Torsdag 24. september 2015
IKKE MED: Norges mestselgende krimforfatter Jo Nesbø er ikke lenger tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets digitale bokarkiv.Foto: Siv Dolmen
Ut av Bokhylla
Kari Spjeldnæs
Aschehoug trekker bøker av Jo Nesbø og andre forfattere ut av Nasjonalbibliotekets gratistilbud på nett.

Bøker

– Det er veldig trist at Norges mest kjente forfatter ikke bidrar til det som vi ser på som en nasjonal dugnad, sier Ørjan Persen, leder av Bibliotekarforbundets arbeidsutvalg for e-bøker.

Nylig oppdaget han at Norges mestselgende krimforfatter ikke lenger var tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets digitale bokarkiv, Bokhylla.

De to første bøkene av Jo Nesbø, «Flaggermusmannen» og «Kakkerlakkene», var plutselig forsvunnet. Det viser seg at også flere andre av Aschehougs bestselgende forfattere ikke er representert.

Fakta

Bokhylla:

• Posjekt i regi av Nasjonalbiblioteket, som gjør alle sine samlinger tilgjengelige på nettet.

• Inneholder nå 200.000 bøker, 50.000 gjenstår.

• Kopinor forvalter rettighetene på vegne av forfattere og forlag i en egen avtale med Nasjonalbiblioteket.

• Kun bøker som er utgitt fram til og med år 2000 er med i tjenesten, som vil stå ferdig i 2017.

Kilde: Nasjonalbiblioteket

Kan skade salget

– Det dreier seg kun om bøker som er 15 år eller eldre. Det betyr at det meste av økonomisk potensial allerede er hentet ut. Men ved å trekke dem ut av Bokhylla, bidrar Aschehoug til å ødelegge for denne tjenesten, sier Persen.

I alt 200.000 norske bøker ligger nå fritt tilgjengelig på Bokhylla. Når prosjektet er ferdigstilt i 2017, vil antallet ha økt til 250.000. Boksidene er skannet i pdf-format, og teksten er gjort søkbar. Bøker som fortsatt er belagt med opphavsrett, kan ikke lastes ned eller skrives ut, noe som gjør dem mindre leservennlige enn ordinære e-bøker.

Men Aschehoug frykter likevel at gratistjenesten skal gå ut over forlagets eget salg av e-bøker.

– Vi har som policy at alle bøker som også foreligger som e-bøker for kommersielt salg, blir trukket fra Bokhylla, sier forlagsredaktør Kari J. Spjældnes.

– Det gjelder ikke bare Jo Nesbø, men også forfattere som Unni Lindell og Tom Egeland, sier hun.

130 kroner i året

Et søk i Bokhylla viser imidlertid at flere andre Aschehoug-forfattere fortsatt er tilgjengelige på Bokhylla, selv om de samme bøkene er i salg. Det gjelder blant andre Jan Kjærstad, Jostein Gaarder og nevnte Unni Lindell.

– At det ikke er gjennomført for alle forfatterne, skyldes at vi må innrapportere dem enkeltvis til Kopinor. Derfor kommer det litt i rykk og napp, sier Spjeldnæs.

Kopinor forvalter rettighetene på vegne av forlag og forfattere. I lisensavtalen som Kopinor har inngått med Nasjonalbiblioteket, gis det 33 øre per side per år for bøker som legges ut på Bokhylla.

Det vil si at det betales 132 kroner for en krimbok på 400 sider.

Forfattere og forlag står fritt til å trekke seg fra avtalen når de måtte ønske det.

– Det er ikke størrelsen på vederlaget som har vært avgjørende, sier Spjeldnæs.

jonas.braekke@klassekampen.no

Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.
Mandag 15. juli 2019
Ledelsen for det planlagte Fotografi­huset i Oslo har hevdet at et samlet fotomiljø står bak prosjektet. Det avviser flere i miljøet. – Vi kan ikke stille oss bak noe vi ikke vet hva er, sier Morten ­Andenæs i Fotogalleriet.
Lørdag 13. juli 2019
Tidligere Folk er folk-medarbeider Tormod Fjeld Lie går hardt ut mot redaktør Bjønnulv Evenrud. – Det er stygt at romfolk blir ansiktet for redaktørens politiske syn, sier han.
Fredag 12. juli 2019
Havnetomta Sukkerbiten i Oslo skal få et nytt fotografihus. Men ikke alle er like begeistret. – Det vil gjøre området til en enda større turistmaskin, mener aksjonsgruppas leder.
Torsdag 11. juli 2019
Som del av redaktørens ytrings­frihetsprosjekt, inviterer bladet Folk er folk høyreradikale stemmer og siterer en holocaustfornekter. – Tragisk for magasinet, sier Rune Berglund Steen fra Antirasistisk ­Senter.
Onsdag 10. juli 2019
Det er stor overvekt av kvinner ved ­journalist-utdanningene, men Oslomet vil ikke ta grep. De mener mangelen på minoriteter er et større problem.
Tirsdag 9. juli 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) får kritikk for sin håndtering av debatten om avtalen mellom Fredriksen og Nasjonalmuseet. – Ubetimelig, mener kunstner Lotte Konow Lund.
Mandag 8. juli 2019
Senterpartiet mener bevaring av veteranflymiljøet på Kjeller ikke bare er et lokalt spørsmål, men et nasjonalt anliggende.