Torsdag 17. desember 2015
Bytte: Avtroppende kulturminister Thorhild Widvey (H) overrekker nøkkelen til Kulturdepartementet til Linda Hofstad Helleland.
Norges nye kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) elsker musikken til a-ha og Kygo:
Hun skal bre ut kulturen
Undersak

Hellelands utfordringer

Strid om budsjettet

Regjeringen har skåret ned støtten til flere deler av kulturlivet. KrF og Venstre har strittet imot flere av kuttene, og den rødgrønne opposisjonen krever en kraftig økning av hele kulturbudsjettet. Anette Trettebergstuen (Ap) vil ha det opp i én prosent av statsbudsjettet.

Omveltning i filmpolitikken

Thorhild Widvey har satt i gang en omveltning av filmpolitikken, blant annet med en ny insentivordning som skal lokke utenlandske filmskapere til Norge. Samtidig blir stadig mer norsk film spilt inn i utlandet. Filmbransjen sliter også med dårlig kjønnsbalanse, noe Thorhild Widvey har nektet å gripe inn i. Blant andre Arbeiderpartiet presser på for å få kvotering i filmbransjen.

Nasjonalgalleriet

Den enorme utbyggingen av det nye Nasjonalmuseet er påbegynt, med en kostnadsramme på 5,5 milliarder. Samtidig pågår en dragkamp om det gamle Nasjonalgalleriet.

Medier i krise

Norske medier har store økonomiske problemer, og Hellelands forgjenger har startet en ny, stor utredning om mediepolitikken. De blå ønsker å kutte i pressestøtten, noe som hittil er stoppet av støttepartiene Venstre og KrF. Samtidig venter mediene på at digitale produkter skal få kuttet momsen, noe som ennå ikke er på plass. Det er også uenighet om NRK-lisensen.

Bokbransjen

Dersom regjeringen får gjennomslag for nullmoms på digitale medier i Eftas overvåkningsorgan Esa, forventer bokbransjen at statsråden også skal fjerne momsen for e-bøker. Helleland arver også planen om å gjøre Norge til hovedland på bokmessa i Frankfurt i 2019.

Bilde 2 til kjeller
Den nye kulturministeren vil jobbe for at flere skal få ta del i kulturlivet. – Ikke minst flyktningene som nå kommer, sier Linda Hofstad Helleland (H).

Politikk

Hun har spilt trekkspill siden hun var seks år og kom første gang inn på Stortinget som 24-åring. I går ble Linda Hofstad Helleland (H) utnevnt til Norges nye kulturminister.

Ett av målene hennes er at flere skal få nyte godt av kulturtilbud.

– Det er mange unger som ikke har foreldre med økonomi til at ungene får være en del av kulturlivet eller frivilligheten. Jeg vil se på hvordan vi kan senke terskelen enda mer, særlig fordi vi skal ta imot mange mennesker i landet. Mange av de unge trenger å fylle livene sine med gode ting, og det kan de få gjennom kulturen og frivilligheten, sier Linda Hofstad Helleland til Klassekampen.

Politikeren har sittet i kulturkomiteen på Stortinget i fire år og var en kort periode kulturpolitisk talsperson for Høyre etter stortingsvalget i 2013. Den gang var hun opptatt av at de rødgrønnes kulturløft ikke hadde lyktes med å få kulturen ut til flere. Nå skal hun selv ta fatt på oppgaven.

– Jeg ønsker å være en lyttende kulturminister som bruker mye tid ute i felten til å snakke med dem som har skoene på. De er ekspertene på hvordan vi kan gjøre norsk kultur enda bedre og sørge for at flere får et tilbud.

Fakta

Linda Hofstad Helleland (38):

• Norsk politiker og stortingsrepresentant for Høyre.

• Leder av Sør-Trøndelag Unge Høyre 1999–2000 og av Sør-Trøndelag Høyre 2008–09. Medlem av Trondheim bystyre 1999–2003.

• Vararepresentant til Stortinget 2001–09. Valgt inn for Sør-Trøndelag fra 2009.

• Medlem av familie- og kulturkomiteen 2009–2013. 2013–15 var hun leder av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité.

• Har studert medievitenskap og har kurs på BI i prosjektledelse.

• Gift med Trond Helleland (H) som er medlem av Stortingets forsvars- og utenrikskomité.

Fortsetter Widveys verk

Avtroppende kulturminister Thorhild Widvey (H) leverte i går nøkkelkort og en lang papirrull med oversikt over hva hun har jobbet med de siste par årene, til sin etterfølger.

– Jeg kommer til å videreføre veldig mye av det Thorhild har satt i gang. Hun har gitt oss et veldig godt grunnlag til å utvikle kulturpolitikken videre, sier Helleland, som av statsminister Erna Solberg i går ble beskrevet som en «energibombe».

Et av Widveys viktigste prosjekter har vært å få mer private penger inn i kulturen, blant annet gjennom talentsatsing og den såkalte gaveforsterkningsordningen. Dette vil Helleland følge opp.

– Jeg tror det er viktig med ulike finansieringskilder, og jeg er glad for at det er tenkt litt annerledes rundt det. Det er ikke nødvendigvis et mål i seg selv at kulturen bare skal være avhengig av staten. Jeg er veldig positiv til å se på hvordan vi kan fremme kunst og kultur gjennom alternative finansieringskilder.

– Hvordan skal du gjøre det?

– Nå skal jeg se på det som er satt i gang i departementet og tankene som Thorhild var med på å sette ut i livet. Så får jeg se om det er andre måter å gjøre det på.

Liker Kygo og a-ha

I et intervju med Klassekampen i 2013 om de rødgrønnes kulturbudsjett, sa Helleland at Høyre «hele tida» har støttet målet om at én prosent av statsbudsjettet skulle gå til kultur. Dette har ikke vært en prioritet for Widvey, og Helleland vil heller ikke forplikte seg til et slikt mål nå.

– Det er et spørsmål jeg må komme tilbake til i forbindelse med budsjettet og framleggelsen av det.

– Er det noe du vil jobbe for?

– Jeg vil selvfølgelig jobbe for best mulig vilkår til kulturen, og så får vi se hvordan vi disponerer, sier hun.

Den nye kulturministeren har tidligere studert medievitenskap, og hun blir beskrevet som kulturinteressert.

– Jeg har fått smake mye på ulike typer kulturuttrykk gjennom jobben jeg har hatt, men det er nok musikk, konsertopplevelser og festivaler som ligger hjertet nærmest.

– Har du noen favoritter blant norske musikere?

– Kygo og a-ha er veldig kult. Det er veldig mange flotte unge artister som begynner å komme, ikke minst hun ... Ikke Sigrid, men ... Hun fra Rennebu ...

– Astrid S.?

– Astrid! Astrid S, hun er kul. Hun har en skikkelig bra remiks som jeg hører på ofte nå, forteller Helleland.

Anette Trettebergstuen (Ap) er andre nestleder i kulturkomiteen på Stortinget. Hun ser fram til mange kamper med den nye statsråden.

– Selv om Erna bytter mannskap, forventer vi ingen kursendringer i politikken. Jeg ser ingen politiske forskjeller på Widvey og Helleland, sier Trettebergstuen.

Hun tror ikke kulturen får et løft av statsrådsbyttet.

– Denne regjeringen prioriterer alt annet enn kultur. Hver gang budsjettet er blitt lagt fram, har vi lurt på om kulturministeren i det hele tatt har vært til stede på budsjettkonferansen.

Hun spår villig om hva vi kan vente oss.

– Helleland skal gjennomføre blåblå politikk og markedstenkning på kulturfeltet uten å bry seg om at det er et felt som overhodet ikke egner seg for dette, sier Trettebergstuen.

kultur@klassekampen.no

Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Mandag 15. april 2019
Skodespelarar slår ring om Eirik Stubø med støtteopprop.
Lørdag 13. april 2019
En rapport av Sigurd Høst blir brukt til å begrunne regjeringens nye medie­politikk. Selv kjenner han seg ikke igjen i Trine Skei Grandes påstand om at store områder ligger i «medie­skygge».
Fredag 12. april 2019
Norske forlag vil fremdeles ikke levere lyd­bøker til konkurrentenes strømmetjenester. – Aktørene ser seg ikke tjent med å komme til enighet, mener medieviter Terje Colbjørnsen.
Torsdag 11. april 2019
For tre år siden refset KrF og Venstre regjeringen for å sabotere omdelingen av aviser. I dag får mellompartiene selv refs for å ha sviktet papiravisene.
Onsdag 10. april 2019
200.000 lesere vil miste papiravisa som følge av regjeringens spareplan for Posten. Større aviser som Nationen rammes hardt, mens lokal­aviser skjermes.
Tirsdag 9. april 2019
Vebjørn Sand får låne kommunal kremtomt uten å betale en krone. – Udemokratisk, mener kunstkritiker Kjetil Røed.
Mandag 8. april 2019
Gyldendal får kritikk fra Utdanningsforbundets Thom Jambak for å bruke spesialskrevne tekster til nye norskbøker. Forfatter Gro Dahle fant tjue relevante norske forfatterskap på stående fot.
Lørdag 6. april 2019
Goliat forlag ut­lyser krimkonkurranse med 100.000 i premie, men prispengene er egentlig et forskudd. – I beste fall småfrekt, sier forfatter Tom Egeland.