Mandag 14. desember 2015
ALARM: Nav-systemet er så stort at det er umulig å styre politisk, mener tidligere Nav-topp Bjørn Gudbjørgsrud. Foto: Olav Olsen, Aftenposten/NTB scanpix
Tidligere Nav-topp slår alarm om at Frps Robert Eriksson mangler kontroll:
Tar et oppgjør med Nav
Robert Eriksson (Frp)
MASTODONT: For tre måneder siden forlot han topp­ledelsen i Nav. Nå sier Bjørn Gudbjørgsrud at Nav må splittes opp for å kunne fungere.

VELFERD

Mannen som fram til oktober var tjenestedirektør i Nav slår nå alarm om velferdsgigtanten. Bjørn Gudbjørgsrud mener arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) ikke har styring over hva som foregår i etaten.

– Nav har blitt for stort. Oppgavene og målsettingene er så mange og så forskjellige at det er umulig å lykkes, sier han til Klassekampen.

Det er i det nye nummeret av magasinet Velferd som utkommer denne uka at Gudbjørgsrud snakker ut om sine erfaringer fra fem år i Navs toppledelse.

Fakta

Nav:

• Egentlig en forkortelse for Ny arbeids- og velferdsforvaltning.

• Opprettet ved fusjon av Arbeidsmarkedsetaten, Trygdeetaten og den kommunale helsetjenesten i 2006.

• Nav skal blant annet hjelpe folk å finne jobb, gi sosiale tjenester, betale ut trygd og bidra til at innvandrere blir integrert.

• Har 14.000 statlig ansatte, 5000 kommunalt ansatte og over 450 kontorer.

• Forvalter rundt en tredel av statsbudsjettets utgifter. Det tilsvarer drøyt 400 milliarder kroner.

Kilde: Nav

Må splittes opp

Overfor Klassekampen utdyper han kritikken.

– For oss i Nav var det lite forskjell på om vi har en Frp-statsråd eller en Ap-statsråd. Det får meg til å spørre om politikerne i det hele tatt har et politisk prosjekt med Nav eller om det er rein administrasjon, sier han.

For å gjenvinne kontrollen må Nav splittes opp i mindre biter, sier Gudbjørgsrud.Først og fremst bør pensjonistene ut av Nav-systemet.

– Politikerne snakker om at arbeid må være hovedmålet til Nav. Men den største brukergruppa til Nav er pensjonistene, og de skal ikke ha arbeid. Pensjoner bør være skilt ut som egen etat, sier han.

I dag eies Nav-kontorene av staten og kommunen i fellesskap. Gudbjørgsrud mener dette samarbeidet bidrar til at brukerne blir kasteballer og at de Nav-ansatte må bruke tida på unødig byråkrati.

– Partnerskaps­modellen må opp­heves. I dag brukes altfor mye tid på å rapportere til både stat og kommune, uten at det hjelper brukerne på noen måte, sier Gudbjørgsrud. Han har siden 1. oktober vært rådmann i Hamar kommune.

Mangler mot

Det var i 2006 at Nav-reformen ble satt ut i livet av daværende arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap). Arbeidsmarkedsetaten, Trygdeetaten og den kommunale sosialtjenesten ble dermed samordnet.

Helt siden starten har Nav blitt kritisert for å være så stor at den er umulig å styre. Nå bekrefter den tidligere tjenestedirektøren at kritikken treffer.

– Politikerne vil at Nav skal lykkes med mange ulike mål, men det er lite politisk prioritering. Dermed er det de ansatte på Nav-kontorene som får dilemmaet med hvem som skal prioriteres. Det er jo en beslutning politikerne egentlig skal gjøre, sier Gudbjørgsrud.

Han peker på at situasjonen er tilsvarende innenfor helsesektoren. Forskjellen er at de politiske myndighetene her blir holdt ansvarlig.

– Skjer det noe galt på et sykehus, må helseministeren svare. Men når en familie med et sykt barn ikke får den økonomiske støtten de bør få, blir Nav-administrasjonen skurken i media. Statsråden og de andre politikerne står på utsida og kritiserer, enda det er de som har laget regelverket, sier han.

Arbeidsminister Robert Eriksson sparket i vår Joakim Lystad som Nav-sjef. Den uttalte begrunnelsen var at Lystad ikke hadde maktet å prioritere å få flere i arbeid.

Ifølge Gudbjørgsrud kreves det grunnleggende endringer i systemet og reglene for Nav. Dessverre er politikerne for feige til å gjøre det som trengs, mener han.

– Jeg savner politisk mot. Politikerne er redde. De frykter at hele Nav vil bryte sammen hvis de gjør endringer, sier han.

Arbeidsminister Robert Eriksson lot seg ikke intervjue av Klassekampen i går, men i en e-post blåser han av kritikken: «Jeg har nylig hatt møte med topplederne i Nav. Tilbakemeldingen derfra er at de opplever at de politiske signalene under dagens regjering er tydeligere enn på lenge. At Gudbjørgsrud ikke har fått med seg det, får så være», skriver han.

larsv@klassekampen.no

Les mer her: www.velferd.no

Artikkelen er oppdatert: 22. mai 2018 kl. 14.04
Mandag 16. desember 2019
VRI: La fagfolk styre velferds­tjenestene, dropp overdreven rapportering og ta tjenester tilbake til offentlig drift. Det er Mette Nords oppskrift for en anti-NPM-reform.
Lørdag 14. desember 2019
HABILITET: To av medlemmene av granskingsutvalget for Nav-skandalen var selv med på å dømme en person for å ha tatt med sykepenger til Spania i 2012. Det gjør dem inhabile, sier professor.
Fredag 13. desember 2019
IKKE HØRT: Allerede i 2014 stilte Nav-ansatte spørsmål ved om reglene for trygdeeksport ble tolket rett. Nesten alle ofrene i Nav-skandalen ble fengslet i årene etter.
Torsdag 12. desember 2019
FORANDRET: Martin Apenes var med på å bygge opp Nav, og mener det ikke ble som tenkt. – Politikerne skaper mistillit til offentlige tjenester, sier han.
Onsdag 11. desember 2019
I TRØBBEL: Både jetfly og forsvarshelikoptre er tatt i bruk for å sikre beredskapen i nord under Babcocks sammenbrudd. Det kan ende med en kjemperegning for selskapet.
Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.
Mandag 9. desember 2019
Hysj: Riksrevisjonen kritiserer regjeringen i ­hemmelig jager­flyrapport, men Forsvarsdepartementet hevder rapportens gradering gjør det ­umulig å fortelle hvor alvorlig kritikken er.
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
IKKJE FORSYNT: Trass i at Sp strir imot kvart forsøk på å skape raudgrøn samling, går partiet no saman med SV og Ap for å få opp sjølvforsyningsgraden.