Torsdag 14. januar 2016
SINT: Den kjente artisten Zara Larsson opptrådte på We are Sthlm-festivalen i august i fjor. Hun har nå gått hardt ut mot politiets beslutning om å legge lokk på overgrepene. FOTO: We are Sthlm
• To voldtekter og 36 tilfeller av trakassering anmeldt • Politiets versjon slår sprekker
– Menn i alle farger tafset
Martin Eidensten Foto: Michaela Tungström
UENSARTET: Overgriperne kom i alle aldre og hudfarger. Det sier en ungdomsarbeider som jobbet med forebygging av seksuell trakassering under We are Sthlm-festivalen.

SVERIGE

Historiene om overgrep og seksuell trakassering under ungdomsfestivalen We are Sthlm i august i fjor setter farge på svensk politikk. Politiet i Sverige rapporterte at guttegjenger systematisk trakasserte unge jenter seksuelt, men skal ha holdt rapportene skjult.

I interne rapporter har stockholmspolitiet beskrevet gjerningsmennene som «enslige mindreårige flyktninger, i hovedsak fra Afghanistan», en beskrivelse som har skapt hard polemikk i svenske medier.

Under partilederdebatten i Riksdagen i går ble den sosialdemokratiske statsministeren Stefan Löfven presset av Sverigedemokraterna-leder Jimmy Åkeson, som ville vite om statsministeren tror «gjerningsmennenes kultur har med oppførselen å gjøre».

Nå blir bildet av at gjerningsmennene først og fremst var innvandrermenn utfordret av folk som jobbet på festivalen.

Fakta

Festival-overgrepene:

• Under We are Sthlm-festivalen i august i fjor rapporterte politiet om omfattende seksuell trakassering, men holdt rapportene skjult.

• Politiet sitter igjen med anmeldelser for to grove voldtekter og 36 tilfeller av seksuell trakassering etter festivalen.

• En 15-årig gutt er pågrepet for seksuell trakassering og vold.

– Menn i alle hudfarger

Martin Eidensten er ungdomsarbeider i Stockholm, og jobbet med å forhindre trakassering av jenter under We are Sthlm-festivalen i fjor sommer. Han forteller at både arrangører og politi la ned mye innsats i å forebygge overgrep og trakassering.

– Vi jobbet veldig hardt med å forebygge overgrep. Jeg er glad for at det nå får oppmerksomhet, men jeg syns det er helt feil at politiet, arrangører og flyktninger får skylden for det som skjedde, sier han.

Under festivalen snakket Eidensten med jenter som hadde blitt trakassert og fikk inn beskrivelser av gjerningsmenn fra politiet. Han mener det ikke er mulig å beskrive gjerningsmennene som en ensartet gruppe, bortsett fra at alle var menn.

– Svenske aviser beskriver overgriperne som innvandrere, og politiet har sagt at det for en stor del var enslige mindreårige flyktninggutter som sto bak. Stemmer det med din erfaring?

– Der er et vanskelig spørsmål å svare på, for det er som å spørre om hvordan mennene i Stockholm ser ut. De ser ut som alle andre – det kan være hvem som helst. Overgriperne hadde ingen enhetlig hudfarge. Det var alle nyanser på huden og stor variasjon i alder. Menn i alle farger tafset, sier han.

To voldtekter anmeldt

Etter festivalen satt politiet igjen med anmeldelser for to grove voldtekter og 36 tilfeller av seksuell trakassering. De svenske avisene har ikke fått på det reine hvor mange som ble pågrepet, siktet og dømt for overgrepene. Avisa Dagens Nyheter melder at en 15-årig gutt er tiltalt for å ha befølt en 14-årig jente på brystene og på rumpa og for å slå ned en av jentas venner. Avisa oppgir ikke 15-åringens etnisitet eller annen bakgrunn.

Flere jenter har delt erfaringer fra festivalen på sosiale medier, og bildet av at det utelukkende var innvandrermenn som sto bak, slår nå sprekker.

Sikkerhetskoordinator for We are Sthlm-festivalen, Leila Baksi, har publisert et innlegg i avisa Dagens Samhälle, der hun argumenterer for at det høye tallet på anmeldelser skyldes at arrangørene jobbet systematisk for å kartlegge omfanget av problemet.

«Vi ville løfte dette fram, noe som blant annet forklarer det høye tallet på anmeldte lovbrudd», skriver hun.

Anmelder seg selv

Stockholmspolitiet har de siste dagene vært i hardt vær, etter at det ble klart at politiet bevisst unnlot å melde om overgrepene, på grunn av at politiet mente gjerningsmennene for det meste var innvandrere.

Mandag anmeldte derfor Stockholm-politiet seg selv til Avdelingen for særskilte utredninger, spesialenheten i svensk politi. Rikspolitisjef Ulf Johansson sa at politiet «åpenbart har sviktet» og lovet klarhet i spørsmålene som nå blir stilt om politiets arbeid.

magnusl@klassekampen.no

Mandag 16. september 2019
MOTMAKT: Høstens store stridstema i Frankrike blir president Macrons ­pensjonsreform. Nå mobiliserer fag­foreningene til storstreik.
Lørdag 14. september 2019
I FRONT: Den arabiske våren startet i Tunisia i 2011. I høst skal de velge ny president og nytt parlament.
Fredag 13. september 2019
LIDER: India annullerte forrige måned selvstyret i indisk-kontrollerte Kashmir. Provinsen er hermetisk lukket. – Mitt folk lider, forfølges og tortureres, sier kasjmirsk aktivist.
Torsdag 12. september 2019
BØDDEL BORTE: Blodtørste John Bolton forsvant ut av Det hvite hus. Dermed kan krigspresset på Donald Trump ha lettet.
Onsdag 11. september 2019
TØFF JOBB: Boris Johnsons nederlag i parlamentet betyr ikke at han taper på lengre sikt. Labour får en tøff jobb i et nyvalg, mener eksperter.
Tirsdag 10. september 2019
FORSMAK: Hvor skal klimaflyktninger dra hen? På Bahamas sliter tusenvis av overlevende med å flykte fra katastrofen.
Mandag 9. september 2019
PRESSET: – De amerikanske sanksjonene er en ­eksistensiell trussel mot Iran, og landet vil bruke alt de kan for å stanse truslene, sier iransk forsker.
Lørdag 7. september 2019
MISLIKT: Labours leder Jeremy Corbyn har overtaket i det britiske parlamentet. Men bare 5 prosent av brexit-velgerne mener han kan løse floka.
Fredag 6. september 2019
«NO DEAL»: 40 prosent av velgerne står bak statsminister Boris Johnsons harde brexit-linje. ­Opposisjonens velgere er derimot langt mer splittet.
Torsdag 5. september 2019
POPULISME: Boris Johnson har tapt flertallet i parlamentet, men står sterkt blant velgerne i et nyvalg.