Torsdag 13. august 2015
Lattermild: Per Sandberg mener muslimer flest vil se humoren i Abdulla-sketsjen. Warsan Ismail synes ikke den er morsom. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix
Per Sandberg mener jeg bør se humoren i at Frp-ere parodierer muslimer.
Jeg ler ikke

Johnny Olaussen, ordførerkandidat for Fremskrittspartiet, spiller muslimen Abdulla i en revysketsj under et politisk møte. Abdulla er frustrert over norske mediers dekning av muslimer. Han forteller at han er en enkel fyr som bare vil stikke rumpa i været fem ganger om dagen, gifte bort datteren og sette neven i kona. Olaussen har i sketsjen smurt ansiktet med brun teatersminke og dekket hodet med et hvitt laken. Per Sandberg, nestleder i Fremskrittspartiet, forteller NRK at denne type humor er nødvendig og vil bidra til å fjerne negative holdninger. Dessuten mener han at muslimer flest vil se humoren i sketsjen.

Jeg ler ikke, Per Sandberg.

Jeg ler ikke, fordi fremstillingen av muslimer som voldelige og kvinnefiendtlige er til stede også utenfor de «kulturelle» innslagene på Fremskrittspartiets sosiale møter. Jeg ler ikke, fordi du, bare noen måneder tidligere, skrev at islam er den raskest voksende, voldelige religionen/ideologien i verden. Hva mente du egentlig med skråstreken?

Jeg ler ikke, for mens dine kolleger advarer mot «snikislamisering», et begrep ditt partioverhode innførte på norsk, mener du at islamiseringen av landet foregår på åpen scene. Forstår jeg deg rett er ikke ønsket om halalkjøtt og ønsket om å bruke religiøse hodeplagg religionsfrihet, det er en omveltning av det norske samfunnet. Jeg ler ikke, fordi du og ditt parti beskriver ordinære muslimer som trusler og ikke medborgere.

Men det som virkelig kveler latteren er hvordan du og ditt parti ikke tar ansvar for hårreisende uttalelser fra partifeller. I Levanger vil ikke deres lokalpolitikere ta imot muslimske flyktninger. En fylkestopp i Sogn og Fjordane erklærer åpent at han hater muslimer. «Mindre begavede, kriminelt avskum, såkalte muslimer, mest negre fra Afrika, burde utryddes», skriver en av deres lokalpolitikere i Hedmark. I Asker reflekterer din partifelle det du selv skriver i riksmediene, nemlig at islam er en ideologi basert på vold, rasisme og undertrykkelse. Kristian Norheim er det eneste hederlige unntaket i ditt parti som tydelig har distansert seg fra dommedagsprofetiene om innvandring og islam.

I Fremskrittspartiet liker dere ikke koblingen mellom partiet og Anders Behring Breivik. Dere er ikke alene om det. Da svenskene anklaget dere, i forkant av og etter stortingsvalget for to år siden, ble dere tatt i forsvar av den norske offentligheten. På Skavlan poengterte Jens Stoltenberg at det er et skarpt skille mellom dere og tankegodset til massemorderen. I debatt med den svenske spaltisten Ehsan Fadaker, som skrev at Høyre har sluppet inn «massmördarens favoritgäng i regjeringställning», kontret Anders Giæver at Fremskrittspartiets medlemmer og velgere også var ofre den 22. juli. Fremskrittspartiet har ingenting med fascisme å gjøre, konstaterte Karl Ove Knausgård i sin kritikk av den svenske historikeren Henrik Arnstad som påsto at dere fører fascistisk retorikk.

Dere er en del av det politiske etablissementet, en del av den politiske storfamilien. Dere er den frittalende onkelen som stadig påpeker at ting var bedre før og som snakker rett fra levra. Etter sterke utspill kommer sterke reaksjoner, og ofte beklager dere. Ikke at utspillet kom, men at utspillet ble misforstått og at publikum er opphengt i å «ta dere». Men dere blir aldri tatt. Dere vokser i oppslutning. Dere havner i regjering. I likhet med alle andre påfunn og hårreisende innlegg fra deres kant, vil også Olaussens sketsj gå i glemmeboken. Dersom en ny utenlandsk journalist finner nyhetsdekningen om denne hendelsen, vil vi igjen riste oppgitt på hodet og fortelle at han ikke har forstått noe som helst om Norge.

Vi synes at det er greit at dere toer hender og ser vekk når partifeller oppfordrer til masselikvidasjon, når de hevder at halvannen milliard mennesker støtter vold og undertrykkelse, at Norge ikke burde ta imot flyktninger med muslimsk bakgrunn og at et kott med et bønneteppe på jobb vil endevende Norge. Vi synes at det er greit at ditt parti flyter på grumsete og ullent vann.

Det er ingen toneangivende politikere som kommer til å kreve at dere konfronterer kulturen i partiet. En kultur som gjør at et medlem tenker at det vil være sosialt akseptert å opptre som en konemishandlende muslim.

Jeg ler ikke, Per Sandberg, for dette er ingen komedie. Dette er enda et tragisk eksempel på vår politiske virkelighet.

warsan.ismail@gmail.com

Lars Gule, Warsan Ismail, Haavar Simon Nilsen og Gro Steinsland skriver om religion i Klassekampen hver torsdag.