Mandag 7. september 2015
KAN VINNE: Raymond Johansen kan bli Oslos neste byrådsleiar, men då må han bu seg på å samarbeide med MDG, SV og Raudt. Foto: Tom Henning Bratlie
Raymond Johansen kan bli byrådsleiar, sjølv om Ap er svekte på ny Oslo-måling:
Vinn valet – taper terreng
Trykk for større versjon
SKIFTE: Opposisjonen får fleirtalet på nytt Oslo-barometer. MDG får heile elleve prosent.

– Det er stemning for å ta Oslo i meir solidarisk retning. Oslo-folk ser at det trengst eit taktskifte i eldreomsorga.

Raymond Johansen er Aps byrådsleiarkandidat i hovudstaden. Han kan fort vekk bli sjef for byen etter valet, trass i nedgang på dagens måling:

Med oppgang for SV, Raudt og MDG, får dei saman med Ap 31 av 59 plassar i bystyret. Dermed mistar borgarleg side fleirtalet i hovudstaden om dagens måling skulle bli valresultatet.

Johansen meiner det er mykje svartmåling av eigedomsskatten:

– Når det kjem ungar som bur i ein treroms på Romsås bort til meg og spør om Pappa må ta ein ekstra jobb for å betale eigedomsskatten, viser det at det blir spreidd mykje feilinformasjon, seier Johansen.

Om Ap skulle få berre 27,2 prosent i Oslo, vil det vere eit av partiets svakaste valresultat i byen nokon sinne.

– Gjer Aps resultat på 27 prosent det vanskelegare å danne byråd?

– Nei, det viktigaste er at det er fleirtal for eit skifte. Så håpar eg sjølvsagt på eit sterkast mogleg Ap, seier han.

Fakta

Ny Oslo-måling:

• Målinga er utført av Sentio Research Norge AS på oppdrag frå Klassekampen.

• 800 personar er intervjua i perioden 31. august til 3. september. 660 svarte på spørsmålet om partipreferanse.

• Feilmarginar i prosentpoeng for kvart parti: Ap 3,4, Frp 1,8, Høgre 3,6, KrF 1,1, Raudt 1,6, Sp 0,5, Venstre 1,8, SV 2,0, MDG 2,4 og andre parti 2,4.

• SV og MDG er dei einaste partia som har endringar ut over feilmarginen.

Tidenes bymåling for MDG

Med elleve prosents oppslutning ville MDG fått sju plassar i bystyret. Ordførarkandidat Shoaib Sultan gler seg over framgang for fleire parti:

– Eg har lenge høyrt snakk om «kannibalisme», men det er ikkje tilfelle. på denne målinga går vi, SV og Raudt fram samstundes. Det viser at det er plass for at fleire parti set miljø og klima på dagsordenen samstundes, seier Sultan, som meiner det er hovudbodskapet om ein lettare kvardag for syklistar, kollektivreisande og gåande som vinn.

– Eg trur veljarane set pris på at vi er ærlege på å prioritere dette over andre ting. Vi tør å seie at vi skal få ned biltrafikken.

– De har mange fyrstegongsveljarar og folk som aldri har røysta på dykk før. Kan det vere at mange som seier dei vil røyste MDG, ikkje gjer det på sjølve valdagen?

– Det er litt av utfordringa, dette må å gjere om støtte til stemmer, men eg trur det skal gå, seier Sultan.

Opp for venstresida

Også i SV og Raudt skaper dagens måling god stemning. SV-topp Marianne Borgen minner om at ho er utdanna sosiolog og difor tek slike enkeltmålingar med ei klype salt, men tør likevel å gle seg:

– 7,8 prosent er nesten ikkje til å tru. Dette er ein inspirasjon.

– Ser du ei enkeltsak som har gjeve framgang for SV?

– Vi har i alle fall vore tydelege på at vi vil ta imot flyktningar til Oslo med verdigheit og respekt. Oslo-folk er veldig engasjert i dette no.

Bjørnar Moxnes er Raudts fyrstekandidat. Om dagens måling var valresultatet, ville Raudt-gruppa i Oslo bystyre blitt utvida frå to til tre personar.

– Forskjells-Oslo er vår viktigaste sak ved dette valet, og det har også blitt ei viktig sak i valkampen. Forskjellane aukar med Høgre i byråd, seier Moxnes.

Stian Berger Røsland er i dag byrådsleiar i Oslo. Høgremannen trur på ein tett innspurt:

– Det er mitt syn at dette blir eit jamt val med små marginar. Ap held fram nedturen, medan SV, Raudt og MDG går fram. At ytste venstre går fram på kostnad av Ap er ei interessant utvikling.

– Kva sak trur du vil avgjere?

– Dette blir eit mobiliseringsval. Dei som får flest av sine folk til stemmeurnene vinn.

politikk@klassekampen.no

Lørdag 25. mai 2019
FEIDE: På Frogner i Oslo er en familieleilighet ombygd til ti hybler. Naboene i sameiet har i lang tid kjempet mot utleiemogul og tidligere bystyre­politiker Nordan Helland.
Fredag 24. mai 2019
BOMVEG: Ap-leiar Jonas Gahr Støre vil ta ned bomstasjonar og innføra eit meir rettferdig system for vegbetaling. Bompengetoppar vendar forslaget ryggen.
Torsdag 23. mai 2019
EIER IKKE: Regjeringen vil at flere skal bli boligeiere, men for mange sykepleiere i Oslo forblir boligdrømmen en drøm.
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
OMKAMP: Etter at regjeringens spare­plan har gått i vasken, tror Liv Signe Navarsete (Sp) på omkamp om Andøya.
Torsdag 16. mai 2019
PRISSJOKK: Frank Bakke-Jensen (H) åpner for at andre kan måtte ta regningen for ekstra kostnader. – Kan bety å sende regningen til velferden, pensjonister og fattige, sier SV.
Onsdag 15. mai 2019
GÅR NASJONALT: Rundt 500 bunadskvinner viste muskler foran Stortinget i går. De varsler kamp for fødeavdelinger over hele landet.
Tirsdag 14. mai 2019
LIKT OG ULIKT: Lammekarré og rødvin til tross, norske islam­kritikere fikk ikke servert det de ­ønsket seg da de hadde Steve ­Bannon til bords.