Torsdag 16. april 2015
FLYTTESJAU: Under helgas Ap-landsmøte takkes Raymond Johansen av som partisekretær for å ta opp kampen om Oslo. Her er han på sitt nye kontor.
Rødgrønt flertall med De Grønne på Klassekampens Oslo-måling:
De rødgrønne tar over
KLAR FOR MAKT: Etter 18 år ved makten mister høyresida flertallet på Klassekampens ferske Oslo-måling. Raymond Johansen og Ap er større enn de blå til sammen.

Dersom Klassekampens ferske Oslo-måling blir valgresultatet, ligger det meste til rette for at Raymond Johansen (Ap) kan flytte inn på byrådslederkontoret i Oslo rådhus.

– Dette er jo sjef, da. Jeg ser på dette som en mulighet til å få til en endring, og at Oslos innbyggere også kanskje ønsker en endring, sier den avtroppende partisekretæren til Klassekampen.

Johansen mener målingen viser at et solid flertall er innen rekkevidde. Men han er avhengig av å få med seg jokeren: Miljøpartiet De Grønne (se artikkel neste side).

Fakta

Raymond Johansen:

• 54 år, fra Oslo, partisekretær i Arbeiderpartiet siden 2009.

• Lørdag takkes han av, for å konsentrere seg om oppgaven som partiets byrådslederkandidat i Oslo.

• Var statssekretær i Utenriksdepartementet i Jens Stoltenbergs 1. og 2. regjering.

• Var tidligere medlem av SV og har hatt flere verv for partiet. Han var blant annet leder av Oslo SV i 1990–91.

Borgerlig flertall glipper

På målingen som Sentio Research har gjort for Klassekampen, får Ap en oppslutning på 39,4 prosent – mer enn Høyre og Frp får til sammen.

Aps oppslutning ligger 6,3 prosentpoeng over valgresultatet fra 2011, og gir fire nye bystyreplasser.

Ap, SV og Rødt får på målingen til sammen 29 mandater – ett unna flertall.

Med MDGs fire mandater med på laget er altså saken avgjort.

Samtidig går alle de borgerlige partiene tilbake. Byrådspartiene Høyre, Venstre og KrF mister til sammen fem delegater, slik at flertallet glipper med sju mandater. Frp er målt nede på 4,7 prosent – 2,3 prosentpoeng under forrige valgresultatet – og mister ett mandat.

– Inspirerende tall

Johansen har sin siste uke som partisekretær, og Klassekampen treffer ham på det som til uka blir hans nye kontor som byrådslederkandidat.

På landsmøtet i helga blir kampen for å vinne storbyene en hovedsak, og et eget utvalg har lagt fram et eget storbypolitisk dokument.

– Å ha med seg sånne tall i ryggen er veldig inspirerende. Men jeg ser ikke på disse tallene som en takk, men som uttrykk for en forventning. En forventning om at vi skal greie å få til en del ting og at mange nå mener at 18 år med Høyre/Frp er nok, sier Johansen.

– Vi har nå et byråd med veldige mange planer, men ikke nok gjennomføringskraft.

Frir til De Grønne

Han underslår ikke at han får drahjelp fra regjeringspartienes sviktende oppslutning nasjonalt, men legger til at den nasjonale politikken også er relevant lokalt:

– De prioriterer skattekutt til de som har mye fra før og skjærer inn for dem som har mindre, sier han.

På spørsmål om hvordan han skal få Miljøpartiet De Grønne inn i sin fold, svarer Johansen:

– Jeg har god kontakt med De Grønne. Vi er enige i veldig mye: at vi må skape en grønnere by, at hele den store befolkningsveksten skal tas kollektivt eller med gang- og sykkelvei. Det vil kreve tunge prioriteringer, ikke minst for å få fortgang på sykkelsatsingen.

Han viser videre til at Ap i Oslo ønsker å bygge boliger tettere og høyere ved kollektivknutepunkter.

– Samtidig er vi opptatt av å få 70 prosent statlig støtte til tunge kollektivinvesteringer, der en ny T-bane-tunnel står som det kanskje aller viktigste å kjempe og tilrettelegge for.

– Miljøpartiet De Grønne er veldig opptatt av at de vil droppe utbyggingen av E18 vestover?

– Vi må se på de forpliktelsene og avtalene som er skrevet under. Men det er ingen hemmelighet at jeg generelt sett mener at det ikke går an å bygge seg ut av køene.

Lyspunkt for SV

Selv om SV på målingen ligger under valgresultatet fra 2011, går partiet fram 2,2 prosentpoeng fra Sentios forrige Oslo-måling fra november i fjor. Da fikk SV 3,5 prosent i oppslutning.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 16. april 2015 kl. 09.23
Torsdag 20. februar 2020
BREDDE: Mette Nord mener hun har oppskriften som vil løfte k­vinnelønna i lønnsoppgjøret.
Onsdag 19. februar 2020
ZERO AVGIFT: Widerøe trenger et solid avgiftskutt for å redde distriktsflyene. Nå får selskapet uventet støtte fra miljøorganisasjonen Zero.
Tirsdag 18. februar 2020
KUTT: Widerøe legger ned ruter over hele Nord-Norge. – Det er sjokkerende, sier direktør Arve Ulriksen i Mo Industripark.
Mandag 17. februar 2020
VRIENT: Å løfte de lavlønte har lenge vært viktig i LOs likelønnspolitikk. En fersk rapport viser at det ikke fungerer for store kvinnedominerte grupper.
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Fredag 14. februar 2020
FØRE VAR: Fra 2010 til 2018 steg antall nordmenn som har uføreforsikring fra rundt 200.000 til 486.000. – Uføretrygda har blitt svekka, sier SV.
Torsdag 13. februar 2020
KLIMA: Aps programkomité foreslår tung statlig satsing på et nytt industrieventyr for hydrogen. Det kan skape titusener av arbeidsplasser, sier Jonas Gahr Støre.
Onsdag 12. februar 2020
REAKSJONER: Flere sentrale politikere fra Finnmark reagerer skarp på uttalelser fra etterretningssjef Morten Haga Lunde.
Tirsdag 11. februar 2020
OLJE I NORD: Finnmark ble lovet et oljeeventyr fra Johan Castberg-feltet, men fikk smuler. Det demper lysta på ny oljeleting i Barentshavet, sier flere Ap-topper.