Mandag 30. mars 2015
INSPIRERER: Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) leder et samarbeid mellom Ap, Frp og SV. Det har gått så bra at også krefter i Stavanger vil gjøre det samme. Foto: Carina Johansen, NTB scanpix
• Ap og Frp kan gå sammen i Stavanger • Inspirert av samarbeid i Sandnes
Åpner for Frp-avtale
Undersak

Tror på «Sandnes-modellen»

Førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger mener samarbeidet i Sandnes kan spre seg til andre kommuner etter høstens valg.

– Samarbeidet har vært en knallsuksess, og det vises også på målingene. Sandnes har tradisjonelt vært en blå kommune, men nå har Ap hatt en større framgang lokalt enn nasjonalt. Det kom som manna fra himmelen for Ap da Høyre tabbet seg ut og tok samarbeidet med Frp for gitt i Sandnes, sier han.

Tuastad omtaler samarbeidet som «Sandnes-modellen».

– Jo større kommunen er, jo likere er lokalpolitikken den nasjonale politikken. Selv om det neppe blir noe slikt samarbeid i Oslo med det første, er det oppsiktsvekkende at det har fungert i Sandnes, som er en ganske stor by i norsk målestokk.

– Da kan det også spres til Stavanger?

– Det er realistisk. Mitt inntrykk er at for et par år siden var Frp veldig opptatt av at de ikke kunne samarbeide. Nå har det gått opp et lys for dem, og de forstår at de ikke kan legge kortene på bordet på forhånd. Dermed har de virkelig fått en drømmeposisjon som joker i forhandlingene.

ALLIANSE: I Stavanger har Høyre hatt makta i 20 år. Nå åpner Ap og Frp for et utradisjonelt samarbeid for å få slippe til – etter modell fra Sandnes-ordfører Stanley Wirak.

VALG 2015

– Hvis noen hadde fortalt meg for fire år siden at SV og Ap skulle samarbeide med Frp i Sandnes, så ville jeg bedt dem om å ta seg en pære. Men nå går det aldeles utmerket – det skal sies, sier Svein Fjellheim i Stavanger Ap.

Den tidligere fagforeningstoppen har lang fartstid fra Stavanger-politikken og som statssekretær på statsministerens kontor. I fjor ledet veteranen Stavanger Aps nominasjonskomité.

Nå åpner parti­strategen for at Ap i Stavanger må la seg inspirere av Frp-samarbeidet i nabokommunen.

– Sandnes er et eksempel som viser hva som kan gå an. Det er ikke så mange steder hvor vi kan få flertall, og derfor må vi leke med noen nye tanker. Da er det et spørsmål om hvor vi kan få gjennomslag for mest mulig Ap-politikk, sier han.

Fakta

Lokalvalg 2015:

• Årets lokalvalg holdes mandag 14. september.

• Etter valget i 2011 overtok Aps Stanley Wirak ordfører­kjedet i Sandnes kommune. Det er et resultat av et valgteknisk samarbeid mellom Ap, Frp, SV, Sp og Pensjonistpartiet.

• I nabokommunen Stavanger har Høyre beholdt posisjonen som ordfører sammenhengende siden 1995.

• Nå åpner stemmer i både Ap og Frp i Stavanger for et liknende samarbeid som i Sandnes etter høstens valg.

Frp vil være joker

I Stavanger tilhører ordførerkjedet Høyre. Det har det gjort siden 1995, og nå har de største opposisjonspartiene sett seg lei på manglende innflytelse etter å ha støttet Høyres budsjett ved ulike anledninger.

– I dag er det totalt sju partier som støtter budsjettet, medregnet de uavhengige. Alle vil ha, og alle har fått. Resultatet er en økonomi som er styrt i underskudd, sier Frps gruppeleder Leif Arne Moi Nilsen.

– Er et Ap-samarbeid aktuelt for dere?

– Vi har stemt veldig mye sammen i opposisjon. Jeg ser på oss som en joker, og jeg vil ikke utelukke noen ting. Personlig ønsker jeg ikke at vi skal være en del av det jeg vil kalle dagens regnbueallianse. Det er umulig å drive en fornuftig politikk med så mange samarbeidspartnere, sier Nilsen.

Han skryter av hva den utradisjonelle koalisjonen ledet av Stanley Wirak (Ap) har fått til i Sandnes.

– Samarbeidet har fungert overraskende godt. Lokalpolitikken er veldig ulik det som foregår på Stortinget, men jeg tror den viktigste forklaringen bak suksessen er at de har vært veldig løsningsorienterte.

Nilsen understreker at han først vil strekke ut en hånd til partiets nasjonale partnere Høyre, Venstre og KrF.

– Selvfølgelig vil vi først se på mulighetene for å styre byen sammen med de vi samarbeider med på Stortinget. Men vi utelukker ingen før valget.

Åpner for samarbeid

– Vi synes samarbeidet i Sandnes er veldig interessant, sier gruppeleder og ordførerkandidat Cecilie Bjelland i Stavanger Ap.

Hun peker på Høyre som hovedmotstanderen i høstens valg.

– Vi merker en styringsslitasje i politikken etter at de har sittet med makta i 20 år, sier hun.

– Mange forklarer det utradisjonelle samarbeidet i Sandnes som et resultat av en maktarroganse i Høyre, der posisjonene nærmest ble delt ut før valget i 2011. Opplever dere det samme i Stavanger?

– Vi som er i opposisjonen har fått stadig vanskeligere arbeidsforhold. Det er en mangel på raushet og inkludering i alt fra vesentlige posisjoner til informasjonsdeling. Det kan være en medvirkende årsak til at alle strekker seg litt lengre for å bryte denne dominansen.

– Er du åpen for å samarbeide med Frp?

– Vi er åpne for å samarbeide med alle. Det er ikke oss det skal stå på for samarbeid, men det er ett mål: Vi må kunne få gjennomslag for Ap-politikk, sier Bjelland.

Tror på spredning

Mannen alle skryter uhemmet av, Ap-ordfører Stanley Wirak i Sandnes, har en enkel analyse av hvordan samarbeidet med Frp og SV ble unnfanget.

– Etter valget var Høyre i en posisjon der de kunne velge og vrake. De vraket alle, og da overtok vi, sier han.

– Hvordan får dere samarbeidet til å fungere?

– Vi er veldig enige om de lokale sakene, og vi holder oss unna det som er stridstemaene på nasjonalt plan. I kommunepolitikken handler det om å få ting gjort.

– Tror du deres samarbeid kan overføres til andre kommuner?

– Ja. Vi kommer fra samme bakgrunn, og det er folk fra arbeiderklassen i både Ap og Frp. Det er noe med Høyre og den gamle maktarrogansen som ikke alle i Frp synes det er like enkelt å forholde seg til.

Teksten er redigert. Nytt sitat fra Leif Arne Moi Nilsen er lagt til.

Artikkelen er oppdatert: 30. mars 2015 kl. 11.42
Tirsdag 19. november 2019
HEKTA: Ni av ti tiåringer har smarttelefon. Nå ber digitaliseringsministeren foreldre gå sammen om å nekte ungene smarttelefoner.
Mandag 18. november 2019
LANGSIKTIG: ­Opposisjonen har kritisert regjeringens ABE-reform for å være en «brutal ostehøvel». Finansminister Siv Jensen (Frp) tror reformen er kommet for å bli.
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Fredag 15. november 2019
STRID: Ansatte ved politihøgskolen mener at styret må trekke seg dersom regjeringen tvinger gjennom studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.
Torsdag 14. november 2019
NY TID: Linn Herning har lenge vært bekymret for utviklingen av offentlig sektor. Først etter at hun ble alvorlig sjuk, ble hun ordentlig redd for at velferdsstaten ikke alltid kommer til å redde henne.
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Tirsdag 12. november 2019
MOT SKATT: En omfattende lobbykampanje i regi av sjømatnæringen ble sjøsatt for å hindre at norske oppdrettsselskaper skal bli ilagt grunnrenteskatt.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.
Fredag 8. november 2019
PRESSET: Trygderetten drukner i saker og har doblet saksbehandlingstida de siste årene. Nå må de forberede seg på en formidabel jobb om feilaktige Nav-saker skal behandles på nytt.