Torsdag 18. februar 2016
LUKRATIVT: Vimpelcoms Usbekistan-investering har gitt solid fortjeneste også for Telenor. Fra venstre avgått konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, nåværende Telenor-sjef Sigve Brekke og avgått styreleder Svein Aaser.Foto: Berit Roald, NTB scanpix
Telenor har tjent 4,5 milliarder kroner på Vimpelcom-korrupsjon i Usbekistan:
Håver inn på lovbrudd
Undersak

Har fått lekkasjer

Advokat Cato Schiøtz forsvarer den korrupsjonssiktede Jo Lunder, som var konsernsjef i Vimpelcom fra 2011 til 2015. Schiøtz mener de siste innrømmelsene fra Vimpelcom ikke har noen betydning for Lunders sak.

– Dette får ingen konsekvenser for Lunder. Jeg har hele tida lagt til grunn at det har foregått korrupsjon i Usbekistan. De bruddene som har skjedd, har skjedd mye lenger ned i systemet enn der Jo Lunder var, sier Schiøtz.

I november i fjor ble Lunder pågrepet av Økokrim på Gardermoen. Han ble løslatt etter én uke, og Økokrim fikk ikke medhold i retten for sitt ønske om to ukers varetektsfengsling.

– Hva er status i saken nå?

– Det har ikke kommet noe nytt fra Økokrim, men jeg har fått tilgang til en del dokumenter fra USA som underbygger og støtter Lunders forklaring, sier Schiøtz.

– Hvor har du fått disse dokumentene fra?

– Dokumentene kommer fra den amerikanske etterforskningen, og jeg har fått dem fra en advokatkontakt.

– På hvilken måte styrker disse dokumentene Lunders sak?

– De bekrefter forklaringen han har gitt, og viser at andre personer har gitt en tilsvarende forklaring.

Martin Kolberg (Ap)
GULLGRUVE: Vimpelcom innrømmer nå å ha brutt loven da de fikk markedsadgang i Usbekistan. Det har vært god butikk for Telenor.

Telenor

For første gang innrømmer Vimpelcom å ha brutt loven, da de betalte millioner til et stråselskap kontrollert av Usbekistans presidentdatter for å få telelisenser i landet.

«Selskapet (…) vedgår visse brudd på U.S. Foreign Corrupt Practices Act og relevante nederlandske lover», heter det i Vimpelcoms resultatrapport for fjerde kvartal 2015, som ble publisert i går.

De lyssky forretningene i Usbekistan har vært svært lønnsomme for både Vimpelcom og storeier Telenor.

En gjennomgang av Vimpelcoms resultatrapporter siden 2006 viser at selskapet fram til i dag har tjent 13,5 milliarder norske kroner i Usbekistan. Telenors andel av fortjenesten er 4,5 milliarder kroner.

Fakta

Vimpelcom-saken:

• Telenor kontrollerer 43 prosent av mobilselskapet Vimpelcom og eier 33 prosent av aksjene.

• Vimpelcom har overført mer enn 600 millioner kroner til et stråselskap for den usbekiske presidentdatter Gulnara Karimova for å få telelisenser i landet.

• Flere Telenor-topper har behandlet betalingene, som styremedlemmer i Vimpelcom.

Slik har vi regnet:

• Vi har summert Vimpelcoms årlige driftsresultat før avskrivninger (EBITDA/OIBDA) i Usbekistan, fra de gikk inn i landet i 2006 og til og med 2015.

• Det gir Vimpelcom et akkumulert overskudd på 2,1 milliarder amerikanske dollar fra virksomheten i Usbekistan.

• Telenor eier 33 prosent av aksjene i Vimpelcom. Det vil si at Telenors andel av gevinsten i Usbekistan er 693 millioner amerikanske dollar.

• Vi har omregnet det årlige driftsresultatet før avskrivninger til norske kroner basert på årsgjennomsnitt for dollarkursen det året, slik det er oppgitt av Norges Bank.

Kolberg: Lønnsom butikk

Og fortsatt gir investeringen uttelling for Vimpelcom. I samme resultatrapport hvor de innrømmer brudd på korrupsjonslovgivningen, trekker Vimpelcom fram gode resultater i Usbekistan som en av årsakene til at selskapet samlet sett har fått høyere omsetning i fjerde kvartal.

– Det har åpenbart vært en lønnsom butikk. Dersom det er bygd på lisenser gitt ved korrupsjon, så viser det hvilket enormt problem korrupsjon er, sier Martin Kolberg (Ap).

Lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ser svært alvorlig på Vimpelcoms innrømmelse.

– Nå har vi fått bekreftet at det har blitt begått kriminalitet, og det er slått fast at et selskap der Telenor er eier, har bedrevet en virksomhet i strid med norsk lov og Stortingets vedtak, sier Kolberg.

Slår tilbake

Kontrollkomiteen har blitt møtt med kraftig kritikk for sine høringer i korrupsjonssaken. Nå slår Kolberg tilbake mot kritikere som har hevdet at komiteens høringer har vært en forhåndsdømming i en pågående etterforskning.

– Alle som har kritisert kontroll- og konstitusjonskomiteens arbeid i denne saken, må tenke seg grundig om når det nå er det er klart at det har foregått kriminalitet i et selskap der Telenor er eier.

– Hvilken betydning får Vimpelcoms innrømmelse for Stortingets behandling av denne saken?

– Vi vil holde oss til avtalen vi har om ikke å gå videre med saken før etterforskningen tillater det. Men vi kommer ikke til å slippe denne saken i kontrollkomiteen. Vår oppgave er å finne ut av om departementet og statsråden har vært tilstrekkelig aktpågivende, og om Telenor har gitt departementet riktige opplysninger, sier Kolberg.

Vanskelig å få ut pengene

Telenors eierandel i Vimpelcom har i dag en markedsverdi på 17 milliarder kroner. I tillegg har Telenor så langt mottatt 20 milliarder kroner i utbytte fra Vimpelcom, etter å ha investert 15 milliarder kroner i selskapet.

Pengene Vimpelcom tjener i Usbekistan har imidlertid i liten grad gått til Telenor-utbytte. Teleanalytikere Klassekampen har snakket med, peker på at Vimpelcom, på samme måte som TeliaSonera, har problemer med å få pengene de tjener i Usbekistan ut av landet.

– Det er verdt å merke seg at både Vimpelcom og TeliaSonera har opplevd utfordringer med å betale utbytter fra sine usbekiske døtre, sier Jon Gjertsen i Pareto Securities.

I tillegg har Vimpelcom satt av 900 millioner dollar til et forlik som følge av korrupsjonssaken.

Telenor ønsker ikke å kommentere Vimpelcoms innrømmelser, eller selskapets fortjeneste fra Usbekistan.

emiliee@klassekampen.no

siment@klassekampen.no

Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Lørdag 13. juli 2019
RETUR: Utlendingsnemnda konkluderte at kurdiske Jumaah Hameed ikke var i fare for forfølgelse. Kort tid etter returen til Irak, ble Hameed torturert, hevder han.
Fredag 12. juli 2019
COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.
Torsdag 11. juli 2019
KRITISK: Motstanden mot nasjonal ramme for vindkraft er stor i dei kommunane som ligg i dei veleigna områda. Kommunestyra og ord­førarar seier nei.
Onsdag 10. juli 2019
DØMT: Byrådet i Oslo har som mål å få flest mulig i fast stilling. Nå er kommunen dømt to ganger i retten etter å ha nektet en barnehageansatt fra et bemanningsbyrå fast jobb.