Tirsdag 7. juli 2015
ALDRI MER: Christen Sveaas gir én million kroner til prosjektet «Norges forsvarsevne» og nettstedet aldrimer.no. Han frykter at norske politikere er like naive i dag som før 9. april. 1940.
Norske rikinger sponser prosjekt som skal belyse Norges manglende forsvarsevne:
Blar opp for opprustning
Mannen bak: Milliardærer har vist stor interesse for Kjetil Stormarks prosjekt om forsvaret.Foto: Erlend Aas, NTB scanpix
ADVARER: Kjetil Stormark har startet nettstedet aldrimer.no for å advare mot konsekvensene av en svekket forsvarsevne. I ryggen har han et knippe milliardærer som sponsorer.

FORSVARET

– Vi er folk som er opptatt av Forsvaret og ønsker orden i eget hus. Det er ikke noe mer hokus pokus enn det, sier Hans Herman Horn.

Forretningsmannen og investoren har gjennom sin egen stiftelse gitt én million kroner i støtte til frilansjournalist Kjetil Stormarks prosjekt «Norges forsvarsevne» og nettsiden aldrimer.no.

Prosjektet har som mål å belyse og lage journalistikk om Norges forsvarsevne. Den står det dårlig til med, ifølge bidragsyterne.

– Vi har en hær som er så liten at vi må spørre oss om den i det hele tatt er en hær, sier Horn.

Fakta

Norges forsvarsevne:

• Frilansjournalist og forfatter Kjetil Stormark står bak prosjektet «Norges forsvarsevne» og nettsiden aldrimer.

• Prosjektet er sponset med til sammen fem millioner kroner av investor Christen Sveaas, skipsreder Erling Lorentzen, Hans Herman Horns stiftelse, Leif Høegh Stiftelse og Steensland-fondet.

• Stormark har satt sammen en gruppe journalister som skriver om den norske forsvarsevnen.

Milliardærer på laget

Stormark har solid støtte i ryggen. I tillegg til Horn har også forretningsmennene Christen Sveaas og Erling Lorentzen spyttet inn én million kroner hver. Det samme beløpet har også kommet fra både Steenslandsfondet og Leif Høegh stiftelse.

Christen Sveaas begrunner sitt bidrag til Stormarks prosjekt med at dagens forsvar er underfinansiert.

– Jeg har alltid vært opptatt av Norges forsvar, og frykter at vi er like naive i dag, som vi var i 1940, sier han til Forsvarets forum.

Det er et syn Hans Herman Horn deler.

– Forsvars- og sikkerhetspolitikk har ikke akkurat stått øverst på lista til norske politikere de siste åra. Utrolig mange norske politikere har ikke peiling på hvordan situasjonen egentlig er i Forsvaret, sier Horn.

Han viser til at Norges forsvarsevne og aldrimer.no kan opplyse om situasjonen.

– Vårt mål er å skape oppmerksomhet rundt forsvarsevnen, slik at politikerne får øynene opp og ser realitetene, sier Horn.

Frykter Russland

Nettsiden aldrimer.no spiller på det kjente uttrykket «aldri mer 9. april». Hans Herman Horn var selv åtte år da krigen kom til Norge i 1940.

– Jeg var for ung til å gripe til våpen, men jeg er ikke så gammel at jeg ikke husker hvordan det var. I dag blir en krig mot Norge veldig fjernt for mange – det kan liksom ikke skje her, sier han.

Nå mener Horn at vi må være villige til å betale «den forsikringspremien som kreves for å ha et oppegående forsvar».

– Man kan si hva man vil om Russland, men de har i alle fall vist at de har betydelige kapasiteter. Mange av oss har fått øynene litt opp: De er villige til å bruke makt og ta seg til rette når det passer deres interesser, sier Horn.

Vil ha debatt

Det lyktes ikke Klassekampen å få tak på initiativtaker Kjetil Stormark i går.

I et intervju med Forsvarets forum forklarer han at målet er å få en debatt om hvordan det står til med forsvarsevnen og hva som er dagens trusselbilde mot Norge.

– Den sikkerhetspolitiske debatten er sterkere i mange andre land. Det er for få journalister som har fokus på forsvar i Norge, og slik sett ønsker vi å fylle et tomrom, sier han til bladet.

siment@klassekampen.no

larsv@klassekampen.no

Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Mandag 10. desember 2018
BARNEFRI: Fødselsraten i 2017 var den laveste som er målt. I 2018 ligger vi an til sette ny bunnrekord.
Lørdag 8. desember 2018
PRESSEFRIHET: Norge vil avgi en flere punkts stemmeforklaring til FNs migrasjonsavtale mandag. Ett av punktene skal tydeliggjøre pressens uavhengighet.
Fredag 7. desember 2018
VERPESJUKE: Regjeringen har satt ned en egen arbeids­gruppe for å få norske kvinner til å føde flere barn. MDG mener befolkningsvekst bør komme gjennom innvandring.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.