Mandag 11. januar 2016
«RAPEFUGEES NOT WELCOME»: Rundt 1300 mennesker deltok i en markering arrangert av Pegida i Köln lørdag. FOTO: Wolfgang Rattay, REUTERS/NTB SCANPIX
• Justisminister: Köln-overgrep planlagt • Ledende tyske politikere skjerper tonen
Köln-sjokket sprer seg
Heiko Maas
SKVIS: Tysklands kansler Angela Merkel er under hardt press både fra egne rekker og naboland i øst etter masseovergrepene i Köln.

Tyskland

Tysklands justisminister Heiko Maas sier til Bild am Sonntag at han tror angrepene under nyttårsfeiringen må ha vært organiserte og planlagte.

– Når et så stort antall menn er sammen, og i samlet flokk begår straffbare handlinger, da virker det ikke tilfeldig, men som om det er planlagt i en eller annen grad, sier Maas, ifølge NTB.

– Ingen skal fortelle meg at det ikke var forberedt.

Maas fordømmer samtidig innvandringsmotstandere som bruker hendelsen som et bevis på at flyktninger og innvandrere ikke kan integreres i det tyske samfunnet.

Fakta

Overgrepene i Köln:

• Politiet i Köln etterforsker 379 saker etter nyttårsaften i Köln. 40 prosent av sakene dreier seg om seksuelle overgrep av ulik art.

• 32 av de arresterte er asylsøkere, melder politiet.

• Lørdag deltok 1300 mennesker i en protestmarkering arrangert av den islam- og innvandringsfiendtlige Pegida-bevegelsen. 1700 deltok i en motdemonstrasjon.

• Etter uro brukte politiet vannkanon og tåregass for å bryte opp sammenstøt mellom aktivistene.

Merkel under press

Overgrepene under nyttårsfeiringen i Köln der rundt 200 kvinner skal ha blitt utsatt for grov seksuell trakassering har økt motsetningene i et allerede anspent Europa.

Gjerningspersonene beskrives av øyevitner som grupper av menn, de fleste med arabisk innvandrerbakgrunn. 32 av dem som hittil er arrestert for massetrakassering av kvinner viser seg å være asylsøkere.

Lørdag deltok rundt 1300 i en protest i Köln arrangert av den islam- og innvandringsfiendtlige Pegida-bevegelsen. Over 1700 motdemonstranter ropte «ut med nazistene» noen meter unna. Politiet brukte lørdag vannkanoner da partene kom i klinsj.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel, som har tatt imot i underkant av én million asylsøkere, har kommet under sterkt press etter overgrepene i Köln. Merkel sier nå at antall flyktninger må ned.

– De som fryktet flyktningene, sier nå at de hadde rett, mens de som viser forståelse for at vi må ta imot flyktninger, sier nå at vi ikke kan fortsette slik, sier en kilde som står Merkel nær til tidsskriftet Der Spiegel.

Merkel har imidlertid avslått søsterpartiet CSUs krav et øvre tak på 200.000 flyktninger i året. Merkel frykter at Schengen-avtalen, med åpne grenser i EU, vil bryte sammen.

Flere land vil skjerpe grensekontrollen og sannsynligvis melde seg ut av Schengen, dersom Tyskland stenger sine grenser for flyktninger. Merkel har uttalt at hun ønsket å få antallet flyktninger ned med andre midler, som for eksempel samarbeid med Tyrkia.

Lederen for Merkels sosialdemokratiske regjeringspartner SPD, Sigmar Gabriel, holdt møte med sine sosialdemokratiske ministre på onsdag.

– Tiden for toleranse er over. Noe må gjøres, om vi ikke skal miste folks forståelse for det vi gjør, sa han.

SPDs parlamentariske leder Thomas Opperman skriver i en tweet: «Ingen unnskylding for overgriperne. Undersøk, arrester, straff hardt. Og deporter dem hvis mulig. Både for å beskytte ofrene og flyktningene».

Styrker overbevisning i øst

Østeuropeiske land, som Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia har hele tida motsatt seg å ta imot flyktninger. I fjor stengte Ungarn sine grenser med piggtråd.

Nå roper de høyt om hvordan de hadde rett og flere statsledere bruker en retorikk som de for noen år siden ikke ville ha turt å bruke.

– Det beste som nå kan gjøres, er å aldri slippe muslimer inn i landet vårt. Når man slipper inn innvandrere er det dette som skjer, uttalte Slovakias statsminister til journalister torsdag forrige uke, skriver DW.

Polens statsminister Beata Szydlo sier at overgrepene i Köln viser at «problemene med innvandring er større enn Europa hadde trodd».

For noen dager siden uttalte presidenten i Tsjekkia at han tror det som skjer i Europa er en organisert «islamsk invasjon av Europa».

– Jeg tror invasjonen er arrangert av Det muslimske brorskapet, med finansiell støtte fra flere land. Brorskapet ønsker sakte, men sikkert å ta over Europa, sa presidenten for en uke siden.

amal.wahab@klassekampen.no

Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Torsdag 19. september 2019
HJELP: Høyreekstreme Avigdor Liebermann sitter med de beste kortene i den fastlåste regjeringskabalen i Israel.
Onsdag 18. september 2019
DUO: Donald Trump støtter diktatorvennen Muhammed bin-Salman. Hvorfor er USA Saudi-­Arabias forsvarer?
Tirsdag 17. september 2019
OLJE-STRID: Hvem angrep oljeanlegget i Saudi-Arabia? Eskaleringen mellom USA og Iran «kan ende i direkte konflikt», sier Iran-analytiker.
Mandag 16. september 2019
MOTMAKT: Høstens store stridstema i Frankrike blir president Macrons ­pensjonsreform. Nå mobiliserer fag­foreningene til storstreik.
Lørdag 14. september 2019
I FRONT: Den arabiske våren startet i Tunisia i 2011. I høst skal de velge ny president og nytt parlament.
Fredag 13. september 2019
LIDER: India annullerte forrige måned selvstyret i indisk-kontrollerte Kashmir. Provinsen er hermetisk lukket. – Mitt folk lider, forfølges og tortureres, sier kasjmirsk aktivist.
Torsdag 12. september 2019
BØDDEL BORTE: Blodtørste John Bolton forsvant ut av Det hvite hus. Dermed kan krigspresset på Donald Trump ha lettet.
Onsdag 11. september 2019
TØFF JOBB: Boris Johnsons nederlag i parlamentet betyr ikke at han taper på lengre sikt. Labour får en tøff jobb i et nyvalg, mener eksperter.
Tirsdag 10. september 2019
FORSMAK: Hvor skal klimaflyktninger dra hen? På Bahamas sliter tusenvis av overlevende med å flykte fra katastrofen.