Tirsdag 12. januar 2016
GJENGBRÅK: Under ungdomsfestivalen We are Sthlm skal gjenger av innvandrerungdom ha trakassert unge kvinner. Politiet rapporterte at jenter ned i tolvårsalderen ble antastet, men valgte å holde rapportene skjult. Foto: Emma Svensson, We are Sthlm
• Stockholmspolitiet skal ha feid seksuell trakassering av småjenter under teppet • Lover oppvask
Holdt tett om overgrep
Undersak

– Raseriet skyldes hudfargen

Meldingene om omfattende seksuell trakassering av til dels svært unge jenter, har satt sinnene i kok i Sverige. Mange mener at overgrepene er en konsekvens av den liberale innvandringspolitikken, mens flere liberale stemmer peker på at også hvite svenske menn voldtar, tafser og trakasserer.

Kommentatoren Martin Aagård i Aftonbladet publiserte søndag en kommentar der han hevder at «ekstremhøyre» setter standarden for debatten om innvandring. Kommentaren tok for seg mediedekningen av hendelsene i Köln, og beklager seg over at mange av sakene dreier seg om medienes påståtte berøringsangst overfor overgrepene.

Overgrep mot kvinner skjer hvert år. På Bråvallafestivalen i fjor ble det rapportert om to voldtekter og en mengde overfall. «Disse mennene fra Midtøsten er overalt. Pass deg nok. Iblant ser de ut som svensker», skriver Aagård.

– Ved store festivaler skjer det hvert år noen voldtekter, og en rekke mindre alvorlige tilfeller av seksuell trakassering. Men når det er fremmede menn med en annen hudfarge som står bak, så opprører det folk mer, sier han til Klassekampen.

Aagård mener at seksuell trakassering og vold som blir begått av innvandrere, blir brukt politisk av Sverigedemokraterna. Årsaken er at det er lettere å bli opprørt over vold som fremmede står bak.

– Folk reagerer med rette, når de reagerer mot trakassering, men de reagerer med magen, sier han.

Han tror ikke sikkerheten for unge kvinner vil bli noe bedre av debatten.

– All gransking kommer til å fokusere på mørkhudede menn. Til slutt kommer det ikke til å føre til noen forbedring for kvinnefrigjøringen, sier han.

TYST: I kjølvannet av overgrepene i Köln har det kommet fram at svensk politi skal ha lagt lokk på seksuell trakassering under en ungdomsfestival i Stockholm.

SVERIGE

Gjenger av unge menn som «gnukker seg mot småjenter i publikumshavet», tafsing, jenter som blir omringet og befølt.

Dette er Stockholm-politiets beskrivelse av tilstandene under ungdomsfestivalen «We are Sthlm» i august i fjor. Gjerningsmennene var ifølge politiet «såkalte flyktning­ungdommer, i hovedsak fra Afghanistan». Gjengen skal ha stått bak mesteparten av bråket på festivalen, og flere av dem ble pågrepet for seksuell trakassering.

I løpet av sist helg ble den halvt år gamle episoden til en nasjonal skandale i Sverige. Den svenske storavisa Dagens Nyheter hevder at politiet la lokk på trakasseringen fordi gjerningsmennene var flyktninger. Avisas kilder i stockholmspolitiet sier at de «bevist har unnlatt å rapportere om fenomener som knytter seg til gjerningsmenn med utenlandsk bakgrunn», av frykt for at rapportene kan bli brukt av innvandringsmotstandere.

Fakta

Overgrep i Sverige:

• I etterkant av opptøyene i Köln på nyttårsaften, der flere hundre kvinner har rapportert om seksuell trakassering og overgrep, har det blåst opp til full skandale i Sverige.

• Avisa Dagens Nyheter rapporterer nå at politiet i Stockholm har holdt meldinger om omfattende trakassering skjult, fordi gjerningsmennene for det meste var innvandrere, «hovedsakelig fra Afghanistan».

• Rikspolitisjef Dan Eliasson har varslet full gransking av hendelsesforløpet, og statsminister Stefan Löfven har sagt at myndighetene skal komme til bunns i saken.

Svært unge jenter antastet

En anonym jente forteller til Dagens Nyheter at guttegjengene omringet en venninne som falt, de skal ha «kastet seg rett over henne». Andre skal ha fått hender stukket ned i buksene, det hjalp ikke om de sa nei.

«De yngste jentene var bare elleve, tolv år gamle», sier en av politibetjentene til avisa. Arrangørene av ungdomsfestivalen sier nå til svenske medier at problemet med antasting av unge jenter har økt de siste årene, og at det i august skal ha vært så mange som 150 kvinner som varslet om trakassering.

Bare en tidel av overgrepene skal ha blitt anmeldt. Mye av grunnen skal være at det var vanskelig å identifisere gjerningsmennene i trengselen, og at guttegjengene beveget seg raskt.

Saken sprakk i kommentar

Påstanden om at politiet har lagt lokk på det som skal være omfattende seksuell trakassering, har skapt storm i Sverige. Rikspolitisjef Dan Eliasson har lovet full gransking av hendelsene. Den sosialdemokratiske statsministeren Stefan Löfven sa mandag at myndighetene skal komme til bunns i hva som egentlig har skjedd.

Saken sprakk lørdag morgen, da Dagens Nyheter publiserte en kommentar om bråket i Köln på nyttårsaften, der flere hundre kvinner skal ha blitt trakassert seksuelt. Kommentaren avsluttet med en referanse til Sverige, der kommentatoren Lasse Wierup beskriver overgrep under «We are Sthlm»-festivalen sist sommer.

«Hvorfor den omfattende sextrakasseringen midt i sentrale Stockholm, med noen få unntak, havnet i medieskyggen, det er for meg uklart», skrev han, og sørget dermed for at saken ble brakt rett inn i offentligheten.

Skaper bråk på nett

En ungdomsfestival i Stockholm har dermed blitt et nytt sentrum i den stadig dypere politiske striden om svensk innvandringspolitikk.

Sverigedemokraterna og partiets tilhengere har svært lav tillit til de etablerte mediene, og på nettet har det allerede dannet seg alternative fortellinger om hva som har skjedd.

På nettsider som støtter Sverigedemokraterna blir Dagens Nyheter angrepet for å ha lagt lokk på trakasseringen. I en lengre artikkel skriver det høyreorienterte nettstedet Nyheter i Dag at avisa fikk inn tips om hendelsene i august i fjor, men bevisst unnlot å skrive om dem.

Det benekter redaksjonssjef Caspar Opitz, som i en artikkel i Dagens Nyheters nettutgave hevder at avisa forfulgte tipsene, men at politiet avviste at det hadde skjedd unormalt mange overgrep på festivalen.

Nyheter i Dag legger nå ansvaret for at saken aldri nådde avisspaltene på en av journalistene i Dagens Nyheter. Hun blir nå utsatt for skriftlig og anonym seksuell trakassering på nett:

«Voldta henne, og spør etterpå», skriver en. «Hun lengter nok etter en skikkelig gruppevoldtekt, og jeg håper for hennes skyld at hun får det», skriver en annen.

Mandag kom det også inn meldinger fra politiet i Malmö om seksuell trakassering på nyttårsaften. Ifølge avisa Expressen skal Malmö-politiet ha rapportert om flere hundre berusede menn fra Afghanistan, som «drev rundt i byen», omringet og antastet berusede jenter og kvinner». Malmö-politiet sier til avisa at «dette er et nytt fenomen som vi ikke har sett tidligere».

magnusl@klassekampen.no

Mandag 16. september 2019
MOTMAKT: Høstens store stridstema i Frankrike blir president Macrons ­pensjonsreform. Nå mobiliserer fag­foreningene til storstreik.
Lørdag 14. september 2019
I FRONT: Den arabiske våren startet i Tunisia i 2011. I høst skal de velge ny president og nytt parlament.
Fredag 13. september 2019
LIDER: India annullerte forrige måned selvstyret i indisk-kontrollerte Kashmir. Provinsen er hermetisk lukket. – Mitt folk lider, forfølges og tortureres, sier kasjmirsk aktivist.
Torsdag 12. september 2019
BØDDEL BORTE: Blodtørste John Bolton forsvant ut av Det hvite hus. Dermed kan krigspresset på Donald Trump ha lettet.
Onsdag 11. september 2019
TØFF JOBB: Boris Johnsons nederlag i parlamentet betyr ikke at han taper på lengre sikt. Labour får en tøff jobb i et nyvalg, mener eksperter.
Tirsdag 10. september 2019
FORSMAK: Hvor skal klimaflyktninger dra hen? På Bahamas sliter tusenvis av overlevende med å flykte fra katastrofen.
Mandag 9. september 2019
PRESSET: – De amerikanske sanksjonene er en ­eksistensiell trussel mot Iran, og landet vil bruke alt de kan for å stanse truslene, sier iransk forsker.
Lørdag 7. september 2019
MISLIKT: Labours leder Jeremy Corbyn har overtaket i det britiske parlamentet. Men bare 5 prosent av brexit-velgerne mener han kan løse floka.
Fredag 6. september 2019
«NO DEAL»: 40 prosent av velgerne står bak statsminister Boris Johnsons harde brexit-linje. ­Opposisjonens velgere er derimot langt mer splittet.
Torsdag 5. september 2019
POPULISME: Boris Johnson har tapt flertallet i parlamentet, men står sterkt blant velgerne i et nyvalg.