Tirsdag 23. juni 2015
OMSTRIDT: Her bygger eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen sitt underjordiske hyttepalass. På den samme øya har han nå planer om å bygge ut både boliger og hyttefelt.Foto: Aleksander Nordahl
• Milliardærene sprenger smutthull i strandsoneloven • Frislipp for bygging i fjæra
Gjør strandhogg i idyllen
Frislipp: Stadig flere får lov til å bygge i strandsonen. Nå får åtte av ti lov av kommunen til å bygge i vernet område.

Naturvern

Like utenfor Kragerø ligger den idylliske øya Tåtøy. Her har den mediesky eiendomsbaronen Ivar Tollefsen de siste årene bygd opp et lite øyrike. Under hytta like nede i strandkanten har han skutt ut et underjordisk palass på nesten 1000 kvadratmeter, med eget svømmebasseng inne i svaberget.

Da store deler av Tåtøy ble lagt ut for salg i 2011, beskrev mekleren tomta som «et stykke norsk arvesølv». I november i fjor kjøpte Ivar Tollefsen eiendommen. Ifølge bladet Kapital er eiendomsinvestoren god for så mye som 6,2 milliarder kroner. Nå skal han bygge hytter og bolighus i strandsonen på sørlandsøya, i tillegg til sin egen private hytte.

På tross av motstand fra fylkesmannen i Telemark, tyder mye på at høyrestyrte Kragerø kommune vil la milliardæren sette gravemaskinene i arbeid.

Fakta

Bygging i verne­områder:

• Bygging i strandsonen er i utgangspunktet forbudt. Kommunene kan likevel gi tillatelse til bygging.

• En gjennomgang som Naturvernforbundet har gjort viser at andelen som får tillatelse til å bygge er mye høyere nå enn før.

• I perioden 2007 til 2010 fikk 75 prosent ja, mens i perioden 2011 til 2014 fikk 86 prosent ja. I saker som gjaldt strandsonen fikk i siste periode 83 prosent tillatelse.

Kraftig økning i tillatelser

Bygging i strandsonen er i utgangspunktet forbudt. Likevel har norske kommuner en svært liberal praksis. I perioden fra 2011 til 2014 fikk 83 prosent av dem som søkte tillatelse til å bygge i strandsonen. En gjennomgang som Naturvernforbundet har gjort viser en oppgang på 11 prosentpoeng fra perioden før.

I perioden fra 2007 til 2010 ga norske kommuner dispensasjon til bygging i forbudt område i 75 prosent av sakene. Nå har andelen økt til 86 prosent, og i siste treårsperiode fikk 10.920 tillatelse til å bygge på tross av byggeforbud.

– Den økte andelen dispensasjoner uthuler loven og bygger ned strandsonen som skal være tilgjengelig for oss alle, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken.

«Ydmykt prosjekt»

I Kragerø kommune får 87 prosent av søkerne lov til å bygge i forbudte områder. Likevel mener varaordfører Henriette Fluer Vikre (Frp) at kommunen tar godt vare på skjærgården. Hun varsler en forenkling av regelverket.

– Det er slik at næringslivet i skjærgården har gått litt ned, og vi ønsker å øke aktiviteten, sier hun.

Varaordføreren beskriver Tollefsens utbygging på Tåtøy som «et ydmykt prosjekt».

– Det som er flott med Tollefsen er at han bruker lokale entreprenører. Byggene hans er godt tilpasset i terrenget, sier hun.

Sprenger i svaberget

Fylkesmannen i Telemark er imidlertid ikke enig, og stiller seg sterkt kritisk til kommunens planer: «Området ligger på et ubebygd, skogkledd høydedrag, noe som betyr at byggene blir betydelig eksponert og dominerende i landskapet. Fylkesmannen er også kjent med at området er mye benyttet til friluftsliv», heter det i høringssvaret.

På tross av motstand fra fylkesmannen, er det mye som tyder på at kommunen vil vedta å la Tollefsen bygge ut sørlandsidyllen. Fra før har milliardæren omgått regelverket for bygging i strandsonen ved å bygge nedover.

Løsningen for hytterikingene er å bygge vanntette kjellere under hyttene sine. Og det finnes ingen begrensninger på hvor langt ned i bakken eiendommen strekker seg.

– Eiendomsretten står veldig sterkt hos oss, og han har bygd nedover, slik at det ikke er synlig, sier varaordfører Vikre.

Matvaremilliardær Stein Erik Hagen har valgt samme løsning, også i Kragerø kommune. Under den nye hytta på øya Ropen har han sprengt plass til en kjeller like stor som hele resten av hytta.

Ivar Tollefsen bekreftet i går via sin kontorsjef at hytta har svømmebasseng, men avkreftet ryktene om underjordisk bowlinghall.

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Lørdag 13. april 2019
KALDT: Amerikanske bombefly langs norskekysten og en russisk skyteøvelse utenfor Lofoten. Forsvaret bekrefter at situasjonen i nord har tilspisset seg etter høstens Nato-øvelse.
Fredag 12. april 2019
I BLINDE: Forsvarets overvåkingsfly skal holde oppsikt over de enorme norske havområdene i nord. Denne bered­skapen er nå kraftig svekket.
Torsdag 11. april 2019
NOK: Ordførere på Nordmøre lover å utrede innmelding i Trøndelag etter folkekrav. Bygdeforsker mener det kan bli slutten for Møre og Romsdal som eget fylke.
Onsdag 10. april 2019
OLJESØL: Statens miljøekspertar frykta oljeutslepp kunne gje samanbrot i sjøfuglbestandar rundt Bjørnøya. Eit eksternt konsulentselskap meinte det var ugrunngitt.
Tirsdag 9. april 2019
SAMARBEID: Martin Kolberg (Ap) sier nei til samarbeid mellom Rødt og Ap. Raymond Johansen (Ap) er uenig. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det kommer an på partienes utvikling.
Mandag 8. april 2019
ULIKHET: En økende andel nordmenn mener personlig økonomi påvirker hvor god behandling man får i helsevesenet, ifølge årets helsebarometer.
Lørdag 6. april 2019
DYRT: Sju kraftkrevjande industrilokomotiv kan få ei ekstrarekning på 3,4 milliardar viss straumprisane aukar med 10 øre, ifølge ein ny rapport.