Onsdag 17. februar 2016
IKKE FORNØYD: Et nei til sammenslåing i folkavstemning er ikke nok for kommunalminister Jan Tore Sanner. Nå ber han kommunene gå en runde til. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix
Sanner ber kommuner gå en runde til:
Han trosser folkeviljen
OM IGJEN: Innbyggerne har sagt nei til sammenslåing i folkeavstemning. Likevel gir Jan Tore Sanner ordførerne klar beskjed om at de må slå seg sammen.

– Dette vitner om manglende respekt for folkeviljen, sier Elin Weggesrud (Ap), ordfører i Sande kommune.

Hun reagerer på at kommunalminister Jan Tore Sanner har bedt dem starte prosessen på nytt.

Weggesrud styrer Vestfold-kommunen Sande, som avholdt folkeavstemning om sammenslåing i forbindelse med høstens lokalvalg. Resultatet ble et nei som kommunepolitikerne fra alle parti har valgt å respektere. Etter det ordføreren beskriver som ett års intensive forhandlinger har de dermed besluttet å fortsette på egen kjøl, som en kommune med 9200 innbyggere. Også i Re ble resultatet et nei.

Fakta

Kommunereformen:

• Regjeringen har satt i gang en storstilt reform for å redusere antall kommuner vesentlig, fra dagens 428.

• Kommunene har frist 1. juli i år for å fatte sine vedtak.

• Regjeringen vil fremme et nytt inntektssystem for kommunene i vår, som vil bli behandlet av Stortinget i juni.

• Klassekampen avdekket lørdag at 155 kommuner skal ha folkeavstemning de neste månedene, selv om regjeringen anbefaler innbyggerundersøkelser.

• Vestfold-kommunene Sande og Re har begge hatt folkeavstemning, med negativt resultat. Nå ber Sanner dem begynne prosessen på nytt.

Tar ikke et nei for et nei

Statsråd Sanner vil det imidlertid annerledes. På fylkeskonferansen til KS Vestfold 28. januar i år ga han de to kommunene beskjed om å ta opp prosessen igjen, for å finne nye partnere. På møtet var formannskap og administrasjon fra Vestfolds 14 kommuner til stede.

Sanner har aldri lagt skjul på at han er motstander av folkeavstemning, og har sendt ut brev om dette. Like fullt har Klassekampen avdekket at hele 155 av landets 428 kommuner skal ha folkeavstemning.

Økonomisk tvang

Ordfører Weggesrud spør seg om det er bryet verdt, og mener kommunen nå tvinges til sammenslåing, med økonomiske virkemidler.

I desember la regjeringen fram sine forslag til endringer av kommunenes inntektssystem. Her legger Sanner opp til at det ikke skal lønne seg å være «frivillig liten», og vil kutte i bevilgningene til dem som ligger tett på nabokommunene. For Sande kommune betyr dette et potensielt tap på sju millioner kroner i året. For Re kommune et tap på ti millioner kroner.

– Vi kommer til knekkpunkt. Mister vi sju millioner er det ikke sikkert vi klarer oss, sier Weggesrud, som mener regjeringen og Sanner her viser at reformen ikke er frivillig, og at spillereglene endres underveis. Hun kaller det «feigt» og «uærlig».

Også ordføreren i Re hørte Sanners beskjed til de to kommunene:

– Han oppfordret oss til å ta en runde til, sier Thorvald Hillestad (Sp), som stemte for sammenslåing i høstens folkeavstemning, men som bøyde seg for flertallet i kommunen. Nå har han innkalt til politisk verksted, for å diskutere kommunens framtid:

– Regjeringens forslag i kroner og øre kommer til å ramme oss ganske hardt og vil måtte få konsekvenser, sier Hillestad.

– Nå kommer pisken

Arve Høiberg er gruppeleder for Vestfold Arbeiderparti. Han reagerer kraftig på at Sanner overkjører lokalpolitikken:

– Dette tyder på at Høyre hele tida har hatt en klar agenda med tvang. De har forsøkt en frivillig runde med gulroten. Nå kommer pisken, sier Høiberg, som mener kommunene ikke vil ha et reelt valg, om det nye inntektssystemet går igjennom.

Jan Tore Sanner bekrefter at han ba de to Vestfold-kommunene se på saken på nytt, men mener hans beskjed var av mindre dramatisk art.

– Dette var mer av et råd. Kommunene avgjør selv om de vil slå seg sammen eller ikke, sier kommunalministeren til Klassekampen.

Han legger vekt på at det i Vestfold nå skjer mange sammenslåinger, og at Sande, Re, Tønsberg og Horten er de eneste som blir stående alene.

– Vestfold får nå et nytt kommunekart. Jeg mener de bør foreta en ny vurdering. Du ser også hvilken retning det nye inntektssystemet går i, sier Sanner, og sikter til at kommuner som blir stående alene kan miste store beløp årlig.

– Men disse kommunene er begge rundt ti tusen innbyggere. Er ikke det stort nok?

– Jo, men de er i en del av landet der avstandene er veldig små, mener han.

– Må være lov å gi råd

155 kommuner har folkeavstemninger foran seg denne våren.

– Vil du gi det samme rådet til andre kommuner der flertallet sier nei?

– Mange har folkeavstemning tett opp til beslutningen, mens Re og Sande hadde det lenge før. De visste dessuten ikke hvordan det nye inntektssystemet ville bli.

– Weggersrud kaller det «feigt, mangel på ærlighet, og å endre spillereglene underveis»?

– Nei, spillereglene ligger fast. Det er en ærlig sak å komme med råd. Jeg får mange råd, og må få lov til å gi noen tilbake.

fridag@klassekampen.no

jensk@klassekampen.no

Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Mandag 19. august 2019
ADVARSEL: Russland har rustet opp. Hvis ikke Norge følger etter, vil USA ta over kontrollen i norske nærområder. – Da mister vi stadig mer råderett, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Lørdag 17. august 2019
AVLYSER: Hurtigruten må avlyse to planlagte cruise til Frans Josefs land fordi Russland nekter skipene å seile i russisk farvann.
Fredag 16. august 2019
AVFALL: Landbruket er blant de beste i klassen i plast-retur. Likevel blir mer enn 2000 tonn brukt plast hvert år ikke levert til retur.
Torsdag 15. august 2019
VARME: Da broren til den terrorsiktede la ut en video der han deler sin desperasjon, strømmet norske muslimer til kommentarfeltet for å dele kondolanser, lykkeønskninger og hjertesymboler.
Onsdag 14. august 2019
SKUFFET: – Vi trenger en regjering som står imot muslimhets gjennom handlinger og ikke bare ord, sier Irfan Mushtaq. Her forteller han hvordan han opplevde den dramatiske eid-helga.
Tirsdag 13. august 2019
HØYREEKSTREM: Skribent Lasse Josephsen mener Philip Manshaus ble radikalisert på nettet. Han tror det kommer flere angrep fra unge høyreekstreme menn.
Mandag 12. august 2019
HAT: Samtidig som hver tredje nordmann har utpregede fordommer mot muslimer, har regjeringen avvist en egen strategi mot islamofobi. Nå må den komme, krever Venstres Abid Raja.
Lørdag 10. august 2019
STORKOALISJON: Norge ønsker seg en så stor og tung koalisjon i Persiabukta som mulig, sier forsvars- ministeren.
Fredag 9. august 2019
SKILLE: Jonas Gahr Støre (Ap) mener andelen heltidsansatte blir høyere når Ap har ordføreren i kommunen. Tall fra Kommunenes Sentralforbund viser at han trolig har rett.