, frykter ifølge nettavisa IBtimes at det nye lovforslaget vil bli så drakonisk at dagen-derpå-pillen vil bli stemplet som redskap for tidligabort – og forbudt – og at kvinner som spontanaborterer kan bli tiltalt for mord.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Lørdag 22. februar 2020
STOPPES: Bolivias tidligere president Evo Morales ble tvunget ut av landet. Nå nektes han å stille til senatsvalget fordi han ikke bor der.
Fredag 21. februar 2020
RYSTES: Onsdagens terror i den tyske byen Hanau føyer seg inn i en lang rekke høyreekstreme angrep de siste åra.
Torsdag 20. februar 2020
TRUET: FN prøver å holde Genève-forhandlingene i gang etter at havna i Tripoli ble angrepet tirsdag.
Onsdag 19. februar 2020
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.
Tirsdag 18. februar 2020
FRONTER: Motsetningene som har oppstått mellom Russland og Tyrkia i Idlib, kan få konsekvenser i Nord-Syria, frykter den kurdiske YPG-militsens talsmann.
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Fredag 14. februar 2020
ENIGE: Nato skal styrke treningsoppdraget i Irak, mens USA ønsker å trappe ned. – USA trenger Natos hjelp til å redde ansikt, sier irakisk analytiker.
Torsdag 13. februar 2020
TOPPER: Flertallet av velgere med lav inntekt, folk under 45 år og de som vil ha ny helsepolitikk, stemte på Bernie Sanders i New Hampshire. Rundt neste sving venter en vanskelig utfordrer.
Onsdag 12. februar 2020
SAMLING: Tirsdag gjorde venstre­partiet Sinn Féin det klart at de vil ha folkeavstemning om irsk gjenforening innen de neste fem årene.