Lørdag 9. januar 2016
RAUDE TAL FOR BLÅTT PARTI: Frp-leiar Siv Jensen må starte året med færre veljarar på målingane. Her frå då ho la fram tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet i oktober. Foto: Brian Cliff Olguin
• Høgre opp og Frp ned på ny måling • Dei raudgrøne i knappast mogleg fleirtal
Frp i brått fall
Klikk for større versjon
NED: Frp startar 2016 med ein bratt nedtur. Ei ny måling syner at veljarane gjennomfører frivillig retur til storebror Høgre.

MÅLING

2016 skulle bli året då det snudde for Frp. Partiet har toppa laget i regjering, og partiets sterkaste saksområde, asyl og innvandring, er i vinden som aldri før.

Men dagens måling, utført av Norfakta for Klassekampen og Nationen, gjev Frp-arane ein kalddusj: Partiet går kraftig tilbake, og det er Høgre som hentar veljarane.

Frp-nestleiar Per Sandberg har blitt fiskeriminister sidan sist måling.

– Eg har eitt fokus: valet i 2017. Frp fekk ein rask oppgang i haust, og no ser vi ei korrigering, seier Sandberg til Klassekampen.

Han meiner Frp-arane korkje må la seg «rive med eller rive ned» av målingane.

– Frp fekk ikkje nokon «Listhaug og Sandberg»-effekt på denne målinga – eller var det akkurat det de fekk?

– Eg har lite tru på at målingane kan knytast til personar, seier Frp-nestleiaren.

Han meiner det er fleire saksfelt som kan gje partiet eit løft fram mot valet om halvtanna år:

– Vi må levere betre på eldreomsorg. Det er det ingen tvil om. I tillegg er sysselsetting og økonomisk vekst viktig, i tillegg alle sakene på justisfeltet: Alt handlar om å skape tryggleik, meiner Sandberg.

Fakta

Ny måling:

• Norfakta utførte 5. og 6. januar ei meiningsmåling med 1000 respondentar for Klassekampen og Nationen.

• Feilmarginen varierer mellom 0,5 og 2,8 prosent­poeng, størst for dei største partia.

(U)tryggleik i kvardagen

Men om Frp gjer sitt for å halde innbyggjarane trygge, lever partiet sjølv utrygt: Nedgangen på 3,4 prosent er godt utanfor feilmarginen. Sjølv om andre målingar den siste tida har vore gode for partiet, kan dagens måling tyde på at trenden kan vere i ferd med å snu.

Storebror Høgre kan derimot gle seg. Jan Tore Sanner er Høgre-nestleiar og kommunalminister. Han trur oppgangen knyter seg til statsminister Erna Solberg.

– Dette handlar om god leiarskap i ei krevjande tid. Dette har vore ein haust prega av flyktningspørsmål og økonomiske utfordringar. No løner veljarane statsministeren for leiarskapen, seier Solbergs nestleiar.

Sjølv om Frp går ned, er summen av regjeringspartias oppslutning marginalt betre enn ved sist måling.

– Er dette eit teikn på at partias eigenart kjem betre fram?

– Det er vanskeleg å seie. Men målingane i desember synte eit fleirtal for borgarleg side, seier Sanner.

Raudgrønt fleirtal

På denne målinga får regjeringa og støttepartia Venstre og KrF til saman 84 mandat, tre mindre enn i desember. Det er eitt mandat for lite til å ha fleirtal på Stortinget. Både MDG og SV er over sperregrensa, medan Ap ligg stabilt på 33,4 prosent. Raudt er ikkje inne med mandat denne gongen.

Vinnaren på raudgrøn side er Senterpartiet, som aukar med 1,5 prosentpoeng til 6,2 prosent. Partileiar Trygve Magnus Slagsvold Vedum meiner partiet er inne i ein positiv trend.

– Vi er ei tydeleg kraft for å halde tenestene nær folk, medan regjeringa har ei blind tru på stordrift. I tillegg har vi medlemsvekst på andre år på rad, og Senterungdomen har no passert 2000 medlemer, seier Vedum, som meiner kommunereform, sjukehusstrid og politireform blir vårens store saker for partiet.

– Frp fekk ikkje noko Listhaug-løft?

– Listhaug skaper støy, men klarer ikkje å handle. Dette kjenner vi att frå tida som landbruksminister og i Oslo-byrådet. Eg trur folk er lei av all støyen, meiner Sp-leiaren.

politikk@klassekampen.no

Fredag 13. desember 2019
IKKE HØRT: Allerede i 2014 stilte Nav-ansatte spørsmål ved om reglene for trygdeeksport ble tolket rett. Nesten alle ofrene i Nav-skandalen ble fengslet i årene etter.
Torsdag 12. desember 2019
FORANDRET: Martin Apenes var med på å bygge opp Nav, og mener det ikke ble som tenkt. – Politikerne skaper mistillit til offentlige tjenester, sier han.
Onsdag 11. desember 2019
I TRØBBEL: Både jetfly og forsvarshelikoptre er tatt i bruk for å sikre beredskapen i nord under Babcocks sammenbrudd. Det kan ende med en kjemperegning for selskapet.
Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.
Mandag 9. desember 2019
Hysj: Riksrevisjonen kritiserer regjeringen i ­hemmelig jager­flyrapport, men Forsvarsdepartementet hevder rapportens gradering gjør det ­umulig å fortelle hvor alvorlig kritikken er.
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
IKKJE FORSYNT: Trass i at Sp strir imot kvart forsøk på å skape raudgrøn samling, går partiet no saman med SV og Ap for å få opp sjølvforsyningsgraden.
Onsdag 4. desember 2019
PRESS: USAs press på europeiske Nato-land kommer ikke til å stanse frihandelsavtalen mellom Norge og Kina. Samtidig varsler utenriksminister Ine Eriksen Søreide en diskusjon om Norges forhold til Kina.
Tirsdag 3. desember 2019
NATO: Forholdet til Kina blir en viktig sak på Nato-møtet i London denne uka. Ap-leder Jonas Gahr Støre er skeptisk til å sende norske styrker til Asia.