Lørdag 16. januar 2016
SKYGGESIDER: Hundretusenvis av egyptere tok til Tahrirplassen i Egypt for å demonstrere mot avsettingen av president Mursi juli 2013. Plassen har både blitt et symbol for folkelig mobilisering og åsted for grufulle seksuelle overgrep. FOTO: MOHAMED EL-SHAHED, AFP
99 prosent av egyptiske kvinner sier de har blitt utsatt for ulike former for trakassering:
Jeg føler med ofrene i Köln
OPPRIVENDE: Yasmine al-Baramawy opplevde overgrep på Tahrir-plassen. Hun kaller trakasseringsmetoden «helvetessirkelen».
Mohanad al-Singary
VONDE MINNER: Yasmine al-Baramawy ble forsøkt kidnappet og voldtatt på Tahrirplassen i Egypt. – Jeg fikk vondt i kroppen av nyheten om massetrakasseringen i Tyskland, forteller hun.

23. november 2012: Yasmine al-Baramawy var sammen med en venninne på en demonstrasjon på Tahrir­plassen i Kairo. De omringes plutselig av en gjeng pøbler, som sirkler hver av dem inn. Mennene begynner å trakassere henne, de drar henne inn i sirkelen, mens de klår overalt på henne. Hender forsøker å finne skrittet, de river i stykker klærne hennes med lommekniver, mens andre forsøker å robbe henne.

Slik beskrev al-Baramawy overgrepene til den egyptiske tv-kanalen al-Nahar et par dager seinere.

31. desember 2015: Michelle er i sentrum av Köln for å feire nyttårsaften. Plutselig blir hun og venninna omringet av en gruppe på 20 eller 30 menn, de fleste ser ut som arabere. De sirkles inn, hender klår overalt, noen forsøker å finne skrittet, andre forsøker å rive i stykker klærne mens andre igjen stjeler det hun har i lommene.

– Det var horribelt. Det eneste du tenker der og da er å komme deg ut av sirkelen med livet i behold, sa Michelle til BBC.

Fakta

Nyttårsovergrepene:

• Etter nyttårsfeiringen i Köln ble tysk politi varslet om en rekke overgrep, ran, tyverier og seksuell trakassering av kvinner. Det er også anmeldt to voldtekter.

• Overfallene har ført til en opphetet debatt om konsekvensene av Tysklands åpne asylpolitikk.

• Antall anmeldelser har steget betraktelig etter nyttår. Søndag ble tallet oppjustert fra 379 til 516. Etterforskningen rettes i stor grad inn mot en gruppe asylsøkere og innvandrere uten lovlig opphold i Tyskland.

• Det har også kommet lignende anmeldelser i flere andre byer.KILDE: NTB

«Helvetessirkelen»

Klassekampen treffer Yasmine al-Baramawy på en kafé i bydelen Maadi i Kairo, tre år etter det fryktelige overgrepet på Tahrir-plassen. Hun komponerer musikk, spiller Oud, et arabisk strengeinstrument, og gir undervisning til musikkglade egyptere.

Al-Baramawy er sjokkert over masseovergrepene i Köln og andre byer og sier hun kjenner igjen metoden, som hun kaller «helvetessirkelen».

– Overgrepene i Köln river opp gamle sår. Det skal lite til før bilder fra marerittet dukker opp, men overgrepene i Tyskland river opp alle gamle sår. Jeg føler med ofrene. Jeg vet de har det vanskelig nå.

Mennene som angrep al-Baramawy ønsket å kidnappe henne for å voldta henne. Lokale i bydelen Abd Deen, noen hundre meter unna Tahrir-plassen, forsto hva som var i ferd med å skje og kom Yasmine til unnsetning. Menn fra nabolaget gikk til angrep på pøblene med køller, mens en kvinne tullet al-Baramawy inn i et laken og brakte henne til sikkerhet.

Kritiserer skriftlærde

Al-Baramawy mener at overgriperne i de nye episodene fra Tyskland har med seg et forferdelig kvinnesyn, men understreker at dette kvinnesynet ikke gjelder alle som kommer til Europa. Tyskland alene har tatt imot i underkant av en million flyktninger.

– Det er et mindretall som kan finne på å delta i slike overgrep, men Europa må ha kriterier for hvem som får lov til å bli, sier hun.

Selv om det er fristende å støtte deportering av overgriperne, sier hun at rehabilitering er bedre enn «å sende noen tilbake til den sikre død». Hun stiller seg også positiv til innføring av kurs for asylsøkere fordi det er viktig at «de blir kjent med de verdiene som finnes i Europa».

Al-Baramawy er ikke nådig i kritikken mot mange arabiske menns kvinnesyn. Like ille er det at mange skriftlærde predikerer en islam som legger en stor del av skylda for trakasseringen på damene.

Kvinnesynet i Midtøsten er i aller høyeste grad problematisk, mener hun.

– Jeg vil si til ofrene i Tyskland: Det er ingenting du er skyld i. Hele ansvaret ligger på dem som har forgrepet seg på deg. Nå skal du jobbe deg opp og samle energi.

Det andre budskapet sender hun til folk rundt ofrene:

– Ofrene er slitne, sjokkerte og veldig sårbare. De trenger all støtte, forståelse og respekt de kan få.

Flokkmentalitet

På en kafé i Nasr City i Kairo treffer Klassekampen Mohanad al-Singary (31). Han er regnskapsansvarlig ved et egyptisk selskap og var i flere år talsmann for Basma, en av mange organisasjoner som jobber mot seksuell trakassering i Egypt. Nå jobber han som frivillig i Basma, Harrasmap og andre organisasjoner som bekjemper slik trakassering.

Seksuell trakassering er et alvorlig problem i Egypt. I en FN-undersøkelse i 2013 svarte over 99 prosent at de har blitt utsatt for trakassering, de aller fleste verbal, men også grovere former for trakassering.

– Det betyr ikke at over 99 prosent av arabiske menn trakasserer! Vi jobber med holdningskampanjer, og er glad for at vi endelig har fått en straffelov mot trakassering. Vi ser en bedring av forholdene, men det er lenge igjen til vi er kvitt sykdommen og har kjempet fram et sunnere kvinnesyn, sier al-Singary.

Den tyske justisministeren uttalte at overgrepene i Köln må ha vært organiserte. Mohanad sier at det kan være både og. Kanskje planla en gruppe å trakassere kvinner, så kan det ha oppstått en «flokkmentalitet der flere hiver seg på», sier han.

– De fleste av oss har individuelle sperrer mot slike overgrep, og de som gjør det individuelt, gjør det med frykt for å bli tatt. Men i større grupper kan disse sperrene falle sammen og flokkmentaliteten ta over. Frykten for å bli tatt forsvinner, og det klikker på en eller annen måte når demningen brister. Det var nok det som skjedde i Köln.

– Mange unge asylsøkere kommer fra krig og død og har opplevd mye vondt, da brister gjerne demningene raskere også. Men ingenting unnskylder overgrepene.

Straff overgriperne

Al-Singary understreker at seksuell trakassering av kvinner finnes overalt og at det på ingen måte «er noe som er importert fra Midt­østen». Når slike overgrep skjer, er det viktigste å bekjempe dem, istedenfor å stigmatisere folkegrupper.

– Når det gjentas ofte at seksuell trakassering «bare» begås av arabere eller innvandrere, kan det fort bli sett på som en sannhet. Det er viktig å behandle alle former for overgrep like hardt, uavhengig av om overgriperne er mørke eller hvite, europeere eller arabere. Bekjemp trakasseringen, ikke hele etniske grupper, sier han.

Al-Singary reagerer på at mye av debatten på sosiale medier handler om at muslimer er et problem og at islam på en eller annen måte er medvirkende til slik trakassering.

– Jeg er muslim og ser det som en plikt å jobbe for at kvinner, som faktisk utgjør halvparten av menneskeheten, skal ha like rettigheter og skal få gå trygt i gata uavhengig av når og hvordan de går kledd. Jeg ser virkelig ingen motsetning mellom det å være muslim og det å bekjempe trakassering og kvinneundertrykkelse.

Al-Baramawy er enig i at seksuell trakassering ikke bare er noe som finnes i arabisk kultur. Hun advarer sterkt mot at overgrepene blir misbrukt av høyreekstreme grupper.

– Straff overgriperne for deres kriminelle handlinger. Du kan ikke stigmatisere andre muslimer og arabere bare fordi overgriperne var arabere, sier hun.

amal.wahab@klassekampen.no

Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.