Onsdag 29. juli 2015
MONOPOLBRETT: Nordmenn forflytter seg rundt i byen, kjøper opp eiendom og krever inn leie fra motspillere som ikke har hellet på sin side.
Hver sjette bybolig eies av folk som bor et annet sted:
Bolighaiene sluker byene
Elisabeth Holvik
SOLGT! Stadig flere byleiligheter eies av personer som allerede har et annet sted å bo. Det øker faren for boligboble, skader økonomien og er urettferdig, mener økonomene.

BOLIG

Kari og Ola nordmann har blitt bolighaier.

Det viser Skatteetatens oversikt over boligene i norske storbyer.

17 prosent av boligene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Trondheim er sekundærboliger. Det vil si at de er eid av personer som bor et annet sted til daglig.

En sekundærbolig er i de fleste tilfeller en spareform. I stedet for å putte penger i banken eller å investere i aksjer eller andre ting, brukes formuen på å kjøpe bolig. I neste rekke leies de ut til andre personer.

Fakta

Sekundærbolig:

• En bolig som eies av en person som har folkeregistrert adresse et annet sted.

• Utgjør 17 prosent av boligene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø.

• I Oslo-bydelene Sentrum, Frogner, St. Hanshaugen, Sagene, Grünerløkka og Gamle Oslo er andelen 30 prosent.

• Flertallet av sekundærboligene leies ut til andre. Noen brukes som pendlerboliger eller fritidseiendom.

Fakta: Skatteetaten

Øker boblefaren …

Spesielt i Oslo er boligmarkedet i ferd med å bli overtatt av folk med så god råd at de kjøper seg en bolig nummer to. I alt er det 50.000 sekundærboliger i Oslo, ifølge Skatteetaten.

I sentrumsbydelene i hovedstaden er hele 30 prosent av boligene sekundærboliger.

Det er dårlig nytt for boligmarkedet, mener sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1.

– De siste årene har mange kjøpt ekstra bolig. Når boligprisveksten stopper opp eller snur, er det dermed færre som kan komme inn og kjøpe. Det som kjennetegner en boble er at folk kjøper ut fra en forventning om framtidig vekst, sier hun.

Den viktigste grunnen til at det er så populært med sekundærbolig er gunstige skatte­regler. Likningsverdien på sekundærboliger er lavere enn markedsverdien. Norske skattebetaler får også fradrag for alle renter de betaler, noe som gjør det gunstig å låne penger til boligkjøp.

… og forskjellene

I tillegg har norske bolighaier nytt godt av svært lave renter de siste årene. Men noen taper også på systemet, sier Holvik.

– Skattefradrag for gjeldsrente gir boligeiere enorme subsidier hvert år. Resultatet er at unge ikke kommer seg inn på boligmarkedet med mindre de har foreldre som kan hjelpe til. De store taperne er arbeiderungdom i de store byene, sier hun.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse er enig.

– Skattesystemet vårt skaper veldig skeive muligheter i boligmarkedet. De som allerede er der nyter godt av de gunstige ordningene, og høye priser gjør det vanskelig å komme seg inn. Det skaper forskjeller mellom generasjoner og sosiale grupper, sier han.

Han mener sekundærboliger ikke nødvendigvis fører til boligmangel – så lenge boligene faktisk leies ut.

– Problemet er når sekundærboliger brukes som hytter, og står tomme store deler av tida. Da skaper de prispress og boligmangel, sier han.

… men ikke verdiene

Et tredje problem med investeringene i sekundærboliger er at de ikke skaper verdier, mener Holvik.

– Pengene som pumpes inn i bolig kunne blitt investert på andre måter og skapt arbeidsplasser. Å kjøpe bolig skaper ikke verdier for samfunnet, det er bare en finansiell investering i et dødt objekt, ikke verdiskapende næringsvirksomhet, sier bankøkonomen.

larsv@klassekampen.no

emiliee@klassekampen.no

henrikh@klassekampen.no

Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Lørdag 13. juli 2019
RETUR: Utlendingsnemnda konkluderte at kurdiske Jumaah Hameed ikke var i fare for forfølgelse. Kort tid etter returen til Irak, ble Hameed torturert, hevder han.
Fredag 12. juli 2019
COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.
Torsdag 11. juli 2019
KRITISK: Motstanden mot nasjonal ramme for vindkraft er stor i dei kommunane som ligg i dei veleigna områda. Kommunestyra og ord­førarar seier nei.
Onsdag 10. juli 2019
DØMT: Byrådet i Oslo har som mål å få flest mulig i fast stilling. Nå er kommunen dømt to ganger i retten etter å ha nektet en barnehageansatt fra et bemanningsbyrå fast jobb.