Mandag 2. november 2015
KAN LAGE KRISE: I dag skal KrF-leder Knut Arild Hareide forhandle om asylpolitikk på Stortinget. Beskjeden fra egne fylkesledere er klar: Ikke gi etter for Frps krav! 8Foto: christopher olssøn
Flertallet av KrF-fylkeslederne støtter Bondeviks advarsel mot flyktningforlik med Frp:
Beredt til å trosse Frp
DRAMA: Et flertall av KrFs fylkesledere er villige til å danne stortingsflertall om flyktningkrisa uten Frp – selv om det medfører regjeringskrise.

flyktning-politikk

– Det er viktigere å finne en god løsning på flyktningkrisa enn å berge Frp i regjering.

Beskjeden kommer fra Finnmark, der Svein Iversen er KrFs fylkesleder.

– Det å gå ut av regjering på en sånn sak er helt legitimt. Da får man bare ønske dem lykke til utenfor regjering, fortsetter han.

– Stortingsflertallet må ta ansvar uansett, med eller uten Frp. Det er bare sånn det er, sier fylkesleder Per Pedersen i Nordland KrF.

I lørdagens Klassekampen advarte Kjell Magne Bondevik mot å ta Frp med på forlik om Norges håndtering av flyktningkrisa.

– Ingenting er bedre enn om Frp går med på å endre politikk og slutter seg til et forlik. Men dessverre kan vi ikke regne med at Frp går med på en human flyktningpolitikk. Jeg mener flertallet på Stortinget må være villig til å ta ansvar uten Frp, var budskapet fra den tidligere statsministen og KrF-lederen.

En ringerunde til partiets fylkesledere viser at et klart flertall er enig med Bondevik. Av 11 fylkesledere Klassekampen lyktes å nå søndag, sier 10 at de støtter hans advarsel.

Unntaket er Hege Irene Fossum, fylkesleder i Buskerud. Men heller ikke hun sier at hun uenig med Bondevik; hun har bare ikke «tatt endelig stilling» til spørsmålet. Samtidig legger hun til:

Fakta

Flyktningkrisa

• Regjeringen anslår at det vil komme 33.000 flyktninger i år og neste år.

• I løpet av det første halvåret i år har det kommet over en halv million asylsøkere til Europa, ifølge Eurostat.

• Ifølge regjeringens beregninger vil det koste Norge 85 milliarder kroner å ta imot flyktninger de neste seks årene. Neste år vil det koste 9,5 milliarder kroner.

– Dette er en så viktig sak for KrF, at det skal mye til for at vi skal kunne kompromisse på den.

Møtes til forhandlinger

Fredag la finansminister Siv Jensen (Frp) fram regjeringens tilleggsnummer til statsbudsjettet. Dette er ment å beskrive hvordan Norge skal håndtere tilstrømmingen av flyktninger neste år og hvordan regningen for tiltakene skal dekkes inn.

Partiene på Stortinget samles i dag til samtaler om asylpolitikken. Avstanden, særlig mellom KrF og Frp, er stor.

Regjeringen foreslår blant annet å omdisponere 4,2 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet til tiltak her hjemme – noe KrF-leder Knut Arild Hareide omtaler som «uaktuelt». Samtidig har Frp gjort det klart at dersom partiet ikke får betydelig gjennomslag for innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken, vil partiet måtte gå ut av regjering.

Helt greit å ga av

– Jeg er ikke villig til å imøtekomme Frp på det punktet, sier Pål Kårbø, fylkesleder i Hordaland.

Også han er krystallklar på at det er viktigere å finne en god løsning på flyktningkrisa, enn å beholde Frp i regjering. «Det triste», mener han, er «at Frp bare truer og truer».

– Frp må selv vurdere hvor mye gjennomslag de får i regjering og ta konsekvensen av det. I Bergen valgte KrF å forlate byrådet på bybanesaken, og tok da konsekvensen av den politikken som var i fjor sommer. Det er helt greit å gå av på sak. Det er det som parlamentarisme i praksis, sier han og legger til:

– Og hvis jeg høres ut som jeg er lei av Frp nå, så er det fordi jeg begynner å bli det.

Håper på bredt forlik

De fleste fylkeslederne Klassekampen snakket med søndag, sier de håper på et bredt forlik som også inkluderer Frp. Men nær sagt alle av dem gir, som Bondevik, uttrykk for at det er ensbetydende med at Frp endrer sin politikk. Få vil strekke seg mot Frp.

Fylkeslederen i Vestfold, Ole Døvik, er blant disse få. Han sier han skjønner argumentene for at Norge ikke må framstå som et for lukrativt land å søke asyl i.

– Det kan hende Frp får gjennomslag for noe i forhold til det. Men det må være innstramminger som står i stil med regelverket i våre naboland, sier han.

Morten Halling, fylkesleder i Oppland, sier at mottakene ikke kan fylles opp av asylsøkere som har fått avslag på sine søknader.

– Så jeg kan være med på å få fart på å sende tilbake dem som har fått avslag. Men vi må ta imot dem som kommer, på en anstendig måte, sier han.

De fleste mener imidlertid at innstramminger nå blir helt feil. Kjell Bjørseth, fylkesleder i Hedmark, går lengst. Han sier han er «rystet» over regjeringens linje og foreslåtte bistandskutt.

– Jeg kan ikke se for meg at det blir noen enighet mellom Frp og KrF i denne saken. Avstanden er for stor, sier han.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 9. november 2015 kl. 14.36
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Lørdag 13. april 2019
KALDT: Amerikanske bombefly langs norskekysten og en russisk skyteøvelse utenfor Lofoten. Forsvaret bekrefter at situasjonen i nord har tilspisset seg etter høstens Nato-øvelse.
Fredag 12. april 2019
I BLINDE: Forsvarets overvåkingsfly skal holde oppsikt over de enorme norske havområdene i nord. Denne bered­skapen er nå kraftig svekket.
Torsdag 11. april 2019
NOK: Ordførere på Nordmøre lover å utrede innmelding i Trøndelag etter folkekrav. Bygdeforsker mener det kan bli slutten for Møre og Romsdal som eget fylke.
Onsdag 10. april 2019
OLJESØL: Statens miljøekspertar frykta oljeutslepp kunne gje samanbrot i sjøfuglbestandar rundt Bjørnøya. Eit eksternt konsulentselskap meinte det var ugrunngitt.
Tirsdag 9. april 2019
SAMARBEID: Martin Kolberg (Ap) sier nei til samarbeid mellom Rødt og Ap. Raymond Johansen (Ap) er uenig. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det kommer an på partienes utvikling.
Mandag 8. april 2019
ULIKHET: En økende andel nordmenn mener personlig økonomi påvirker hvor god behandling man får i helsevesenet, ifølge årets helsebarometer.
Lørdag 6. april 2019
DYRT: Sju kraftkrevjande industrilokomotiv kan få ei ekstrarekning på 3,4 milliardar viss straumprisane aukar med 10 øre, ifølge ein ny rapport.