Torsdag 22. oktober 2015
PROVOSERT: Frp-nestleder Per Sandberg er provosert etter at europaminister Vidar Helgesen i går sa at Norge er innstilt på å bli permanent medlem av et kvotesystem for asylsøkere i EU.
• Full asylstrid mellom Høyre og Frp • Frp setter maksgrense på 1500 fra EU
Setter foten ned for EU
KRANGEL: Statsråd Vidar Helgesen har ikke regjeringen i ryggen når han åpner for å gå inn i EUs felles asylsystem. – Helt uaktuelt, sier Frps Per Sandberg.

ASYL

– Dette er et reint soloutspill fra europaministeren, sier Per Sandberg.

Frp-nestlederen reagerer på at Høyre-statsråd Vidar Helgesen åpner for norsk deltakelse i EUs felles asylpolitikk.

– Da jeg så uttalelsene fra Helgesen, gikk jeg rett til våre folk i regjering for å høre om Helgesen har forankret dette. Det har han på ingen måte gjort, sier Sandberg.

Norge har sagt ja til å bidra til EUs ordning for flytting av 160.000 asylsøkere. I gårsdagens Klassekampen varslet Helgesen at Norge vil delta i EU-systemet hvis ordningen blir innført på permanent basis.

Det vil i praksis innebære at EU får myndighet til å fordele asylsøkere som kommer til Europa mellom medlemslandene.

Fakta

EU-programmet:

• EU vedtok i september et relokaliseringsprogram. Det innebærer at alle medlemsland skal ta imot en viss andel av 160.000 asylsøkere som har kommet til Europa siden 2013.

• Høyre/Frp-regjeringen har sagt at Norge vil ta en andel av asylsøkerne.

• I gårsdagens Klassekampen sa europaminister Vidar Helgesen at programmet kan bli gjort permanent. Det vil inneære at EU får myndighet til å fordele asylsøkere mellom land.

• Helgesen sier at Norge vil delta i relokaliseringsprogrammet dersom det blir en varig ordning.

Helt uaktuelt for Frp

Sandberg sier det er helt utenkelig for Fremskrittspartiet å gå med på en slik ordning.

– Det er helt uaktuelt for Frp at Norge skal slutte seg til et permanent EU-program for flytting av asylsøkere. Disse synspunktene til Helgesen var helt nye for meg da jeg så dem i Klassekampen. Her er nok Høyre og Frp på kollisjonskurs, sier Sandberg.

– Hvorfor er det uaktuelt?

– Jeg forstår ikke hvorfor vi skal ta imot en andel av 160.000 asylanter i EU. Det kommer kanskje 30.000 asylsøkere til Norge neste år. Det er ingen som foreslår at EU skal ta en andel av dem.

Kamp mellom Frp og Høyre

Den blåblå regjeringen har fra dag én vært preget av store uenigheter i innvandringspolitikken mellom Frp og sentrumspartiene.

Men nå er det mellom de to regjeringspartiene at asylstriden står.

Hensikten med EUs såkalte relokaliseringsprogram er å avlaste land som Italia og Hellas, som har tatt imot titusener av flyktninger de siste månedene.

Ordningen ble vedtatt av EU i september, men da som et engangstiltak. Høyre/Frp-regjeringen har sagt at Norge vil bidra i ordningen, uten å spesifisere hvordan.

Uklarheten skyldes ikke minst at regjeringspartiene er uenige om hvordan Norge skal bidra.

I Frp mobiliseres det for å unngå at Norge forplikter seg til å ta imot flere tusen asylsøkere fra EU. Stortingsgruppa til Frp har vedtatt at Norge kan ta imot 1500 av de totalt 120.000 asylsøkerne som skal relokaliseres i EU.

– Vår stortingsgruppe sier at vi ønsker en dansk løsning. Danskene har sagt at de kan ta imot 1500 asylsøkere fra andre EU-land, og vi legger oss på samme linje, sier Sandberg.

– Er det diskusjon mellom Høyre og Frp om hvordan Norge skal bidra nå?

– Ja. Nå arbeider regjeringen med å bli enig om et forslag til Stortinget. Frp sin stortingsgruppe har vedtatt at vi kan ta imot 1500, men også at vi er åpne for å bidra på andre måter. Dersom Hellas vil at Norge skal bidra på en annen måte enn ved å ta imot 1500 asylsøkere derfra, er vi veldig interessert i det.

Europaministeren uttalte i Klassekampen onsdag at det bør utvikles mer felles asylpolitikk innenfor EU. Sandberg er skeptisk.

– Det er i hvert fall ikke Norge sitt ansvar å rydde opp fordi EU ikke har oppfylt sine forpliktelser. Det kan ikke være sånn at Norge dras inn fordi EU ikke har kontroll på yttergrensene og fordi enkelte EU-land ikke vil ta imot asylsøkere, sier han.

larsv@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2015 kl. 08.29
Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.
Mandag 9. desember 2019
Hysj: Riksrevisjonen kritiserer regjeringen i ­hemmelig jager­flyrapport, men Forsvarsdepartementet hevder rapportens gradering gjør det ­umulig å fortelle hvor alvorlig kritikken er.
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
IKKJE FORSYNT: Trass i at Sp strir imot kvart forsøk på å skape raudgrøn samling, går partiet no saman med SV og Ap for å få opp sjølvforsyningsgraden.
Onsdag 4. desember 2019
PRESS: USAs press på europeiske Nato-land kommer ikke til å stanse frihandelsavtalen mellom Norge og Kina. Samtidig varsler utenriksminister Ine Eriksen Søreide en diskusjon om Norges forhold til Kina.
Tirsdag 3. desember 2019
NATO: Forholdet til Kina blir en viktig sak på Nato-møtet i London denne uka. Ap-leder Jonas Gahr Støre er skeptisk til å sende norske styrker til Asia.
Mandag 2. desember 2019
PARALLELT: Samme måned som Trygde­retten første gang sa at det er lov å ha med ytelser til utlandet, vedtok Stor­tinget strengere regler for eksport av arbeidsavklaringspenger.
Lørdag 30. november 2019
Skål: Pilsen kan bli dyrare over store delar av landet. Trøysta er at dei som tappar han skal få betre råd til pils sjølve.
Fredag 29. november 2019
DOBBELTPRAKSIS: En lang rekke ­trygdemottakere har måtte betale ­tilbake ytelser de tok med til utlandet. Men minst fem personer fikk tilbake pengene. Den første i januar i fjor.