Klassekampen.no
Torsdag 14. januar 2016
Hold hodet kaldt, alle sammen

Seksuell trakassering

Overgrepene i Köln er sjokkerende, og viser skremmende og totalt uakseptable holdninger overfor kvinner.

Spekulasjonene har haglet i etterkant. Noen av dem vet vi allerede at er feil. For eksempel vet vi at historien om asylsøkeren som rev opp oppholdspapirene sine og frekt fortalte en politimann at han bare ville skaffe nye dagen derpå, ikke stemmer – papirene er plastlaminerte og lar seg ikke rive i stykker.

Når det er sagt, vet vi at det foregikk tyverier og massiv trakassering av kvinner på denne plassen. Flere hundre anmeldelser har kommet inn, cirka halvparten om seksuelle overgrep. Vi vet at det dreide seg om mange berusede menn med det som beskrives som utenlandsk utseende. Men var de fleste (syriske) flyktninger? Asylsøkere fra andre land som har vært i landet i lang tid? Organiserte kriminelle miljøer, som den tyske justisministeren har hintet om? Dette vet vi ikke.

31 personer er så langt anholdt. Ingen av dem er så langt anklaget for seksuell trakassering. Av disse 31 er 18 asylsøkere, to tyskere og en amerikaner. Hva disse anklagene ender opp med, vet vi foreløpig fint lite om.

Vi vet at kvinnesynet i flere av de landene som mange flyktninger kommer fra, er dypt problematisk. Å tro at disse holdningene ikke er representert blant flyktningene er naivt, og det er det vel heller ingen som tror.

Det viktigste nå er at man viser at slik kriminell atferd ikke aksepteres. Denne typen trakassering må slås hardt ned på. Her er det viktig at man er klar over signaleffektene. Det å snakke om det er viktig, men vel så viktig er det at overgrepene får følger for gjerningsmennene.

Når man snakker om dette må man holde hodet kaldt og ha klart for seg at generaliseringer ikke er akseptabelt og nyanser er nødvendige. Aggressiv seksuell trakassering er straffbart i alle land, men det foregår også i alle land, samtidig som det underkommuniseres i stort sett alle land. Norske kvinner kan også fortelle om krenkende berøringer som bagatelliseres. Dette er også en del av helhetsbildet nå som kriminell atferd fra enkelte blir generalisert til hele eller store deler av minoritetsbefolkningen.

Klare holdninger må formidles til dem som kommer til et nytt samfunn, og slike forbrytelser må få konsekvenser. Å prøve å feie ubehagelige fakta under teppet er verken lurt, formålstjenlig eller riktig.

Men det motsatte, å spinne videre på rykter, begi seg ut på spekulasjoner og piske opp en hatsk stemning, har også farlige konsekvenser. Vi har sett angrep mot (antatte) utlendinger fra høyreekstreme, der flere ofre har havnet på sykehus. Vi vet også at ordføreren i Köln ble knivstukket, fordi hun ble oppfattet som innvandrervennlig. Gjerningsmannen er en rasistisk ekstremist.

Det vi trenger er åpenhet, men også redelighet og nyanser, slik at løgner ikke blir førende for politikken – uansett hvilken side de kommer fra.

shoaib.m.s@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 21. januar 2016 kl. 11.24