Tirsdag 24. mars 2015
ÅLREIT: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener at tallene fra Levekårsundersøkelsen viser at det er bedre å bo i små kommuner. Foto: Monica Fagereng Larsen
• Innbyggerne i Oslo lite fornøyde med kommunen • Ligger langt under landssnittet
– Bedre å bo på bygda
UTILFREDSE: Oslos innbyggere er mye mindre fornøyde med kommunale tjenester enn landsgjennomsnittet. Senterpartiet mener tallene slår beina under kommunereformen.

Kommunene

Oslos innbyggere er mye mindre fornøyd med kommunale tjenester som sykehjem, hjemmehjelp og legevakt enn innbyggere andre steder i Norge.

Tall fra grunnlagsmaterialet i Levekårsundersøkelsen fra 2013 viser at Oslo gjør det dårligere enn landssnittet på alle kommunale tjenester, bortsett fra kollektivtrafikk.

Det er professor i økonomi ved Høgskolen i Hedmark Bjarne Jensen som har utført analysen av tallgrunnlaget.

Fakta

Tilfredshet i Oslo

• Grunnlagstall fra Levekårsundersøkelsen viser at Oslos innbyggere er langt mindre fornøyde med de kommunale tjenestene enn innbyggere ellers i landet.

• Tallene er analysert at professor i økonomi ved Høgskolen i Hedmark Bjarne Jensen.

• Antallet respondenter var totalt 11.141, men intervjuobjektene svarte kun på spørsmål om tjenester som de hadde benyttet.

– Slår beina under reform

Oslos innbyggere er også mindre fornøyde enn innbyggerne i Trondheim, Bergen og Stavanger.

Det er spesielt eldreomsorg og helsetjenester som hovedstadens innbyggere er misfornøyde med, mens tilfredsheten er større med skole, SFO og barnehagetjenester.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum mener tallene viser at kommunereformen er utformet på sviktende faktagrunnlag.

– Dette viser helt klart at premisset for kommunereformen er feil, sier han.

Vedum mener at tallene tyder på at kvaliteten på de kommunale tjenestene blir bedre av at kommunene er små, og at folk har nærhet til kommunen.

– Vi tror på smådriftsfordeler. Små enheter er mindre byråkratiske, og når det kommer til velferdstjenester er det ofte stordrifts-ulemper, sier Vedum.

– Det virker som det er glemt helt i debatten om kommunesammenslåing at det er i de store byene at vi har de største problemene, sier han.

Vedum mener årsaken til at Oslo gjør det godt på kollektivtrafikk er et eksempel på det motsatte.

– Kollektivtrafikk har stordriftsfordeler. Det funker bedre at folk kjører en buss i stedet for femti biler etter hverandre. Derfor er det helt naturlig at det er best i Oslo, sier Vedum.

Vil bedriftstenkninga til livs

Senterparti-lederen mener at undersøkelsen også viser at bedriftstankegang ikke fungerer når det kommer til velferdstjenester.

– Det er et problem i norsk offentlig debatt at vi har overført bedriftstenkninga til velferdstjenester, sier han, og peker på at Oslo kommune har vært styrt av Høyre i 20 år.

– Det er ikke naturgitt at det er dårligere velferdstjenester i Oslo, selv om det er vanskeligere å få til bra kommunale tjenester i de store byene. Det er også resultatet av politiske valg, sier Vedum.

Han mener likevel at små kommuner har lettere for å skape nærhet og trygge rammer for pleietrengende innbyggere.

– Er det ikke en gammel Senterparti-disiplin å gå ut mot hovedstaden?

– Vi går ut mot Høyre-byrådet i hovedstaden, ikke innbyggerne. Vi har tro på nærhet og smådriftsfordeler, enten det er i Oslo eller i Finnmark. Vi har en helt annen tenkning enn Høyre, sier han.

Hadde ikke tid til å svare

Byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H) hadde i går ikke tid til å svare Klassekampen.

Røslands pressesekretær Julie Midtgarden Remen skriver i en sms at «det er litt hektisk i dag, og byrådslederen har ikke tid til å prioritere å kommentere en sak med utgangspunkt i en undersøkelse som er mer enn to år gammel».

magnusl@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 24. mars 2015 kl. 09.02
Tirsdag 26. mars 2019
SPRIK: Ap kritiserer Sp for ikkje å binde seg til raudgrønt samarbeid. Men partiet har tydd til dei borgarlege i ein tredel av kommunane der dei har ordførar.
Mandag 25. mars 2019
KALD SKULDER: Aps Kjersti Stenseng og Fagforbundets Mette Nord vil ha raudgrøn samarbeidsvilje i haustens lokalval, men møter ei kald skulder frå Sp.
Lørdag 23. mars 2019
SYSTEMFEIL: Flere av feilene som førte til Kebne­kaise-ulykken er fremdeles ikke rettet opp, sju år etter dødsulykken.
Fredag 22. mars 2019
FATALT: Mannskapet som døde i ­Kebnekaise-ulykken fikk utdelt et ­mangelfullt og feilaktig kart før fly­turen. Luftforsvaret fant aldri ut hvordan det kunne skje.
Torsdag 21. mars 2019
UTRO: Senterpartiet er rødgrønne nasjonalt, men hopper gjerne i høyet med høyresida lokalt. Nå vil Fagforbundet ha slutt på lokale flørter med de blå.
Onsdag 20. mars 2019
OPPVASK: Mattilsynets ledelse har satt en veterinær og en regiondirektør på plass etter beskyldninger om rolleblanding fra oppdretternes forening Sjømat Norge.
Tirsdag 19. mars 2019
SKATT: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å se på skattesystemet for å motvirke økt ulikhet. Hun sier fordelingseffekten av grønne skatter er «pervers».
Mandag 18. mars 2019
ULIKT HØYRE: Heidi Nordby Lunde refser eget parti i ulikhets­debatten og mener Høyre må ta et oppgjør om skatte­dogmer.
Lørdag 16. mars 2019
OFFER: – Hun er ikke hardhudet. Det har vært veldig tøft for henne, sier fylkesleder i Oslo Frp Tone Ims Larssen. Hun ser fortsatt på Waras samboer som offer.
Fredag 15. mars 2019
POLITISK: PR-byråene Geelmuyden Kiese, Kruse Larsen, Rud Pedersen og First House har lokalpolitikere fra Høyre, Ap, KrF og Venstre i staben.