Torsdag 23. april 2015
• Utnytter kaos og borgerkrig • Menneskesmugling er milliardindustri i Afrika
Tjener fett på flyktninger
I LAND: To gutter brakt i land i den italienske havnebyen Augusta på Sicilia i går. 8FOTO: ALESSANDRO BIANCHI, REUTERS/NTB SCANPIX
PÅ FLUKT: En eritreisk flyktning i flyktningleiren Shegerab øst i Sudan. Mange eritreere forsøker turen gjennom Sudan og Egypt til Libya, der mange drar med båt over til Italia. FOTO: AFP / NTB SCANPIX
SMUGLING: Menneskesmuglere opererer i nettverk fra langt sør i Afrika til Middelhavskysten. I dag diskuterer EU mottiltak.

Flyktninger

I dag møtes statslederne i EU for å diskutere hvordan Europa skal møte den stadig økende strømmen av båtflyktninger over Middelhavet.

Mandag ble EU-landene enig om en tipunkts plan, og det er denne planen som skal videreutvikles på møtet i dag.

En del av planen går ut på å stanse menneskesmuglerne som sender flyktninger ut i dårlig utrustede farkoster fra kysten av Libya.

Det har blant annet blitt foreslått å ødelegge båtene som smuglerne bruker, og å sende spesialsoldater til Libya for stanse smuglerne.

Fakta

Båtflyktningene

• Det er i hovedsak tre grupper som tar seg over Middelhavet fra Libya:

• Syrerne har ofte blitt smuglet gjennom Sinai i Egypt og videre til Sabha i Libya.

• Vestafrikanske flyktninger har tatt seg over Sahara, gjennom Mali og Nigeria, og er ofte smuglet av grupper fra ørkenstammene.

• Fra Eritrea går smuglerruta gjennom Sudan og Egypt.

• Det eksisterer ikke tall på hvor mange som dør før de når Middelhavskysten.

Tjener fett på smugling

FN beskriver menneskesmugling i Afrika som en milliardindustri. FNs kontor for narkotika og kriminalitet anslo i fjor at smuglere i Afrika til sammen tjente 1,2 milliarder kroner i 2013.

I løpet av fjoråret økte trafikken av flyktninger i Nord-Afrika, og smuglere i Libya har kunnet tjene store penger på å frakte folk gjennom landet og over Middelhavet.

En menneskesmugler som avisa The Guardian intervjuet i den libyske kystbyen Zuwara på tirsdag påsto at han hadde sendt omtrent tusen mennesker over havet i løpet av en uke.

– Jeg studerte på universitetet, men jeg hadde ingen jobb. Så når noen kommer til meg og spør om jeg kan organisere en båt, og jeg tjener 22.000 dollar på det, så er det en god mulighet, sa han til avisa.

Mange av menneskesmuglerne tilhører de ulike militsgruppene som kontrollerer Libya. Store deler av overskuddet fra smuglingen skal gå til å kjøpe våpen og utstyr som blir brukt i borgerkrigen.

Prisen på båter stiger

Ifølge en rapport fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon blir de fleste flyktningene fraktet til den libyske ørkenbyen Sabha. Derfra går turen til kyststripa nordøst i landet, rundt hovedstaden Tripoli.

Flyktningene blir sendt ut på sjøen i det som i hovedsak er to typer båter: Afrikanerne har som hovedregel lite penger, og blir sendt ut i flate gummibåter som ikke tåler sjøgang. Syrerne har derimot ofte mer penger, og blir satt om bord på gamle fiskebåter.

Mishandles i ørkenen

Ifølge The Guardians korrespondent i Zuwara har prisen på fiskebåter steget dramatisk den siste tida, fordi etterspørselen etter smuglerbåter har vokst. Som et resultat har prisen på fisk også steget.

Flyktningene som tar seg over det midtre Middelhavet er i hovedsak syrere, eritreere og vestafrikanere. Smuglerruta fra Syria går enten med båt fra Tyrkia til Libya, eller gjennom Sinai i Egypt.

Fra Vest-Afrika går smuglerruta gjennom Gao i Mali og Agadez i Nigeria, mens eritreerne blir smuglet gjennom Sudan og det sørlige Egypt over til Sabha i Libya.

En rapport fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon beskriver hvordan flyktningene blir utsatt for vold og drap på veien:

«Mennene står i fare for å bli slått og mishandlet, kvinnene kan bli voldtatt og tvunget inn i seksuelt slaveri», skriver organisasjonen. Flyktninger blir forlatt i ørkenen, overlatt til grensepoliti eller drept på veien. Flere dør av mangel på mat og vann.

I fjor overmannet en gruppe syriske flyktninger smuglerne som tok dem gjennom Sinai, og overleverte dem til det egyptiske politiet. Smuglerne ble satt fri, mens flyktningene ble fengslet.

Krever løsepenger

I Sudan og Sør-Egypt skal ifølge rapporten lokale myndigheter stå i ledtog med smuglerne, og eritreere på flukt, og kidnappinger har blitt vanlig: Flyktninger blir bortført på veien, og solgt videre som tvangsarbeidere. De som har familie i Europa blir løslatt mot løsepenger. Ifølge en studie gjort av professor Mirjam van Reisen ved Tilburg-universitetet i Nederland var gjennomsnittsprisen for å bli løslatt 170.000 kroner i 2013.

Flyktningene fra Vest-Afrika blir i hovedsak smuglet av stammegrupper i Sahara. Fra Gao i Nord-Mali er det i hovedsak tuareger som står for smuglingen, mens det i Nigeria er folk fra Tebu-stammen som smugler. Begge gruppene har de siste årene også stått for en rekke kidnappinger av europeere.

Ifølge Wall Street Journal har italienske myndigheter arrestert over 1000 menneskesmuglere siden begynnelsen av 2014.

Giovanni Salvi ved den italienske påtalemyndigheten sier likevel til avisa at det er vanskelig å «fange noe annet enn de minste fiskene», på grunn av den kaotiske situasjonen i Libya.

magnusl@klassekampen.no

Tirsdag 23. oktober 2018
Å motta saklig kritikk inngår i jobben min som journalist. Men det som skjedde våren 2018, var noe helt annet. Å utsettes for en mobb er ufyselig. Å utsettes for hat er forferdelig. Å mobbes av ukjente mennesker som...
Tirsdag 23. oktober 2018
DEKKHISTORIE: Amerikanske politikere og EU tror ikke på Saudi-Arabias forklaring om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
Tirsdag 23. oktober 2018
• Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på at NRK brukte Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator under dekningen av valget i Sverige i september i år. Om lag 75 av klagene kom som resultat av en kampanje på partiet Rødts...
Tirsdag 23. oktober 2018
Svenske medier har ikke vært selvkritiske nok etter sine «ekstreme» metoo-saker, sier SVT-sjef.
Tirsdag 23. oktober 2018
STERK I TROEN: Knut Arild Hareide hadde regnet med mellom tre og seks mandater fra Rogaland, men fikk ett. Nå står det om de usikre fylkene, som Oslo og Hordaland.
Mandag 22. oktober 2018
Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på NRKs bruk av Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator på valget i Sverige. – Jeg gjorde mitt beste for å være noenlunde objektiv, sier hun.
Mandag 22. oktober 2018
BEKLAGER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beklager at INF-avtalen ryker – og legger skylden på Russland.
Mandag 22. oktober 2018
SKUFFET: Lokallagsleder Inge Takle Mæstad frykter en dypere splittelse i partiet etter det knusende Hareide-neder­laget i Rogaland. Han beskylder nestleder Olaug Bollestad for å opptre illojalt.
Mandag 22. oktober 2018
• Norsk politikk er blitt revitalisert etter at Knut Arild Hareide for tre uker siden rådet KrF til å sondere mulighetene for en historisk regjeringskoalisjon med Ap og Sp. Etter et år hvor norsk politikk...
Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.