Mandag 7. september 2015
SAMMENSTØT: Politiet i havnebyen Mytilene støtte sammen med flyktninger gjennom hele denne helga. Foto: Dimitris Michalakis, 8REUTERS/NTB SCANPIC
• Minst 33.000 døde flyktninger siden 2000 • Sammenstøt med politiet i flere land
Møter Europas batonger
Werner Faymann
VOLDSOMT: Flyktninger støter mot politiet i flere europeiske land. Europas grenser blir stadig farligere.

Flyktninger

I helga støtte tusenvis av flyktninger sammen med opprørspoliti på den greske øya Lesbos. 3.000 mennesker ble møtt med tåregass og batonger da de protesterte mot papirmølla som flyktningene må igjennom i mottakene i havnebyen Mytilini.

Så mange som 17.000 flyktninger befinner seg nå på øya, de fleste i og eller rundt havnebyen. De venter på en plass på ferja til Athen, men må ha papirene i orden før det mulig å gå på båten.

Mottakssystemet på Lesbos har brutt sammen, og flyktningene protesterte i helga mot lange køer. Opprørspoliti ble satt inn for å få kontroll på situasjonen. Politiet støtte sammen med flyktningene gjennom hele helgen. Søndag morgen kom meldinger om nye sammenstøt, da 300 av flyktningene skal ha forsøkt å ta seg inn på havneområdet.

Sitter fast på Lesbos

Mange av flyktningene har sittet fast på Lesbos i ukevis. Ifølge avisa The Telegraphs mann på stedet er kontoret som registrerer flyktninger i Mytilini en enslig konteiner nede på havna. Der jobber to politibetjenter med å behandle søknadene. I mellomtiden sover familier i telt, under trær, på benker, og noen rett på asfalten.

FNs flyktningeorganisasjon UNHCR ba i går om at Lesbos evakueres, og at flyktningene blir fraktet til Piraeus, havnebyen utenfor Athen.

Ordføreren på øya har truet med å boikotte det greske parlamentsvalget 20. september dersom greske myndigheter ikke letter den prekære situasjonen.

Sammenstøtene med det greske politiet kommer bare dager etter at flyktninger som passerte gjennom Ungarn ble møtt med store mengder opprørspoliti ved jernbanestasjonen i Budapest. Flere ganger forsøkte opprørspolitiet å arrestere flyktningene, for å ta dem med til tre provisoriske leire som ungarske myndigheter har satt opp.

Som et svar på krisa planlegger nå Ungarn å stenge den sørlige grensa til Serbia med makt. Statsminister Viktor Orbán varslet på lørdag at han vil sette ut soldater langs grensa, for å hindre flyktningene å ta seg inn i landet, ifølge den britiske avisa The Independent.

Fra før har Makedonia forsøkt å få kontroll på flyktningstrømmen med grensepoliti og soldater, men ga opp fordi det kom for mange til at det makedonske sikkerhetsapparatet klarte å stanse dem.

Stadig flere sammenstøt med politi og soldater i flere europeiske land skjer både som en konsekvens av at flyktningene har blitt flere, og av at flyktningstrømmen i stadig større grad blir behandlet som ett ordens- og sikkerhetsproblem.

Dødelige grenser

Europas yttergrenser blir gradvis befestet, og det blir vanskeligere å ta seg inn i Schengen-området. Fra slutten av 1990-tallet har det pågått en oppbygging av grensekontroll som gjør det farligere å forsøke fluktruter inn til kontinentet.

Så mange som 33.000 har mistet livet på veien til Europa siden 2000, ifølge Migrant Files, et europeisk prosjekt for undersøkende journalistikk om flyktninger.

Mange drukner i Middelhavet, men en del blir også drept på veien. De høye tapstallene gjør Europas grense til verdens farligste for flyktninger, ifølge tall fra International Organization for Migration (IOM).

Så langt i år har minst 2.600 mistet livet. Langt flere er savnet i Middelhavet. I vår kom den største strømmen fra Libya og til Italia, men denne flyktningstrømmen har nå blitt overgått av flyktningene som kommer over det østlige Middelhavet, fra Tyrkia til Hellas.

Ifølge IOM har 114.000 mennesker tatt seg over havet til Italia så langt i år, mens så mange som 234.000 skal ha kommet til Hellas over Egeerhavet.

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.