Fredag 17. april 2015
DIPLOMATER: Marinejegere og soldater fra Forsvarets spesialkommando skal til Irak som «administrativt eller teknisk personell». Her fra Oslo i mars i år.Foto: Audun Braastad, NTB scanpix
Folkerettsekspert om norske soldater i Irak på diplomatpass: – Særdeles uheldig
Reiser som diplomater
Cecilie Hellestveit
MED PASS: Norge sender marine­jegere og soldater fra Forsvarets spesialkommando til Irak, utstyrt med diplomatpass. – Nesten alle landene som er med i Irak, gjør dette, sier Utenriks­departementet.

KRIG I IRAK

Forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen varslet i november i fjor, for over fem måneder siden, at norske soldater ville bli sendt til Irak for å bidra i krigen mot Den islamske staten (IS).

Nå, nesten et halvt år etter at beslutningen ble tatt, har de norske styrkene ennå ikke dratt ned til Irak. En av grunnene til den utsatte avreisen, skal være at det har vært vanskelig å få til en avtale mellom Irak og Norge om hva slags juridisk status de norske styrkene skal ha.

I går brakte NTB nyheten om at det norske utenriksdepartementet (UD) er enig med sin irakiske motpart om en avtale der de norske soldatene utstyres med diplomatpass.

12. desember i fjor skrev Klassekampen om problemene med å få til en avtale med irakiske myndigheter, og omtalte diplomatpass som en mulig løsning.

Fakta

Irak-oppdraget:

• Regjeringen besluttet i oktober 2014 å sende en styrke på 120 soldater til Irak. Styrken reiser trolig i månedsskiftet april/mai.

• De norske soldatene skal drive trening og opplæring av irakiske styrker og bistå i kampen mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

• Rundt 50 militære instruktører skal knyttes til et tysk treningssenter for kurdiske peshmerga-soldater i Arbil i Nord-Irak.

• Omtrent like mange fra spesialstyrken skal etter planen stasjoneres i Bagdad, men deres oppdrag er mer uklart.

• Stabsoffiserer og støttepersonell skal fordeles mellom Arbil, Bagdad og den USA-ledede koalisjonens hovedkvarter i Kuwait.

KILDE: NTB

– Nesten alle land gjør det

18. januar i år sendte Utenriksdepartementet et brev til irakiske myndigheter. Klassekampen har fått innsyn i brevet, der UD ber om at norsk militært personell «får status som administrativ eller teknisk stab på en diplomatisk stasjon».

I tillegg til å ha status som administrativt eller teknisk personell, ba UD om at de norske soldatene skal få «bære nasjonal militær uniform, og bære våpen for sin egen beskyttelse».

Svaret fra det irakiske utenriksdepartementet er datert allerede 5. februar. Der gir irakerne Norge lov til å sende soldater, så lenge soldatene reiser med «diplomatisk pass eller tjenestepass». De norske soldatene vil bli sendt på et såkalt tjenestepass. Begge passtypene tilhører diplomatiet, og de norske soldatene får dermed diplomatisk immunitet og kan ikke stilles for retten i Irak.

– Den norske avtalen følger samme mønster som det de fleste andre land som deltar med styrker i Irak har, sier Frode Andersen, kommunikasjonssjef i UD.

Fra før er det kjent at en rekke land, blant annet Australia, allerede har sendt soldater til Irak utstyrt med diplomatpass for å sikre dem immunitet fra irakiske domstoler.

– Særdeles uheldig

Folkerettsekspert ved International Law and Policy Institute Cecilie Hellestveit beskriver løsningen med soldater på diplomatpass som «særdeles uheldig».

– Diplomater skal ikke skyte, og tjenestepass er et dokument som faller inn under diplomatiet, sier Hellestveit.

Hun mener at det hadde vært mye bedre dersom Norge hadde blitt enig med Irak om en Status of Forces Agreement – en såkalt Sofa – som trekker opp grensene for det norske bidraget. En av årsakene til at det har vært vanskelig å få til en slik avtale, er at Sofa-avtalen mellom USA og Irak ble svært upopulær i den irakiske befolkningen under okkupasjonen fra 2003 til 2011.

– Likevel hadde det vært mye bedre med en Sofa-avtale når vi sender norske styrker nå. En slik avtale kunne til en viss grad gjøre det et FN-mandatet kunne gjort, nemlig å spesifisere grensene for oppdraget, sier Hellestveit.

Hun understreker at avtalen om å utstykke spesialsoldatene med diplomatpass, er bedre enn ingen avtale.

– Kan stå på begge sider

Hellestveit mener likevel at det blir vanskelig for norske myndigheter å si at Norge ikke er en del av borgerkrigen uten at en Sofa-avtale er på plass.

– Jeg regner med at dette har skjedd mange ganger tidligere, men det er ikke heldig, og for Norges vedkommende særdeles uheldig, fordi situasjonen i Irak i dag er veldig uoversiktlig, sier hun.

Den irakiske statens styrker, styrt fra Bagdad, var i væpnet konflikt med kurdiske styrker så seint som i 2012. Både kurdiske myndigheter og myndighetene i Bagdad gjør krav på landområder som Den islamske staten (IS) har okkupert.

– Når disse områdene skal tas fra IS, er det ikke usannsynlig at kurderne og irakerne vil slåss om dem, og da kan vi være i en situasjon hvor vi har soldater på begge sider, som bygger militær kapasitet for begge parter. Det kan bli problematisk, sier Hellestveit.

Uklart når soldatene reiser

Forsvarsdepartementet har ikke satt en dato for når de norske styrkene skal være på plass i Irak.

Opprinnelig skulle de norske styrkene reise «like over nyttår», før avreisen ble forskjøvet til februar, mars, april, og nå til «månedsskiftet april/mai».

Omkring 60 marinejegere skal til kurdernes hovedstad Erbil, og omtrent 60 soldater fra Forsvarets spesialkommando skal til en militærleir utenfor Bagdad.

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.
Torsdag 6. desember 2018
FORURENSING: Verdens samlede CO2-utslipp har vokst svært mye i år. Hovedårsaken er mer kullkraft i Asia.
Onsdag 5. desember 2018
SPAGAT: Klimaminister Ola Elvestuen reiser til Polen for å styrke de internasjonale klimaavtalene, men hjemme i Norge når han ikke sine egne klimamål. – Vi vil ikke ha industridød, sier han.
Tirsdag 4. desember 2018
SER HAN DEM NÅ? En lederløs, refleksgul bevegelse ryster Macrons Frankrike i sine grunnvoller. Kan han stoppe «de gule vestene» med tåregass og politi?
Mandag 3. desember 2018
REGIMEENDRING: Mexicos nye president ønsker å reise seg som en solidarisk leder i Mellom-Amerika. Men eksperter er usikre på om han vil klare å få bukt med korrupsjonen i landet.
Lørdag 1. desember 2018
I BEVEGELSE: Også i Kina har kvinner latt seg inspirere av metoo. Stadig flere bryter stillheten, i kamp mot sensur og mannsdominans.