Mandag 4. april 2016
PARTNERE: Kværner hyrte inn det korrupsjonsmistenkte Monaco-selskapet Unaoil som døråpner i Kasakhstan. I et lekket møtereferat står det at Aker Kværner ville unngå å havne i rettssak med Unaoil fordi Simen Lieungh (bildet), daværende konsernsjef i Aker Solutions, kunne «havne i skuddlinjen» dersom saken utvikleg seg negativt.Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix
• Fryktet omdømmetap • Konsernsjef «i skuddlinjen» • Ville unngå rettssak
Kværner fikk kalde føtter
Undersak

Det ble ikke funnet noen røde flagg i forhold til integritet

KVÆRNER

– Hvorfor fryktet Kværner-topper at Unaoil-samarbeidet kunne gi omdømmetap for Kværner?

– Det at man har diskusjoner om avtaleforhold er helt vanlig. Det er naturlig å gjøre forretningspartnere oppmerksomme på at vi har forretningsstandarder vi vil følge. Det er å leve opp til integritetsforpliktelser, og det er også viktig for omdømmet vårt, sier Andersen.

– Men hvorfor skriver Risto Neuvo i denne e-posten at han frykter for omdømmet?

– Det er ingen som har belagt at Aker Kværner ikke har levd opp til alle standarder. Da blir det unaturlig å kommentere på enkelt-eposter og enkelt-møter, sier Andersen.

– På prinsipiell basis synes vi at det er feil å kommentere på enkelt-eposter og enkelt-møter. Jeg håper at dere ikke leser mer inn i e-poster og møtereferater enn det som faktisk står der, sier han.

– Du skriver og sier at «ingen har belagt» at Kværner ikke har opptrådt skikkelig. Kan dere selv slå fast at dere har opptrådt skikkelig og med integritet i forbindelse med samarbeidet med Unaoil?

– Ja, og det skrev vi også i vår pressemelding fredag. Vi slår det fast.

– I pressemeldingen fredag skriver dere at «Kværner er ukjent med at Unaoil ikke skal ha operert innenfor gjeldende lover og regler». Viser ikke e-posten fra Risto Neuvo og uttalelser til Ole Moe i et møte med Unaoil at dere har hatt en formening om at Unaoils metoder for å skaffe dere kontrakt i Kasakhstan kanskje ikke tåler dagens lys?

– Nei, det er din tolkning. Det at man har uenighet er ikke uvanlig, og da er man opptatt av at man skal løse uenigheter på en ryddig måte.

– Har Kværner mistenkt at ting ikke var i orden i Unaoil?

– Som vi skrev i vår pressemelding fredag ble det lagt vekt på å gjøre en grundig vurdering i forbindelse med samarbeidet med Unaoil. Det ble ikke funnet noen røde flagg i forhold til integritet.

– Har Kværner-styret drøftet korrupsjonsrisiko i forbindelse med Unaoil-samarbeidet?

– Hva Kværner-styret ser på, er det unaturlig å kommentere på. Denne saken er, slik vi ser det, en sak som dreier seg om Unaoils forretningspraksis. Derfor blir det også unaturlig for oss å kommentere på enkelt-eposter og enkelt-møter, sier kommunikasjonssjefen.

innenriks@klassekampen.no

«Det er ingen som har belagt at Aker Kværner ikke har levd opp til alle standarder»

Torbjørn Andersen, kommunikasjonssjef i Kværner

HERSKER: President Nursultan Nazarbajev har styrt Kasakhstan med jernhånd siden 1990. Ifølge lekkede dokumenter skal Unaoil ha bestukket høytstående myndighetspersoner i Kasakhstan for å hjelpe vestlige selskaper å få kontrakter i det korrupsjonsplagede landet. Foto: Alberto Solaro, AFP / NTB Scanpix
LEKKASJE: Samarbeidet med det korrupsjonsmistenkte selskapet Unaoil har gjentatte ganger skapt bekymringer i Kværner. Det viser lekkede dokumenter Klassekampen har fått tilgang til.

Kværner

Torsdag var det brede glis, sprudlevann og slips med oljeplattformer på, da toppene i det norske milliardkonsernet Kværner feiret byggestart for Johan Sverdrup-utbyggingen i Nordsjøen, flankert av oljeminister Tord Lien og gjester fra Statoil, LO og Norsk Industri.

Samme dag begynte det å tikke inn meldinger om at Kværner, med milliardær Kjell Inge Røkke og staten som sine største eiere, ble koblet til en stor internasjonal korrupsjonsskandale.

Fra 2007 til 2011 hyret Aker Kværner, som da var en del av Aker Solutions, inn det Monaco-baserte selskapet Unaoil for å vinne en milliardkontrakt på oljefeltet Kashagan i Kasakhstan. Nå blir Unaoil etterforsket, mistenkt for å ha betalt bestikkelser for å sikre kontrakter til sine klienter i en rekke oljerike og korrupte land.

Fredag benektet Kværner enhver kjennskap til at lyssky metoder skal ha gitt dem kontrakten i den tidligere sovjetrepublikken: «Kværner er ukjent med at Unaoil ikke skal ha operert innenfor gjeldende lover og regler», skrev selskapet i en pressemelding.

Fakta

Unaoil-saken:

• I forrige uke publiserte den australske avisa The Age og amerikanske Huffington Post resultatet av et seks måneder langt graveprosjekt om det Monaco-baserte selskapet Unaoil. Unaoil beskrives som en «bestikkelsesfabrikk» som åpner dører for vestlige selskaper i noen av verdens mest korrupte land.

• Norske Kværner, som i 2011 ble skilt ut av Aker Solutions, har samarbeidet med Unaoil for å få en milliardkontrakt i Kasakhstan.

• Milliardær Kjell Inge Røkke og den norske stat er største eier i Kværner. Selskapet har 2800 ansatte og hadde i fjor en samlet omsetning på over 12 milliarder kroner.

Lekkede dokumenter

Nå kan Klassekampen avsløre at Unaoil-samarbeidet gjentatte ganger skapte bekymringer for Aker Kværner. Det kommer fram i lekkede dokumenter den australske avisa The Age har delt med Klassekampen.

Dokumentene består av Unaoils interne e-poster, notater og møtereferater. De viser at toppene i Aker Kværner var bekymret for at samarbeidet med Unaoil kunne skape både rettslige og omdømmemessige problemer – og at den daværende konsernsjefen kunne «havne i skuddlinjen».

Kranglet om betalingene

Kværner har så langt ikke kunnet oppgi hvor mye de betalte Unaoil for deres tjenester i Kasakhstan, til tross for gjentatte forespørsler fra Klassekampen. Ifølge fredagens pressemelding besto disse tjenestene av «markedsinformasjon, bistand til utvikling av prosjektet, rekruttering av lokale fagfolk, lokaler, osv.»

I de lekkede dokumentene Klassekampen har fått tilgang til står det at Unaoil skulle få én prosent av alle inntekter Aker Kværner fikk som følge av kontrakten på Kashagan-feltet.

På dette tidspunktet skal Aker Kværners inntekter i Kasakhstan ha passert 1,6 milliarder dollar, med en forventning om å stige videre til 2 milliarder dollar.

Dermed kunne Unaoil ha krav på opp mot 20 millioner dollar for oppdraget som døråpner i Kasakhstan. Det tilsvarer 170 millioner kroner med dagens dollarkurs.

Drøftet korrupsjonslover

Ifølge et lekket møtereferat fra mars 2010 uttrykte Aker Kværners daværende juridiske direktør Ole Moe bekymring for om betalingene til Unaoil var i tråd med internasjonal korrupsjonslovgivning.

Han argumenterte med at beløpets størrelse ikke sto i stil med mengden av arbeid Unaoil hadde utført for Aker Kværner.

«OM (Ole Moe, journ.anm.) sa at størrelsen på den utestående betalingen var grunnen til at de stoppet betalingen, fordi norsk lov er veldig tydelig for agentkontrakter og betalinger som dette, og mer streng enn FCPA og OECD», heter det i referatet.

FCPA er det amerikanske anti-korrupsjonslovverket.

Klassekampen har vært i kontakt med Ole Moe, som viser til Kværners kommunikasjonsavdeling. Klassekampen har informert kommunikasjonsavdelingen om innholdet i de lekkede dokumentene, men de ønsker ikke å kommentere lekkasjene.

«Ingen har belagt at Aker Kværner ikke opptrådte skikkelig og innenfor relevante rammer for god integritet i forbindelse med prosjektet i Kaspihavet. Vi finner det derfor ikke naturlig at vi kommenterer på tema for enkeltmøter», skriver Kværners kommunikasjonssjef Torbjørn Andersen i en e-post.

Betalte møbler og hoteller

Tidligere lekkasjer fra Wikileaks forteller at bestikkelser er veien å gå for å få oljekontrakter i Kasakhstan.

Den daværende amerikanske ambassadøren i landet skrev i et internt dokument i 2010 at visekonsernsjefen i Kasakhstans statlige oljeselskap KazMunaiGaz, Maksat Idenov, på en privat middag skal ha sagt at «I Kasakhstan betyr markedsøkonomi kapitalisme, som betyr «big money», som betyr store bestikkelser til de med de beste kontakter».

Forrige ukes avsløringer i The Age og Huffington Post viser at Unaoil bestakk høytstående myndighetspersoner i den tidligere sovjetrepublikken. I retur fikk Unaoil riggede kontrakter og sensitiv informasjon om anbudsrunder, til gode for klienter.

Ifølge lekkasjene betalte Unaoil også for dyre møbler og hotellregninger for sentrale beslutningstakere i Kasakhstan.

Aker Kværner fikk kontrakten for Kashagan-feltet i 2009. Allerede i 2008 skapte samarbeidet med Unaoil og bruken av mellommenn i Kasakhstan bekymringer.

Risto Neuvo sitter i dag som Senior Vice president i Kværners konsernledelse. I mars 2008 sendte han en e-post til Unaoils direktør, Cyrus Ahsani, der de diskuterer Kashagan-kontrakten og betaling til mellommannen «GR». I e-posten skriver Kværner-toppen at han er bekymret for omdømmetap.

«Takk Cyrus for ditt raske svar. Jeg setter pris på din konstruktive holdning.

Jeg er enig, basert på vår advokats vurdering, i at GR har en dårlig sak. Han kan likevel skade oss begge, vår klient og i høyeste grad seg selv, omdømmemessig.»

Risto Neuvo har ikke ønsket å stille til intervju. Kværners kommunikasjonssjef Torbjørn Andersen skriver i en e-post:

«Ingen har belagt at Aker Kværner ikke opptrådte skikkelig og innenfor relevante rammer for god integritet i forbindelse med prosjektet i Kaspihavet. Vi finner det derfor ikke naturlig at vi kommenterer enkeltstående e-poster.»

Konsernsjef i skuddlinjen

I det lekkede møtereferatet fra mars 2010, som Klassekampen har fått tilgang til, heter det at Aker Kværner skal ha vurdert beløpet Unaoil krevde som «urimelig opp mot arbeidet som faktisk er utført».

Ifølge referatet ga Ole Moe uttrykk for at Unaoil måtte dokumentere mengden av utført arbeid, fordi det ville være vanskelig å forsvare størrelsen på betalingen til selskapet.

Samtidig ønsket Aker Kværner å unngå å ta konflikten om betalingen til retten.

«Etter møtet sa Petri at det sannsynligvis ikke ville være noen appetitt for en rettssak i Aker. Han nevnte at den nåværende konsernsjefen Mr. Lieungh var konserndirektør med ansvar for denne sektoren da avtalen ble signert, og at han derfor kunne havne i skuddlinjen dersom dette utvikler seg negativt.»

Petri Marjanen var advokat for Aker Kværner i 2010. Klassekampen har vært i kontakt med Marjanen, men også han viser til Kværners kommunikasjonsavdeling. Simen Lieungh jobber ikke lenger for Kværner. Lieungh har ikke besvart Klassekampens henvendelser.

innenriks@klassekampen.no

Lørdag 14. desember 2019
HABILITET: To av medlemmene av granskingsutvalget for Nav-skandalen var selv med på å dømme en person for å ha tatt med sykepenger til Spania i 2012. Det gjør dem inhabile, sier professor.
Fredag 13. desember 2019
IKKE HØRT: Allerede i 2014 stilte Nav-ansatte spørsmål ved om reglene for trygdeeksport ble tolket rett. Nesten alle ofrene i Nav-skandalen ble fengslet i årene etter.
Torsdag 12. desember 2019
FORANDRET: Martin Apenes var med på å bygge opp Nav, og mener det ikke ble som tenkt. – Politikerne skaper mistillit til offentlige tjenester, sier han.
Onsdag 11. desember 2019
I TRØBBEL: Både jetfly og forsvarshelikoptre er tatt i bruk for å sikre beredskapen i nord under Babcocks sammenbrudd. Det kan ende med en kjemperegning for selskapet.
Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.
Mandag 9. desember 2019
Hysj: Riksrevisjonen kritiserer regjeringen i ­hemmelig jager­flyrapport, men Forsvarsdepartementet hevder rapportens gradering gjør det ­umulig å fortelle hvor alvorlig kritikken er.
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
IKKJE FORSYNT: Trass i at Sp strir imot kvart forsøk på å skape raudgrøn samling, går partiet no saman med SV og Ap for å få opp sjølvforsyningsgraden.
Onsdag 4. desember 2019
PRESS: USAs press på europeiske Nato-land kommer ikke til å stanse frihandelsavtalen mellom Norge og Kina. Samtidig varsler utenriksminister Ine Eriksen Søreide en diskusjon om Norges forhold til Kina.