Klassekampen.no
Torsdag 29. oktober 2015
Nysgjerrig: Karl Ove Knausgård vil gi ut én bok for hver av de fire årstidene. De fire bøkene er utformet som et brev til Knausgårds ufødte datter.
Solen, pisset og tannbørsten. I sitt nye bokprosjekt undersøker Karl Ove Knausgård de små tingene i verden: Ferdig med barndommen
I Karl Ove Knausgårds nye bok ser vi en helt annen side av forfatteren enn den vi kjenner fra «Min Kamp». – Barndommen min er ikke lenger viktig for meg, sier han.

bøker

– Med disse bøkene rendyrker jeg en helt annen side ved meg selv. Jeg vil ta verden tilbake, om det så er den verdenen som ligger én meter foran meg, sier Karl Ove Knausgård til Klassekampen.

Forfatteren er nå ute med boka «Om høsten», første bind i et nytt bokprosjekt der Knausgård vil gi ut én bok for hver av de fire årstidene.

De fire bøkene er utformet som et brev til Knausgårds ufødte datter. Gjennom en rekke korte tekster skildrer forfatteren det som venter barnet i verden. Det er helst de små tingene Knausgård fabulerer om. Han skriver om tygging av tyggis, om vepsen, solen og pisset, om blikkboksen og gummistøvler, og om det utenkelige i å spise oppkast.

Fakta:

Karl Ove Knausgård:

• Forfatter. Aktuell med boka «Om høsten», den første i et nytt serieprosjekt der Knausgård skal gi ut én bok for hver årstid.

• Debuterte i 1998 med romanen «Ute av verden», som han fikk Kritikerprisen for.

• Knausgårds selvbiografiske seksbindsverk «Min Kamp» (2009–2011) har høstet flere priser og fått massive etterspill både i Norge og utlandet. I 2014 ble Knausgård shortlistet til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia og til Best Translated Book Awards i USA for «Min kamp. Andre bok».

Omfavner trivialitetene

Den undersøkende Knausgård som vi møter i «Om høsten» er en helt annen enn den vi kjenner fra «Min kamp». I seksbindsverket var Knausgård fanget av hverdagens trivialiteter. I «Om høsten» omfavner han dem. Den innbitte, kvernende kunstneren er stuet bort på loftet. Det er snarere en håpefull og framoverskuende familiefar vi treffer.

«Det føles som jeg har begynt på noe nytt, noe helt annerledes, og det er denne familien», skriver den litterære Knausgård.

– Men det er ikke slik at livet mitt har endret seg siden jeg skrev «Min Kamp». Denne boka er atskilt fra meg, fastholder Knausgård.

Han har hatt tanker om å skrive kortprosa om ting siden 1999, men måtte skrive «Min Kamp» før han klarte å få fornemmelsene av tingene ned på papiret.

– Jeg måtte gå innover før jeg kunne gå utover. «Min Kamp» var god skrivetrening. Og da jeg skrev «Min Kamp», var jeg i en slags førtiårs krise der jeg så mye på tida som lå bak meg. Men nå har jeg kommet til et punkt der jeg føler meg ferdig med barndommen. Den er ikke viktig for meg lenger.

Like fullt er boka skrevet med en barnlig og nærmest naivistisk glede.

– Boka er ikke skrevet med blod eller smerte. Den er ikke intens. Jeg har alltid tenkt at man må «gi alt» i en bok for at litteraturen skal være verdifull. Det revurderer jeg nå med denne lille, lette boka, sier Knausgård.

Skriver en tekst om dagen

– Kommer de små og store tingene du skriver om bare til deg?

– Nei, jeg tvinger meg selv til å skrive om tingene, Jeg har en lang liste med ord. Hver eneste dag setter jeg meg ned og skriver en tekst om en enkelt ting på den listen. Det rare er at de dårlige ordene blir de beste tekstene, sier Knausgård og ler.

– Jeg er for eksempel veldig fornøyd med teksten om tannbørsten, som kommer i den neste boka «Om Vinteren». For det er så mye nytt å utforske ved tannbørsten. Mens gode ord, som sex, blir ofte til dårligere tekster. For det er umulig å si noe som er representativt og samtidig nytt om sex, sier forfatteren.

– Men du skriver om din fascinasjon for kvinnelige kjønnslepper. Er det virkelig en tekst som er dedikert til din datter?

– Ja, alle tekstene er i utgangspunktet til henne. Men hun får ikke lese akkurat den før hun er 18 år.

Mørkere i neste bok

Selv om alle bøkene i firebindsserien vil ha den samme rammen som «Om høsten», vil stemningen skifte, forteller Knausgård.

– «Om vinteren» vil være en mye mørkere og fantasifull bok enn «Om høsten», som er en livsbejaende bok. Det er en uro knyttet til fødselen i boka, og det er mørke og kulde, sier Knausgård.

Hver av de fire bøkene vil også illustreres av fire ulike kunstnere. Det er Vanessa Baird som har malt bildene i «Om høsten», mens ««Om vinteren» har bilder av den svenske naturmaleren Lars Lerin.

– Bildene er en veldig viktig del av bøkene fordi tekstene i seg selv er så maleriske og billedlige. Kunstnerne er veldig ulike og har fått stått helt fritt i utformingen. Det fantastiske med illustrasjonene er at de gir lesningen av tekstene en helt ny inngang, sier Knausgård.

Han har en klar og helhetlig plan for de fire bøkene hvor han når siste bok er ferdig har skrevet om 365 ting.

– Jeg vil skape en hel verden.

juliee@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 2. november 2015 kl. 10.31