Lørdag 26. september 2015
FORNØYD: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen var svært fornøyd da han overtok Norges første F-35 kampfly på fabrikken til Lockheed Martin i Texas denne uka. – Dette er en gledens dag for oss alle, uttalte Bruun-Hanssen til Forsvarets egen hjemmeside.FOTO: Torgeir Haugaard/Forsvaret
• Lekkasje avslører amerikansk propaganda-plan • Testpiloter beordres til å skryte av flyene
Slik seiret USA i PR-krigen
SIGNERTE: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide signerer det tredje norske F-35 kampflyet som er satt i produksjon på Lockheed Martin-fabrikken.FOTO: Torgeir Haugaard/Forsvarset
INSPIRERT: Ole Edvard Antonsen var også hentet inn som en del av programmet på tirsdagens kampflylansering. Han spilte trompetsoloen «Vidda», som han skal ha blitt inspirert til å lage etter en flytur med F-16.FOTO: Torgeir Haugaard/Forsvaret
REKLAME: Det amerikanske luftforsvaret ber testpilotene av F-35 om å forsikre utenlandske kjøpere at alt går etter planen med kampflyproduksjonen.

KAMPFLY

Det ble ikke spart på effektene da Norge mottok sitt første kampfly av typen F-35A hos produsenten Lockheed Martin i Texas tirsdag. I en høytidelig seremoni med lysshow og filmklipp fra norske fjorder, akkompagnert av «Ja, vi elsker», ble det første flyet avduket på scenen til stående applaus.

Den kjente trompetisten Ole Edvard Antonsen var også hentet inn for anledningen. Han framførte sin trompetsolo «Vidda», som er inspirert av en flytur han fikk med et F-16 jagerfly. På første rad satt forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og forsvarssjef Harald Bruun-Hanssen, samt en rekke norske forsvarstopper for å overvære det hele.

– Dette er en historisk milepæl for forsvaret, sa Eriksen til NTB.

Flere norske medier var også invitert med til Texas. Det de fikk servert, var del av en nøye uttenkt PR-plan fra det amerikanske luftforsvaret.

Fakta

Kampflykjøpet:

• Norge skal kjøpe 52 amerikanske kampfly av typen F-35. Norge mottok det første flyet i USA tirsdag.

• Kostnaden for anskaffelsen er beregnet til 67,9 milliarder 2015-kroner.

• Levetidskostnadene er beregnet til 254,4 milliarder 2015-kroner. Dette er basert på 30 års drift etter at siste fly skal være levert i 2024.

Lagde hemmelig PR-guide

Utviklingen og produksjonen av det nye kampflyet har gjennomgått flere forsinkelser og kostnadsoverskridelser de siste årene. I USA pågår det nå en intens debatt om hvilke egenskaper Norges nye kampfly faktisk har.

I slutten av juni viste lekkasjer fra testflyingen at flyet presterte dårligere enn det langt eldre F-16 i en duell. F-35 viste seg å være treigere og mindre manøvrerbar enn de eldre flyene.

For å slå tilbake mot kritikken, har det amerikanske luftforsvaret laget en detaljert og hemmeligstemplet PR-guide. Nå har også den lekket til amerikanske medier og ble først gjengitt av den amerikanske bloggen John Q Public i forrige uke.

I guiden får testpilotene av F-35 i oppdrag å «forklare hvorfor vi trenger F-35», og å «avvise falske narrativ og unøyaktigheter i media». Pilotene skal sikte seg spesielt inn på å påvirke medier i partnerland som har «industrien og økonomiene sine investert i flyet før det i det hele tatt flyr».

Ifølge skrivet skal presseoffiserene i det amerikanske luftforsvaret «identifisere piloter og vedlikeholdsarbeidere som forteller F-35-historien på en god måte, og som er villige til å låne bort sitt navn og image til innsatsen».

Fikk gjennomslag i Norge

PR-planen fikk bra gjennomslag i norske medier på tirsdagens kampflylansering. Testpilotene som lot seg intervjue, listet opp flere av talepunktene fra PR-skrivet og la spesielt vekt på hvordan egenskapene til F-35 vil passe for norske forhold.

«Testpilot Alan Norman har flydd det meste som kan fly. Han har nesten ikke lovord nok når han skal beskrive F-35», forklarer TV 2s utsendte i saken «Her prøver TV 2s reporter å lande kampflyet».

Hovedbudskapet i PR-planen er likevel at tidligere forsinkelser og problemer nå er et tilbakelagt stadie. Mens NRK gjengir dette som en påstand fra produsenten, valgte VG å skrive det hele som en objektiv sannhet:

«Lockheed Martin har fått bukt med problemene, produksjonen er nå i rute og det er ventet at kostnadene vil gå ned ettersom volumet på produksjonen vil øke i tida fremover», heter det i VGs artikkel.

Samme avis brukte også stor plass på lanseringsdagen med en sak om hvor mange milliarder kroner norsk industri har tjent på kampflykjøpet så langt.

– Vil ikke forhindre kritikk

Det amerikanske luftforsvaret bekrefter at den lekkede PR-guiden er ekte, men avviser at dokumentet har som mål å avvise kritikk av flyet.

– Vi vil ikke forhindre folk fra å kritisere kampflyprogrammet. Vi vil bare forsikre oss om at informasjonen som kommer ut er best mulig egnet til å ta et informert standpunkt, sier pressetalsmann Christopher Karns til Airforce Times.

Til tross for at dokumentet er stemplet med «Kun til internt bruk – ikke for offentligheten», avviser Karns at dokumentet skulle være skjult fra offentligheten.

– Det ble primært brukt som et internt dokument for å gi best mulig oppdatert informasjon om F-35, sier han.

siment@klassekampen.no

magnusl@klassekampen.no

Fredag 28. februar 2020
STRID: Det ble stille da Trine Skei Grande tok Abid Raja og Sveinung Rotevatn inn som statsråder. Men på bakrommet kjemper fremdeles støttespillerne for å felle lederen.
Torsdag 27. februar 2020
UTÅLMODIGE: De jobber i utfordrende og fysisk slitsomme yrker. For lav lønn. I år forventer de at fag­bevegelsen tar dem på alvor.
Onsdag 26. februar 2020
IMOT: En lov som hver enkelt står fritt til å tolke, er ikke mye til lov, sier Kjersti Toppe. Hun går mot forslaget om å la kvinner i samråd med lege vurdere abort etter uke tolv.
Tirsdag 25. februar 2020
GÅR FRI: Høyre kan ikke se at regjering­en har gjort noe galt i håndteringen av Nav-skandalen. Frp stiller seg bak konklusjonen når saken i dag avsluttes i Stortingets kontrollkomité.
Mandag 24. februar 2020
BABY-NEKT: Motvillige menn har skylda for at fødselstallene stuper i Norge, ifølge en ny rapport. Folk uten barn overdriver ulempene med å få barn, tror forsker.
Lørdag 22. februar 2020
NORGE RINGER: De tror at et annet system er mulig. I USA. Disse unge nordmennene forteller amerikanere hvorfor de bør ha en sosialist som president.
Fredag 21. februar 2020
OPPMYKNING: Høyesterettsdommer Karin Bruzelius vil fjerne abortnemndene. Hun foreslår at kvinnen skal ta beslutningen sammen med fastlegen.
Torsdag 20. februar 2020
BREDDE: Mette Nord mener hun har oppskriften som vil løfte k­vinnelønna i lønnsoppgjøret.
Onsdag 19. februar 2020
ZERO AVGIFT: Widerøe trenger et solid avgiftskutt for å redde distriktsflyene. Nå får selskapet uventet støtte fra miljøorganisasjonen Zero.
Tirsdag 18. februar 2020
KUTT: Widerøe legger ned ruter over hele Nord-Norge. – Det er sjokkerende, sier direktør Arve Ulriksen i Mo Industripark.