Fredag 20. november 2015
KONTROLL: Folk fra Brussel-forstaden Molenbeek sjekkes av politiet før de skal delta i en minnemarkering onsdag for terrorofrene i Paris. FOTO: YVES HERMAN, REUTERS/NTB scanpix
Terror skaper grensestrid
BESTEMT: Frankrikes president François Hollande. FOTO: Jacky Naegelen, REUTERS/NTB scanpix
BRYTER GJENNOM: Krigere fra IS-forløperen Isil feirer at de har bygd en vei gjennom grensen mellom Irak og Syria. FOTO: AFP/ALBARAKA NEWS/NTB scanpix
KRAV: Mens terroren i Europa fører til at statsgrensene er i ferd med å bygges opp, river IS ned grensene i Midtøsten for å bygge sitt kalifat.

TERROR

Den franske presidenten François Hollande stiller krav om radikale endringer i Schengen-avtalen. Kravene vil framsettes i dag under et hastemøte for europeiske innenriksministre i Brussel.

– Det er helt essensielt at Frankrikes krav implementeres fort i Europa. Dersom det ikke skjer, kan Europa være tilbake til «piggtråd og murer», sa han under en tale til et samlet fransk parlament etter terrorangrepet mot Paris forrige fredag.

Fakta

Schengen presses:

• I dag vil Frankrike kreve radikale endringer i Schengen-avtalen under innenriksministermøtet i Brussel.

• Kravene omfatter strenge krav til overvåking av grensene, nye fullmakter til å bekjempe våpensmugling og muligheten til å stenge flere grenser raskt dersom sikkerhetssituasjonen krever det.

• Mens Europa debatterer stengte grenser, jobber IS for å bryte ned grensene i Midtøsten.

Radikalt skifte

Frankrike fremmet kravene etter terroraksjonen mot satire­magasinet Charlie Hebdo i januar i år, men menneskerettighetsgrupper har hittil klart å blokkere dem.

Hollande har forlenget unntakstilstanden i tre måneder. Over 104 personer er satt i husarrest, politiet har gjennomført 168 ransakinger uten ransakingsordre, og Hollande krever endringer i den franske grunnloven for å få mer makt til å bekjempe terrorisme.

Blant de ekstraordinære juridiske tiltakene er å ta statsborgerskapet fra folk som har et annet statsborgerskap i tillegg og som utgjør en trussel mot Frankrikes «fundamentale interesser».

Hollande krever blant annet at han får nye fullmakter til å bekjempe våpensmuglingen til Europa og innføring av et omfattende «passenger name record»-system (PNR). Systemet skal samle omfattende informasjon om reisende i og utenfor EU og være i drift før året er omme.

Målet med Hollandes forslag er kort og godt å sørge for at bevegelsesfriheten i Europa, som lenge har stått sentralt i EU, skal begrenses.

Hullene i systemet som gjorde det mulig for terroristene å kjøre en bil lastet med våpen fra Belgia til Paris, skal tettes.

– Franskmennene kommer til å presse Schengen-avtalen til dens ytterste. I praksis fører disse kravene til en midlertidig oppheving av Schengen-avtalen, sier en kilde som skal delta på dagens møte i Brussel til The Telegraph.

Schengen-avtalen inneholder klausuler for unntakstiltak i krisesituasjoner, men aldri før har disse klausulene blitt satt på en så stor prøve som de er nå.

– Avtalen gir rom for fleksibilitet, men Hollande presser avtalen til det ytterste. Det har aldri skjedd før at flere grenser kan stenges med øyeblikkelig virkning av sikkerhetspolitiske årsaker og på bakgrunn av en etterretningsalarm. Schengen-avtalen tillater dette, men det har aldri skjedd før, sier Claude Moraes, leder av Europaparlamentets menneskerettighetskomité til The Telegraph.

Schengen-avtalen er allerede under press på grunn av den økende flyktningstrømmen til Europa. Grensene mellom statene i EU er i ferd med å bygges opp igjen, og stater anser skjerpete grenser som eneste mulighet til å beskytte seg mot terrorangrep.

River ned grenser

Mens debatten rundt stenging av grensene raser i Europa, jobber terrorgruppa IS og deres tilhengere for å rive ned grensene i Midtøsten. Den norsk-chilenske IS-krigeren Bastian Alexis Vasquez, nå kjent som Abu Safiyyah, fortalte verden i en video hvordan IS har lyktes med å bryte ned grensen mellom Syria og Irak.

– Dette er slutten på Sykes-Picot-grensene. Vi har aldri anerkjent disse grensene og nå er de borte mellom Syria og Irak. Alle grenser mellom statene skal bort i hele verden. Nasjoner, nasjonalisme, flagg og stater er avgudsdyrkelse. Vi er én nasjon. Vi er bare muslimer, sier han i videoen.

Sykes-Picot-avtalen ble til i 1916 og delte området som hadde vært underlagt Det osmanske riket mellom Frankrike og Storbritannia. Det var først i 1920 at de endelige grensene ble tegnet av de to stormaktene på San Remo-konferansen.

De fleste islamister drømmer om et kalifat, men IS’ barbariske måte å kjempe for det har skapt sinne også blant islamister. Men grunnideen om et islamsk kalifat, som deles av de aller fleste islamister, forutsetter nettopp at grensene viskes ut.

amal.wahab@klassekampen.no

Mandag 16. september 2019
MOTMAKT: Høstens store stridstema i Frankrike blir president Macrons ­pensjonsreform. Nå mobiliserer fag­foreningene til storstreik.
Lørdag 14. september 2019
I FRONT: Den arabiske våren startet i Tunisia i 2011. I høst skal de velge ny president og nytt parlament.
Fredag 13. september 2019
LIDER: India annullerte forrige måned selvstyret i indisk-kontrollerte Kashmir. Provinsen er hermetisk lukket. – Mitt folk lider, forfølges og tortureres, sier kasjmirsk aktivist.
Torsdag 12. september 2019
BØDDEL BORTE: Blodtørste John Bolton forsvant ut av Det hvite hus. Dermed kan krigspresset på Donald Trump ha lettet.
Onsdag 11. september 2019
TØFF JOBB: Boris Johnsons nederlag i parlamentet betyr ikke at han taper på lengre sikt. Labour får en tøff jobb i et nyvalg, mener eksperter.
Tirsdag 10. september 2019
FORSMAK: Hvor skal klimaflyktninger dra hen? På Bahamas sliter tusenvis av overlevende med å flykte fra katastrofen.
Mandag 9. september 2019
PRESSET: – De amerikanske sanksjonene er en ­eksistensiell trussel mot Iran, og landet vil bruke alt de kan for å stanse truslene, sier iransk forsker.
Lørdag 7. september 2019
MISLIKT: Labours leder Jeremy Corbyn har overtaket i det britiske parlamentet. Men bare 5 prosent av brexit-velgerne mener han kan løse floka.
Fredag 6. september 2019
«NO DEAL»: 40 prosent av velgerne står bak statsminister Boris Johnsons harde brexit-linje. ­Opposisjonens velgere er derimot langt mer splittet.
Torsdag 5. september 2019
POPULISME: Boris Johnson har tapt flertallet i parlamentet, men står sterkt blant velgerne i et nyvalg.