Lørdag 13. februar 2016
TIL URNA: Bjørn Iversen (Ap), ordfører i Verdal, har tatt initiativ til folkeavstemning.
Over en tredel av Norges kommuner skal ha folkeavstemning om kommunereformen:
Norge går til urnene
Anders Todal Jenssen
EGEN VEI: 155 kommuner trosser regjeringens anbefaling og avholder folkeavstemning om kommunesammenslåing. Ekspertene tror det ender i mange nei.

En ringerunde Klassekampen har utført til landets 17 fylkesmenn, viser at 155 av Norges 428 kommuner vil avholde folkeavstemning om kommunesammenslåing. Det er fylkesmennene som har fått ansvaret for å lede kommunene gjennom kommunereformen, som snart går inn i sine siste fire måneder.

Både kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og statsminister Erna Solberg (H) er motstandere av folkeavstemninger i reformen og anbefaler i stedet spørreundersøkelser.

Nå viser det seg at mer enn en tredel av alle landets kommuner trosser regjeringens anbefaling.

Fakta

Kommunereform:

• Regjeringen har satt i gang en storstilt kommunereform for å redusere antall kommuner vesentlig fra dagens 428.

• Klassekampen har kontaktet prosessveilederne hos landets 17 fylkesmenn, som har fått i oppgave å lede kommunene i arbeidet med reformen.

• 155 kommuner skal ha folkeavstemning fram mot fristen 1. juli i år.

• Dette på tross av at regjeringen ikke anbefaler folkeavstemning, men innbyggerundersøkelser, gjennom en rammeavtale med Opinion AS.

• Så langt har elleve kommuner søkt om sammenslåing.

Kanskje 170

Anslaget på 155 kommuner er konservativt, ifølge fylkesmennene. Tar vi med de kommunene der fylkesmennenes prosessveiledere mener det er stor sannsynlighet for at det kommer en folkeavstemning, stiger antallet til 170 kommuner.

Flere svarer kommunene ennå ikke har bestemt seg og at de tror mange kommer til å vedta om de vil la innbyggerne gå til urnene i løpet av februar og mars. Sannsynligheten er dermed stor for at antall folkeavstemninger vil stige ytterligere.

– Det vil nok være en betydelig sjanse for at flertallet av disse folkeavstemningene ender med nei, sier valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU.

Han er ikke overrasket over at det kommer en bølge av folkeavstemninger.

– Dette er et mer kontroversielt spørsmål enn en del politikere liker å tro, sier Jenssen.

I forbindelse med lokalvalget i 2015 ble det avholdt 14 folkeavstemninger om sammenslåing.

Resultatet ble to ja, elleve nei og én uavgjort. Ti av disse kommunene hadde tidligere hatt spørreundersøkelser om sammenslåing – med motsatt resultat. Mens spørreundersøkelsene viste markerte ja-flertall, stort sett over 60 prosent, snudde resultatet i folkeavstemningene, til et nei-flertall på 60 prosent.

Korte frister

Kommunene har kort tid på å finne eventuelle partnere. Fram til nå har kun elleve kommuner søkt om sammenslåing. Men bildet av en reform uten fart har snudd seg etter at regjeringen la fram sine forslag til endringer av kommunenes inntekter i desember.

Konsekvensen av regjeringens forslag er at det ikke skal lønne seg være «frivillig liten» og flere har dermed fått hast på forhandlinger som må være avsluttet før fristen 1. juli i år.

Jenssen tror mange lokalpolitikere er opptatt av å sikre seg et mandat for enten å slå sammen eller ikke. Han tror dessuten mange ordførere vil dokumentere den folkelige motstanden, for ikke å bli overkjørt av Stortinget i neste runde.

Respekt for eierne

Verdal er en av kommunene som først nå har begynt å forhandle med nabokommunene Levanger og Frosta. På siste møte kom det fram at alle tre skal ha folkeavstemning om politikerne greier å bli enige.

Verdals-ordfører Bjørn Iversen (Ap) har tidligere skrevet under på et opprop mot kommunereformen. Han har dessuten tatt initiativ til folkeavstemning i spørsmålet om sammenslåing av de to trøndelagsfylkene.

– Hvem eier en kommune? Det er innbyggerne. Du må da ha respekt for eierne og sikre legitimitet, sier han.

I en spørreundersøkelse bestilt av KS i fjor vår kom det fram at rundt 70 prosent av verdalingene var mot sammenslåing med storebror i sør, mens bildet var motsatt i Levanger. Iversen vil ikke spå resultatet av en folkeavstemning, men tror de 15.000 innbyggerne i Verdal har like gode muligheter innenfor dagens grenser.

Han trekker fram motstand mot sentralisering, lokalpatriotisme og historisk identitet som viktige argumenter mot en sammenslåing.

– Er dere egentlig innstilt på å fortsette på egen kjøl?

– Det kommunestyret har sagt at det er et meget realistisk alternativ, og ingenting har endret seg fra dette vedtaket. Men vi skal forhandle på en ærlig måte for å løse det oppdraget vi har fått fra regjeringen, sier Iversen.

fridag@klassekampen.no

Tirsdag 26. mars 2019
SPRIK: Ap kritiserer Sp for ikkje å binde seg til raudgrønt samarbeid. Men partiet har tydd til dei borgarlege i ein tredel av kommunane der dei har ordførar.
Mandag 25. mars 2019
KALD SKULDER: Aps Kjersti Stenseng og Fagforbundets Mette Nord vil ha raudgrøn samarbeidsvilje i haustens lokalval, men møter ei kald skulder frå Sp.
Lørdag 23. mars 2019
SYSTEMFEIL: Flere av feilene som førte til Kebne­kaise-ulykken er fremdeles ikke rettet opp, sju år etter dødsulykken.
Fredag 22. mars 2019
FATALT: Mannskapet som døde i ­Kebnekaise-ulykken fikk utdelt et ­mangelfullt og feilaktig kart før fly­turen. Luftforsvaret fant aldri ut hvordan det kunne skje.
Torsdag 21. mars 2019
UTRO: Senterpartiet er rødgrønne nasjonalt, men hopper gjerne i høyet med høyresida lokalt. Nå vil Fagforbundet ha slutt på lokale flørter med de blå.
Onsdag 20. mars 2019
OPPVASK: Mattilsynets ledelse har satt en veterinær og en regiondirektør på plass etter beskyldninger om rolleblanding fra oppdretternes forening Sjømat Norge.
Tirsdag 19. mars 2019
SKATT: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å se på skattesystemet for å motvirke økt ulikhet. Hun sier fordelingseffekten av grønne skatter er «pervers».
Mandag 18. mars 2019
ULIKT HØYRE: Heidi Nordby Lunde refser eget parti i ulikhets­debatten og mener Høyre må ta et oppgjør om skatte­dogmer.
Lørdag 16. mars 2019
OFFER: – Hun er ikke hardhudet. Det har vært veldig tøft for henne, sier fylkesleder i Oslo Frp Tone Ims Larssen. Hun ser fortsatt på Waras samboer som offer.
Fredag 15. mars 2019
POLITISK: PR-byråene Geelmuyden Kiese, Kruse Larsen, Rud Pedersen og First House har lokalpolitikere fra Høyre, Ap, KrF og Venstre i staben.