Klassekampen.no
Mandag 15. februar 2016
Da en halv sofa ble til en hel del trøbbel.
En salig røre

Noen ganger blir ikke ting slik man tror de skal bli. Det skulle bli verdens beste pannekaker. Det var en av de siste heimkunnskapstimene i syvende klasse, og jeg hadde fulgt oppskriften til punkt å prikke. Røra ble helt i panna, og den freste slik den aldri før hadde frest. Jeg var virkelig i slaget.

Men så begynte det å ulme. Hissige saltbobler sprutet opp fra panna, og skolekjøkkenet ble med ett fylt av en kvalmende gass som var vond å puste inn.

Det viste seg at jeg hadde gjort en halv teskje salt om til fem desiliter salt.

De salte pannekakene skapte ringvirkninger. Stina fikk astmaanfall og måtte hentes i lillefri, og klassens bulimiker fikk en god unnskyldning for å spy høylytt i storefri.

Men jeg nektet å gi meg. Jeg gråt salte tårer og rakk å steke tre og en halv pannekake før klassens HMS-ansvarlige satte foten ned og slo av stekeovnen.

– Dette ble en salig røre Julie, sukket læreren mens hun satte saltet tilbake på øverste hylle (som om jeg skulle prøve meg igjen!) Men jeg følte meg alt annet enn sjeleglad, og jeg skjønte ikke hva hun mente.

Noen ganger blir ikke ting slik man tror de skal bli. For det skulle bli en tilbakelent helg.

Jeg hadde kjøpt ny sofa, og alt som sto mellom oss og sofalykken var fem trapper. Men heldigvis har vi heis, et skranglete lite rom som ikke rommer noe som helst. Etter å ha delt sofaen i to, fikk vi presset inn halvparten og båret den inn i leiligheten.

Med sjeselongen i hus, gikk vi fornøyde tilbake for å gjenta prosessen med del to. Men heisen ville det annerledes. Den hadde stoppet i første etasje og ville ikke rikke seg. Da det var totalt uaktuelt å bære sofaen opp fem trapper, var løsningen å ta kvelden og be til Gud/vaktmester om en løsning dagen etter.

For, ærlig talt, hva kan egentlig skje med en halv Ikea-sofa i løpet av natta?

Syv timer seinere gikk nettopp det spørsmålet fra hypotetisk til reelt. Jeg vet fortsatt ikke nøyaktig hva svaret er, men det er i alle fall noe. Klokka 07.30 mandag morgen var den halve sofaen borte.

Kanskje var det en nabo som hadde så desperat behov for sofa med en eneste gang akkurat den natta at han nøyde seg med en halv? Eller kanskje var det noen som hatet sofaen vår så intenst at de var villige til å ofre nattesøvnen for å kvitte seg med den.

Jeg vet ikke. Alt jeg vet er at kjæresten min reiste til Thailand, og jeg ble stuck. Jeg satt hjemme i en halv sofa fra Ikea det ikke gikk an å sitte i. Det var ikke annet å gjøre enn å legge seg ned. Men sjeselongen var for kort og beina mine for lange. Jeg ble liggende i en lei 90 graders vinkel jeg aldri kom meg ut av.

Det var mens jeg lå der og stirret i taket at jeg plutselig kom på at det var denne søndagen i februar. Det var fastelavnssøndag, og jeg hadde lovet å lage fastelavnsboller. Syltetøy, krem og søt marsipan.

Men det eneste jeg hadde lyst på var noen ordentlig salte pannekaker.

julienordby@gmail.com

Julie Nordby Egeland, Øivind Vogt, Svein Strømmen, Ida Madsen Hestman og Eirik Røkkum skriver i Klassekampen mandager.

«Hva kan egentlig skje med en halv Ikea-sofa i løpet av natta?»

Artikkelen er oppdatert: 24. februar 2016 kl. 12.51