Lørdag 9. januar 2016
RAUDE TAL FOR BLÅTT PARTI: Frp-leiar Siv Jensen må starte året med færre veljarar på målingane. Her frå då ho la fram tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet i oktober. Foto: Brian Cliff Olguin
• Høgre opp og Frp ned på ny måling • Dei raudgrøne i knappast mogleg fleirtal
Frp i brått fall
Klikk for større versjon
NED: Frp startar 2016 med ein bratt nedtur. Ei ny måling syner at veljarane gjennomfører frivillig retur til storebror Høgre.

MÅLING

2016 skulle bli året då det snudde for Frp. Partiet har toppa laget i regjering, og partiets sterkaste saksområde, asyl og innvandring, er i vinden som aldri før.

Men dagens måling, utført av Norfakta for Klassekampen og Nationen, gjev Frp-arane ein kalddusj: Partiet går kraftig tilbake, og det er Høgre som hentar veljarane.

Frp-nestleiar Per Sandberg har blitt fiskeriminister sidan sist måling.

– Eg har eitt fokus: valet i 2017. Frp fekk ein rask oppgang i haust, og no ser vi ei korrigering, seier Sandberg til Klassekampen.

Han meiner Frp-arane korkje må la seg «rive med eller rive ned» av målingane.

– Frp fekk ikkje nokon «Listhaug og Sandberg»-effekt på denne målinga – eller var det akkurat det de fekk?

– Eg har lite tru på at målingane kan knytast til personar, seier Frp-nestleiaren.

Han meiner det er fleire saksfelt som kan gje partiet eit løft fram mot valet om halvtanna år:

– Vi må levere betre på eldreomsorg. Det er det ingen tvil om. I tillegg er sysselsetting og økonomisk vekst viktig, i tillegg alle sakene på justisfeltet: Alt handlar om å skape tryggleik, meiner Sandberg.

Fakta

Ny måling:

• Norfakta utførte 5. og 6. januar ei meiningsmåling med 1000 respondentar for Klassekampen og Nationen.

• Feilmarginen varierer mellom 0,5 og 2,8 prosent­poeng, størst for dei største partia.

(U)tryggleik i kvardagen

Men om Frp gjer sitt for å halde innbyggjarane trygge, lever partiet sjølv utrygt: Nedgangen på 3,4 prosent er godt utanfor feilmarginen. Sjølv om andre målingar den siste tida har vore gode for partiet, kan dagens måling tyde på at trenden kan vere i ferd med å snu.

Storebror Høgre kan derimot gle seg. Jan Tore Sanner er Høgre-nestleiar og kommunalminister. Han trur oppgangen knyter seg til statsminister Erna Solberg.

– Dette handlar om god leiarskap i ei krevjande tid. Dette har vore ein haust prega av flyktningspørsmål og økonomiske utfordringar. No løner veljarane statsministeren for leiarskapen, seier Solbergs nestleiar.

Sjølv om Frp går ned, er summen av regjeringspartias oppslutning marginalt betre enn ved sist måling.

– Er dette eit teikn på at partias eigenart kjem betre fram?

– Det er vanskeleg å seie. Men målingane i desember synte eit fleirtal for borgarleg side, seier Sanner.

Raudgrønt fleirtal

På denne målinga får regjeringa og støttepartia Venstre og KrF til saman 84 mandat, tre mindre enn i desember. Det er eitt mandat for lite til å ha fleirtal på Stortinget. Både MDG og SV er over sperregrensa, medan Ap ligg stabilt på 33,4 prosent. Raudt er ikkje inne med mandat denne gongen.

Vinnaren på raudgrøn side er Senterpartiet, som aukar med 1,5 prosentpoeng til 6,2 prosent. Partileiar Trygve Magnus Slagsvold Vedum meiner partiet er inne i ein positiv trend.

– Vi er ei tydeleg kraft for å halde tenestene nær folk, medan regjeringa har ei blind tru på stordrift. I tillegg har vi medlemsvekst på andre år på rad, og Senterungdomen har no passert 2000 medlemer, seier Vedum, som meiner kommunereform, sjukehusstrid og politireform blir vårens store saker for partiet.

– Frp fekk ikkje noko Listhaug-løft?

– Listhaug skaper støy, men klarer ikkje å handle. Dette kjenner vi att frå tida som landbruksminister og i Oslo-byrådet. Eg trur folk er lei av all støyen, meiner Sp-leiaren.

politikk@klassekampen.no

Torsdag 21. februar 2019
ADVARER: Tidligere ansatte i Måne­stråle barnehage tar et kraftig oppgjør med ledelsen. De forteller om en u­forsvarlig drift, hvor det meste dreide seg om å få inn mest mulig penger.
Tirsdag 19. februar 2019
SLUTT: Ekteparet Per Jonny og Eli Risten Skum har vært i reindriften hele livet. Nå vil de be barna finne et annet levebrød, fordi gruvedriften i Nussir-fjellet truer driften.
Mandag 18. februar 2019
NOK NÅ: Minotenks utspill om å ikke bosette flere flyktninger i utsatte bydeler får støtte fra Lena Larsen og Mahmoud Farahmand. Også SV er åpen for ideen.
Lørdag 16. februar 2019
PAUSE: – Hvis vi ikke tar tak i integreringsutfordringene, vil det styrke ytre høyre, sier Linda Noor, som vil ha pause i bosetting av flyktninger i Oslo. Frp vil ha bosettingsstans.
Fredag 15. februar 2019
GLIR UT: Forsvarets nye overvåkings­våpen skulle i utgangspunktet bare brukes mot fremmede makter og terror, men nå krever flere tilgang på informasjonen. Ekspert advarer mot utglidning.
Torsdag 14. februar 2019
TILLIT: Trond Giske får solid støtte fra partifeller i de største Ap-lagene i Trøndelag. Flere savner ham i partiledelsen.
Onsdag 13. februar 2019
BLODPRIS: Norge kan ikke lenger ta Nato for gitt. Da må vi velge USA, ikke Europa. Det kan bli dyrt, sier forskeren Asle Toje.
Tirsdag 12. februar 2019
FRYKTER KINA: Data­ekspert Gisle Hannemyr regner med at USA spionerer på oss, men mener kineserne er langt verre.
Mandag 11. februar 2019
MILLIONKRAV: Penger som skulle vært brukt på barna, ble i stedet brukt til å betale for aromamassasje, treningstimer og millionlønn for barnehage­ledelsen, ifølge tilsynsrapport.
Lørdag 9. februar 2019
BOMSKUDD: Regjeringens Langtidsplan for Forsvaret inneholdt 70 milliarder kroner for lite. Nå må planen forsterkes, sier FFI.