Lørdag 11. juli 2015
STERKERE SAMMEN?: Partitoppene Audun Lysbakken (SV), Bjørnar Moxnes (Rødt) og Rasmus Hansson (MDG). Her ser vi Audun Lysbakken. FOTO: SIV DOLMEN
SV, Rødt og MDG havner alle under sperregrensen i en fersk meningsmåling:
Kunne vært fjerde størst
OPPSPLITTET: SV, Rødt og MDG får til sammen seks stortingsmandater i en ny måling. Hadde de slått seg sammen, ville de med 17 mandater vært Norges fjerde største parti.

Venstresidevelgere får dårlig uttelling for stemmen sin, ifølge ny stortingsmåling. Til tross for 10,3 prosent oppslutning til sammen for SV, Rødt og MDG, ville partiene bare fått seks mandater til sammen på Stortinget. Hadde de vært ett parti, hadde de fått 17 mandater og blitt Norges fjerde største parti.

Det har vært lite støtte til sammenslåing fra partiene, men tidligere partisekretær i SV, Silje Schei Tveitdal, er ikke helt negativ til tanken:

– En samling av de partiene nå er helt urealistisk, men på sikt kunne det kanskje vært bra for norsk politikk.

Til dagens måling sier hun:

– Jeg velger å se på det samlede tallet, det viser at det er velgere som ønsker en mer radikal politikk på fordeling. Samtidig er det en utfordring for venstresida at valgsystemet slår ut slik at partiene får få mandater.

Ifølge Tveitdal vil det være vanskelig å slå sammen noen av partiene.

– Det er selvstendige partier som har en egen kraft og egen politisk identitet.

Hun mener at det både er organisasjonsmessige og politiske forskjeller som gjør sammenslåing vanskelig.

– Det å slå sammen partier er ikke en enkel prosess, selv om det er ting som peker mot at det kunne vært fornuftig. I nabolandet Sverige har både Vänsterpartiet og Miljöpartiet klart å vokse samtidig.

– I tillegg ser vi at flere miljøpartier i Europa utvikler seg til høyre. Det er for tidlig å si hva som skjer med Miljøpartiet i Norge.

Fakta

Sperregrensen:

• Sperregrensen er en del av valgordningen ved stortingsvalg som er ment å hindre små partier i å få stor innflytelse.

• En sperregrense gjør valgsystemet mindre proporsjonalt, siden små partier får færre mandater enn stemmeantallet deres skulle tilsi.

• I Norge avgjør sperregrensen på fire prosent hvem som er med i fordelingen av de 19 utjevningsmandatene.

Store norske leksikon

Sammen mot sperregrense

Tanken om sammenslåing er ikke ny: Allerede etter det slående nederlaget ved stortingsvalget i 2013, der SV så vidt karret seg over sperregrensen, foreslo partiets nestleder Bård Vegar Solhjell at SV og MDG burde slå seg sammen.

«For miljøets del har vi ikke råd til å gjøre noe annet enn å slå oss sammen», sa Solhjell til Klassekampen i 2013. I dag har pipen en annen lyd:

«Det var en ny runde i vår der dette ble avvist, så det er lite aktuelt nå», skriver Solhjell til Klassekampen fra ferie i Sverige.

SV-veteranene Knut Kjeldstadli og Stein Ørnhøi har også tatt til orde for at SV og Rødt skal slå seg sammen. Partiet vil da havne over sperregrensen og få inn langt flere mandater på Stortinget enn de klarer på egen hånd.

«Det er behov for en kraft til venstre for Ap, men ingen av de eksisterende grupperingene makter per i dag å spille denne rollen», sa professor Kjeldstadli til Klassekampen for en måned siden.

Vil ha norsk Podemos

Leder i Manifest Analyse Cathrine Sandnes er skeptisk.

– Nei, jeg tror ikke de kan slå seg sammen sånn uten videre. Det er ikke sånn at de kommer til å bli like store som summen av partiene, slik de er nå. Det kommer til å være avskallinger alle veier.

Sandnes mener man trenger sterke krefter til venstre for Arbeiderpartiet for å hindre at Ap dras mot høyre, men har mer tro på å starte noe nytt:

– Hvis man skal få et stort parti på venstresida, som kan få 15–20 prosents oppslutning, må det starte med utgangspunkt i noe nytt, og ta opp i seg folk fra Rødt og SV.

Hun viser til Sør-Europa.

– De som lykkes for øyeblikket er Syriza og Podemos, som begge er nye bevegelser som har klart å ta opp i seg både gamle bevegelser og nye medlemmer.

– Det er et stort potensial til venstre for Ap, men en sammenslåing mellom disse tre partiene er ikke Norges svar på Podemos. Selv om jeg skulle ønske det var sånn.

Dagens måling er ikke den første der SV havner under sperregrensen.

– SV har blitt straffet veldig hardt for regjeringsdeltakelsen sin. Det er spennende å se om de klarer å skape en ny generasjon SV-ere. SV må tenke veldig langsiktig på å bygge seg opp igjen.

Hun mener SV må bruke tid på å bygge opp et nytt grunnfjell.

– De må konsentrere seg om det istedenfor å prøve å vinne folk tilbake. Grunnfjellet de hadde har begynt å stemme Ap. SV har vært et klassisk 68-parti. Nå må de klare generasjonsovergangen. politikk@klassekampen.no

Torsdag 19. september 2019
EKSTREMT: I kjølvannet av terrorangrepet mot moskeen i Bærum gikk antall tips til politiet om netthat og høyre­radikaliserte personer rett til værs.
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.
Tirsdag 17. september 2019
KRAV: LO har krevd at Foodora gir fast ansettelse til et bud som ble innleid fra selskapet Easy Freelance under streiken.
Mandag 16. september 2019
ADVARSEL: Stasjonssjefen på Kongsberg advarte mot konsekvensene av politireformen. – Jeg forstår innbyggernes følelse av at de har tapt noe, sier Håvard Revå.
Lørdag 14. september 2019
LØFTEBRUDD: Politireformen ga løfter som ikke ble holdt. I Numedal kryper utryggheten inn i husene til folk. Frykten er at det som er blitt ødelagt, ikke lar seg reparere.
Fredag 13. september 2019
SKILLE: Private barnehager kan selv velge ut hvilke barn de vil tildele plass. Noen stiller som krav at foreldrene må kjøpe aksjer for å få barnehageplass.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.
Mandag 9. september 2019
POSISJON: MDG håper et brakvalg i dag vil gi makt i en rekke byer. Nasjonal talsperson Arild Hermstad åpner for å ta partiet inn i regjering i 2021.