Tirsdag 3. november 2015
SMILER FORTSATT: I august ga Jon Fredrik Baksaas (t.h.) videre stafettpinnen som Telenor-sjef til Sigve Brekke (i midten). Helt til venstre styreleder Svein Aaser, som fredag måtte ta sin hatt og gå. Foto: Tom Henning Bratlie
Telenors styreleder måtte gå på dagen, men Jon Fredrik Baksaas håver fortsatt inn millioner:
Fikk etikkbonus i kriseår
BONUS: Svein Aaser er ute av Telenor, men tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas får fortsette som spesialråd­giver med millionlønn. I januar fikk han en bonus på 1,7 millioner for etter­levelse av «the Telenor way».

Telenor

Hele sannheten kom ikke fram da styreleder Svein Aaser og daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i januar måned forklarte seg om Vimpelcom-saken for Stortinget.

Det er grunnen til at Aaser fredag måtte takke for seg i Telenor og med det vinke farvel til et styrehonorar på litt over en halv million kroner.

Samtidig har Telenor tatt et tap på 7,5 milliarder kroner i forbindelse med salget av sin eierandel i Vimpelcom, og mye tyder på at selskapet står overfor en ny runde i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Fakta

Vimpelcom-saken:

• Telenor kontrollerer 43 prosent av teleselskapet Vimpelcom, som i dag er under etterforskning for korrupsjon i forbindelse med kjøp av telelisenser i Usbekistan.

• Klassekampen dokumenterte i fjor høst betalinger fra Vimpelcom til et selskap kontrollert av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Seks Telenor-topper har behandlet betalingene som styremedlemmer i Vimpelcom.

• Telenors styreleder Svein Aaser måtte gå av fredag etter at næringsminister Monica Mæland mottok ny informasjon om Vimpelcom-saken.

Etterlønn på 5,5 mill

For den nylig avgåtte Telenor-sjefen, som i sin rolle som styremedlem i Vimpelcom har behandlet kontroversielle betalinger for telelisenser i Usbekistan, har ikke saken kostet like dyrt.

Da Baksaas i midten av august gikk av som Telenor-sjef, forsvant han ikke fra lønningslisten til Telenor. Han er i dag spesialrådgiver til Telenor-styret.

Baksaas fikk også med seg en individuelt framforhandlet etterlønn som betyr at han de neste 24 månedene får beholde en grunnlønn på 5,5 millioner kroner.

I tillegg får Baksas med seg en svært lukrativ pensjons­avtale på tre millioner kroner.

Ved årsskiftet fikk Jon Fredrik Baksaas en ekstrabonus på 1,7 millioner kroner. Bonusen er ifølge Telenors årsrapport blant annet basert på en «holistisk vurdering av bærekraftige resultater og etterlevelse av Telenor Way».

«Telenor way» er Telenors etiske retningslinjer som legger vekt på antikorrupsjonsarbeid.

Svarer ikke til Brekke

En ordknapp Sigve Brekke, som i august overtok stafettpinnen fra Jon Fredrik Baksaas, forteller at spesialrådgiveren ikke svarer til ham.

– Han rapporterer til styret, ikke til meg, sier Brekke.

– Får han lønnen sin fra Telenor eller fra Telenors styre?

– Han er ansatt i Telenor, men med styret som oppdragsgiver. Han får lønn fra Telenor.

Søndag kveld sa Brekke til NRK Dagsrevyen at informasjonen som førte til Svein Aasers avgang var kjent i Telenor-systemet da Aaser og Baksaas forklarte seg i Stortinget i januar.

– Har du tillit til at Baksaas og Aaser fortalte alt de visste om saken?

– Det er umulig for meg å svare på. Det var før min tid.

– Har du tillit til Baksaas, og kan han fortsette i stillingen som spesialrådgiver?

– Han jobber for styret og rapporterer til dem, ikke til meg.

Det lyktes ikke Klassekampen å få en kommentar fra Jon Fredrik Baksaas selv i går.

emiliee@klassekampen.no

siment@klassekampen.no

Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
OMKAMP: Etter at regjeringens spare­plan har gått i vasken, tror Liv Signe Navarsete (Sp) på omkamp om Andøya.
Torsdag 16. mai 2019
PRISSJOKK: Frank Bakke-Jensen (H) åpner for at andre kan måtte ta regningen for ekstra kostnader. – Kan bety å sende regningen til velferden, pensjonister og fattige, sier SV.
Onsdag 15. mai 2019
GÅR NASJONALT: Rundt 500 bunadskvinner viste muskler foran Stortinget i går. De varsler kamp for fødeavdelinger over hele landet.
Tirsdag 14. mai 2019
LIKT OG ULIKT: Lammekarré og rødvin til tross, norske islam­kritikere fikk ikke servert det de ­ønsket seg da de hadde Steve ­Bannon til bords.
Mandag 13. mai 2019
OSLO-MØTE: De som kom for å høre om innvandring og islam, ble skuffet. Trumps tidligere sjefstrateg snakket mest om arbeiderklassen.
Lørdag 11. mai 2019
OLJEVENN: Rødts Mímir Kristjánsson utfordrer partiets oljepolitikk. Han er i konflikt med nesten hele partiet, svarer partiets nestleder.
Fredag 10. mai 2019
TAPER PENGER: Arbeidskrimjegere kommer stadig over bedrifter som bryter loven ved å ikke spare pensjon til sine ansatte. En ny utregning anslår at over 200.000 arbeidstakere blir snytt for pensjonen de har krav på.
Torsdag 9. mai 2019
PRISSJOKK: Audun Lysbakken mener statsministeren bortforklarer merkostnader til nye kampfly. I tillegg kan dyrere våpen presse opp prisene ytterligere.