Torsdag 24. september 2015
IKKE MED: Norges mestselgende krimforfatter Jo Nesbø er ikke lenger tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets digitale bokarkiv.Foto: Siv Dolmen
Ut av Bokhylla
Kari Spjeldnæs
Aschehoug trekker bøker av Jo Nesbø og andre forfattere ut av Nasjonalbibliotekets gratistilbud på nett.

Bøker

– Det er veldig trist at Norges mest kjente forfatter ikke bidrar til det som vi ser på som en nasjonal dugnad, sier Ørjan Persen, leder av Bibliotekarforbundets arbeidsutvalg for e-bøker.

Nylig oppdaget han at Norges mestselgende krimforfatter ikke lenger var tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets digitale bokarkiv, Bokhylla.

De to første bøkene av Jo Nesbø, «Flaggermusmannen» og «Kakkerlakkene», var plutselig forsvunnet. Det viser seg at også flere andre av Aschehougs bestselgende forfattere ikke er representert.

Fakta

Bokhylla:

• Posjekt i regi av Nasjonalbiblioteket, som gjør alle sine samlinger tilgjengelige på nettet.

• Inneholder nå 200.000 bøker, 50.000 gjenstår.

• Kopinor forvalter rettighetene på vegne av forfattere og forlag i en egen avtale med Nasjonalbiblioteket.

• Kun bøker som er utgitt fram til og med år 2000 er med i tjenesten, som vil stå ferdig i 2017.

Kilde: Nasjonalbiblioteket

Kan skade salget

– Det dreier seg kun om bøker som er 15 år eller eldre. Det betyr at det meste av økonomisk potensial allerede er hentet ut. Men ved å trekke dem ut av Bokhylla, bidrar Aschehoug til å ødelegge for denne tjenesten, sier Persen.

I alt 200.000 norske bøker ligger nå fritt tilgjengelig på Bokhylla. Når prosjektet er ferdigstilt i 2017, vil antallet ha økt til 250.000. Boksidene er skannet i pdf-format, og teksten er gjort søkbar. Bøker som fortsatt er belagt med opphavsrett, kan ikke lastes ned eller skrives ut, noe som gjør dem mindre leservennlige enn ordinære e-bøker.

Men Aschehoug frykter likevel at gratistjenesten skal gå ut over forlagets eget salg av e-bøker.

– Vi har som policy at alle bøker som også foreligger som e-bøker for kommersielt salg, blir trukket fra Bokhylla, sier forlagsredaktør Kari J. Spjældnes.

– Det gjelder ikke bare Jo Nesbø, men også forfattere som Unni Lindell og Tom Egeland, sier hun.

130 kroner i året

Et søk i Bokhylla viser imidlertid at flere andre Aschehoug-forfattere fortsatt er tilgjengelige på Bokhylla, selv om de samme bøkene er i salg. Det gjelder blant andre Jan Kjærstad, Jostein Gaarder og nevnte Unni Lindell.

– At det ikke er gjennomført for alle forfatterne, skyldes at vi må innrapportere dem enkeltvis til Kopinor. Derfor kommer det litt i rykk og napp, sier Spjeldnæs.

Kopinor forvalter rettighetene på vegne av forlag og forfattere. I lisensavtalen som Kopinor har inngått med Nasjonalbiblioteket, gis det 33 øre per side per år for bøker som legges ut på Bokhylla.

Det vil si at det betales 132 kroner for en krimbok på 400 sider.

Forfattere og forlag står fritt til å trekke seg fra avtalen når de måtte ønske det.

– Det er ikke størrelsen på vederlaget som har vært avgjørende, sier Spjeldnæs.

jonas.braekke@klassekampen.no

Tirsdag 25. juni 2019
Dagbladet fjerner sin faste kulturspalte fra papiravisa. – Det er mulig tv og podkast kommuniserer dette stoffet bedre enn tekst, sier sjef­redaktør Alexandra Beverfjord.
Mandag 24. juni 2019
Norsk Presseforbund frykter at dokumentarserier som «Helene sjekker inn» blir tilnærmet umulig å lage dersom Helsedepartementets forslag til ny veileder for filming på sykehus blir vedtatt.
Lørdag 22. juni 2019
Det er ikke Nasjonalmuseets oppgave å bygge opp en privat kunstsamling, sier Aros-direktør Erling Høyersten. Han kaller avtalen med Fredriksen-søstrene «betenkelig».
Fredag 21. juni 2019
Mens nyhetsreportere var opptatt av selve hendelses­forløpet, ga kulturjournalistikken et mer fortolkende og nyansert perspektiv på Paris-terroren i 2015, viser svensk rapport.
Torsdag 20. juni 2019
NFFO-leder Arne Vestbø mener det er greit at forfattere forhandler fram høyere royalty på egne vegne. – Selvskudd fra foreningen, hevder sakprosaforfatter.
Onsdag 19. juni 2019
Unni Lindell fikk romanroyalty da hun ga ut sak­prosabok hos Aschehoug. Forlaget avviser at forfatteren har fått en spesialavtale.
Tirsdag 18. juni 2019
Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Fredag 14. juni 2019
Eidsvoll Ullensaker Blad vurderer å komme ut færre dager i uka for å overleve Amedias varslede prishopp på distribusjon av avisa. Amedia svarer med å øke prisen ytterligere.