Onsdag 23. mars 2016
PLEDD: Folk iført tepper forlater Zaventem lufthavn i Brussel etter at to eksplosjoner rystet bygget. Flere personer er drept og skadet. Foto: François Lenoir, Reuters/NTB Scanpix
• Terroren rammer Brussel • Flere drept og såret • Belgia i full alarm
Alt var ødelagt
TERROR: – Det var som en scene fra en skrekkfilm, sa Ketevan Kardava til Klassekampen fra flyplassen i Brussel. En time senere ble to metrostasjoner i byen angrepet.

Belgia

Ketevan Kardava, som er Brussel-korrespondent for Den georgiske rikskringkastingen, sto ved Brussel Airways’ skranke på Zaventem lufthavn da den første bomben gikk av klokka 8.05 i går. Flyplassen var full av reisende. Sekunder etter ristet alt rundt henne av en enda kraftigere eksplosjon. Minst 14 skal ha blitt drept ved lufthavnen, ifølge rikskringkasteren VRT.

– Da jeg først kom til flyplassen la jeg merke til at det var mange flere soldater og politimenn på flyplassen enn jeg har sett den siste tida. Det rådet full panikk etter at bombene gikk av, sier hun.

Belgiske myndigheter uttalte mandag at de ventet nye angrep i kjølvannet av arrestasjonen av Salah Abdel Salam, den eneste overlevende av terroristene bak angrepene i Paris i november i fjor. I dag skal han framstilles for varetektsfengsling.

– Dette nettverket er fortsatt aktivt i Europa, uttalte Belgias innenriksminister Jan Jambon til RTL, ifølge EU Observer.

Fakta

Terror i Belgia:

• Etterforskningen av terror i Belgia konsentrerer seg spesielt om Brussel-bydelen Molenbeek.

• Onsdag sist uke satte politiet i gang en storaksjon i bydelen, og fredag ble Salah Abdel Salam, som var delaktig i terrorangrepene i Paris, pågrepet da politiet tok seg inn i en leilighet i bydelen.

• I går slo selvmordsbombere til på den internasjonale flyplassen Zaventem i Brussel og på flere metrostasjoner. Minst 34 mennesker skal ha blitt drept, og over 100 ble skadet i angrepene, ifølge myndighetene.©NTB

«Løp, løp»

Belgia har hevet trusselnivået til det høyeste og landet er satt i full beredskap.

– Det brøt ut full panikk. Folk løp i alle retninger, gråt og skrek. Alt rundt oss var ødelagt, vinduene var knust og mange løp blodige rundt. Alle forsøkte å komme seg ut, sier Kardava til Klassekampen.

Soldatene og politimennene ropte «løp, løp», men ifølge Kardava visste ingen hvilken vei de skulle løpe. Etter hvert fikk sikkerhetsstyrkene folk ut i retning av rullebanene.

Da Klassekampen ringte Kardava sto hun og tusener andre reisende skjelvende der i påvente av mer informasjon.

– Vi fikk utdelt tepper og vann. Soldatene forsøkte etter hvert å roe oss ned og sa at vi skulle fraktes videre. Men siden har vi ikke fått noe mer informasjon. Ingen vet når vi kommer oss herfra, sier hun med skjelvende stemme.

Ifølge det belgiske nyhetsbyrået Belga ble det avfyrt skudd og ropt på arabisk før eksplosjonene rammet flyplassen. Den belgiske riksadvokaten skal ha bekreftet at angrepene mot flyplassen var et selvmordsangrep.

Flere angrep

En time etter bombeangrepene på flyplassen meldte belgiske medier om bombeangrep mot to metrostasjoner i sentrum av byen. Metroansatte bekrefter overfor AFP at det har vært en eksplosjon ved Maelbeek metrostasjon, ikke langt unna EUs kontorer i den belgiske hovedstaden.

– Gatene er nesten tomme nå. Folk har fått beskjed om å holde seg hjemme. Folk er naturlig nok redde, sier Erik Tate, som selv bor og jobber i nærheten av EUs kontorer, til Klassekampen på telefon fra Brussel.

Ifølge rikskringkasteren VRT, ble 20 personer drept i eksplosjonen ved metrostasjonen Maelbeek. Minst 15 er såret, melder VTM Niuws. De melder at metrostasjonen i Schuman også ble angrepet. Alle offentlige kommunikasjonsmidler i Brussel er stengt etter angrepene. Togforbindelsen mellom Belgia og Luxembourg er også stengt, skriver avisa Le Soir.

Under oppsikt

Det har vært ventet at arrestasjonen av Salah Abdel Salem kunne utløse hevnaksjoner. Mandag sa hans advokat at han samarbeider med politiet og er «gull verdt».

– Det er vanskelig å vite om terroraksjonene har vært planlagt lenge eller blitt tvunget fram av arrestasjonene, sier terrorforsker Magnus Ranstorp til NTB.

Han er overrasket over angrepene, selv om «flyplassen er lett å ta seg inn i». Han sier videre at det er bekymringsfullt at angrepet skjer til tross for at både fransk og belgisk sikkerhetstjeneste følger terrornettverkene i Belgia tett.

Trapper opp

Både Nederland, Frankrike, Storbritannia og Danmark har trappet opp sikkerheten etter angrepene i Brussel. Flere land er ventet å følge etter. Frankrike har styrket sikkerhetstiltakene ved alle flyplasser og togstasjoner i Paris.

Nederland har også høynet sikkerheten ved flyplassene Schiphol, Rotterdam og Eindhoven. Militære patruljer er satt inn, opplyser Nederlands terrorkoordinator Dick Schoof til avisa Het Laatste Nieuws. Nederland beholder det nest høyeste trusselnivået.

amal.wahab@klassekampen.no

Lørdag 25. mai 2019
SENSUR: Det amerikanske forsvarsdepartementet har offentliggjort nye anklager mot Julian Assange. Anklagene er et åpent angrep på pressefriheten i USA, skriver The New York Times.
Fredag 24. mai 2019
MAYXIT: Brexit-general Boris Johnson har lenge og nøye beredt grunnen for å ta over etter Theresa May. Nå rykker målet nærmere.
Torsdag 23. mai 2019
AUST-UTVIDINGA: I Slovakia røysta berre 13 prosent ved førre europa­parlaments­val. I årets EU-val kan høgre­populisme mobilisere fleire.
Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.