Lørdag 7. november 2015
GÅR FRAM: Frp-nestleder Per Sandberg anklager Arbeiderpartiet for spill om flyktningkrisa. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix
Arbeiderpartiet og Frp anklager hverandre for politisk spill om flyktningkrisa:
Frp fosser framover
Trykk for større versjon
ASYLSPILL: Frps velgeroppslutning øker med mer enn en tredel midt i flyktningkrisa. Per Sandberg mener Aps snakk om forlik er et forsøk på å torpedere Frps valgkamp i 2017.

Flyktning­krisa

Mens asylstrømmen til Norge bare tiltar, øker også Frps oppslutning blant velgerne.

På Klassekampens novembermåling går Frp fram hele 4,7 prosentpoeng fra forrige måling og er nå det foretrukne partiet til 16,6 prosent av velgerne.

– Jeg bryr meg nesten ingenting om det, er Per Sandbergs overraskende kommentar til Frp-framgangen.

– Det som er viktigst for meg, er at folk faktisk bruker stemmeretten sin. Og da er stortingsvalget i 2017 neste korsvei, men meningsmålingene underveis betyr nesten ingenting lenger.

Samtidig er han klar på at Frps framgang henger sammen med flyktningkrisa. Mens Frp er for nødvendige innstramminger, roper bare Støre i skogen, er hans analyse.

Fakta

Asylforlik:

• Høyre og Frp inviterte mandag denne uka samtlige partier til å diskutere flyktningkrisa og et mulig forlik på Stortinget.

• Samtlige partier har sagt at de ønsker å inngå i et bredt forlik, bortsett fra Frp.

• Frps stortingsgruppe bestemte onsdag at de ikke er er opptatt av et bredt forlik.

• I går sa Frps parlamentariske leder til NRK at regjeringspartiene ønsker å forhandle med samarbeidspartiene KrF og Venstre før de diskuterer et bredt forlik med alle partiene på Stortinget.

Venter flere

Frp er det eneste partiet på Stortinget som ikke ivrer for et bredt asylforlik. For Frp er det viktigere å stramme inn enn å få til en bred avtale. Og selv om partiet har en egen asylavtale med «samarbeidspartiene» KrF og Venstre, har partiet også gjort det klart at dersom de ikke får flertall for sine innstrammingsforslag hos dem, vil de legge forslagene fram for de andre stortingspartiene.

Holdningen i både KrF og Venstre er at dersom regjeringspartiene gjør dette, vil asylavtalen anses som kansellert.

Ap-nestleder Trond Giske vil ikke si om Ap kan støtte regjeringspartienes forslag hvis Venstre og KrF sier nei.

– Vi stilte på møtet på mandag og sa at vi er klare til å skape bred enighet. Det er ikke oss det står på. Jeg mener det er viktig å komme et skritt videre fra politisk spill til gjennomføring av politikk. Det er det Frp forsinker.

Politisk spill

Sandberg anklager imidlertid nettopp Arbeiderpartiet for å «spille med skjulte kort». Frp-nestlederen mener at Ap forsøker å posisjonere seg for 2017-valgkampen ved å «klistre Frp til masta».

– Om de får til et bredt forlik, kan de i valgkampen i 2017 si at vi er enige om alt som har med asyl- og innvandringspolitikk å gjøre fordi vi har et forlik.

– Derfor snakker de om forlik, forlik, forlik. Men jeg har ikke hørt Støre si ett ord om hvilke innstrammingsforslag han faktisk støtter. Nå sitter Ap og Støre og roper i skogen. De roper bare på prosess, prosess, prosess, istedenfor å si om de vil stemme for forslagene eller ikke.

– Dere er ikke en flertallsregjering og må finne flertall med noen uansett?

– Ja, og det avgjøres når du går til votering i Stortinget. Det er den vanlige framdriften.

– Men dere kan da bli nedstemt. Du vet for eksempel ikke om Ap eller Sp vil støtte dere?

– Nei, det vet vi ingenting om.

– Men står Frp i fare for å søle bort en historisk mulighet til å reformere asyl- og innvandringspolitikken? Nå er jo hele Stortinget for å stramme inn.

– Jo, men da får man synliggjort at Ap og de andre partiene ikke er for å stramme inn. Da kan ikke Frp sitte i regjeringen og styre landet når handlingsrommet er helt borte.

– Det er vel et dårlige utfall for Frp enn et bredt forlik med asylinnstramminger?

– Ja, det er det jeg sier. Støtter Stortinget Frps forslag, har vi oppnådd et godt resultat. Men vi vet ikke hvilke innstramminger Ap og de andre partiene støtter.

Giske er ikke overrasket over Frps framgang.

– Det er ingen tvil om at Frp mobiliserer mange gjerdesittere når innvandring står på dagsorden, sier han.

Men han tror den økte oppslutningen blir kortvarig.

– Jeg tror det kan bli en bumerang for Frp. Når velgerne ser at det er Frp som er ansvarlig for innvandringspolitikken som blir ført, vil det slå tilbake på dem.

– Hvordan syns du statsministeren håndterer situasjonen?

– Hun er egentlig litt tilsidesatt i denne prosessen. Nå er det Frps gruppe som definerer framdriften og som definerer saken. Det rammer Ernas autoritet.

politikk@klassekamepen.no

Tirsdag 17. september 2019
KRAV: LO har krevd at Foodora gir fast ansettelse til et bud som ble innleid fra selskapet Easy Freelance under streiken.
Mandag 16. september 2019
ADVARSEL: Stasjonssjefen på Kongsberg advarte mot konsekvensene av politireformen. – Jeg forstår innbyggernes følelse av at de har tapt noe, sier Håvard Revå.
Lørdag 14. september 2019
LØFTEBRUDD: Politireformen ga løfter som ikke ble holdt. I Numedal kryper utryggheten inn i husene til folk. Frykten er at det som er blitt ødelagt, ikke lar seg reparere.
Fredag 13. september 2019
SKILLE: Private barnehager kan selv velge ut hvilke barn de vil tildele plass. Noen stiller som krav at foreldrene må kjøpe aksjer for å få barnehageplass.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.
Mandag 9. september 2019
POSISJON: MDG håper et brakvalg i dag vil gi makt i en rekke byer. Nasjonal talsperson Arild Hermstad åpner for å ta partiet inn i regjering i 2021.
Lørdag 7. september 2019
STØRRE: Siden streiken i Foodora startet har fagforeningen vokst fra 102 til 195 medlemmer. Foodora hevder fagforeningen ikke er opptatt av gode arbeidsvilkår.
Fredag 6. september 2019
AVTALE: Oslo-byrådet har fått med seg fagbevegelsen på å godta langturnuser i barnevernet. Nå lover Inga Marte Thorkildsen (SV) at alle kommersielle skal ut av Oslos barnevern innen 2021.