Onsdag 11. mars 2015
Kritisk: Venstreleder Trine Skei Grande mener Universitetet i Oslo har håndtert prosjektet Norsk Ordbok 2014 på en dårlig måte. Hun undrer seg over at et ledende nasjonalt universitetet ikke vil ivareta viktige nasjonale oppgaver.FOTO: Anniken C. Mohr
• Venstre-leder ut mot rotet rundt Norsk Ordbok • Kulturministeren er bekymret og setter frist
Refser universitetet
Trine Skei Grande (V) langer ut mot Universitetet i Oslo for håndteringen av prestisjeprosjektet Norsk Ordbok 2014.

språk

– Dette er et viktig nasjonalt prosjekt, og Universitetet i Oslo har håndtert det dårlig, sier Trine Skei Grande, leder i Venstre.

Kulturdepartementet har betalt 130 millioner kroner til universitetet for å få ferdig­stilt prosjektet Norsk Ordbok 2014. Men verken arbeidet med tolvte og siste bind av verket, eller brukerveiledningen, er fullført.

Fakta

Norsk Ordbok 2014:

• Tolvbindsverk over norske dialekter og nynorsk skriftspråk.

• I juni i fjor vedtok universitetet å avslutte prosjektet og å si fra seg språksamlingene.

• Bind 12 skulle ha vært ferdig 1. mars. Fristen ble ikke overholdt.

• Flere ansatte har varslet søksmål mot universitetet.

Klassekampen 28. februar

– Løper fra oppgaver

Norsk Ordbok er et tolvbindsverk over norske dialekter og nynorsk skriftspråk, som språkforskere har jobbet med siden 1930.

Klassekampen har tidligere skrevet om at universitetet fra og med 1. mars ikke vil videreføre stillinger til å fullføre prosjektet. Det har også ført til at flere ansatte har anlagt søksmål mot universitetet.

Grande undrer seg over at et nasjonalt ledende universitet ikke vil ta på seg oppgaver som handler om å ivareta viktige nasjonale funksjoner.

– Hvis det er slik at universitetet ikke har lyst til å være et slikt nasjonalt ledende universitet på dette området, så finnes det helt sikkert andre aktører i Norge som vil påta seg det ansvaret, sier hun.

– Har du noen spesielle institusjoner i tankene?

– Nei, men jeg tror det er ganske mange som står på den lista over dem som er villige til å påta seg disse oppgavene.

Venstre-lederen har også tatt opp saken med kulturminister Thorhild Widvey (H) i Stortinget. Widvey har gitt universitetet frist til førstkommende fredag for å komme med en plan for hvordan prosjektet skal bli ferdig.

– Burde Kulturdepartementet tatt affære tidligere?

– Det har jeg ingen grunn til å si, men jeg er glad for at statsråden ga klare svar når jeg tok opp spørsmålet.

Det er Institutt for lingvistiske og nordiske studier i Oslo som har ansvaret for Norsk Ordbok.

I et brev til instituttleder Kristian Emil Kristoffersen kommer det fram at Widvey er bekymret over at prosjektet ikke blir ferdigstilt i henhold til planen.

Kan holde igjen penger

Stortinget har nemlig bevilget 3,6 millioner kroner til å gjøre ferdig bind 12 av Norsk Ordbok og en brukerveiledning for hele verket i 2015.

Dette er penger UiO må se langt etter dersom de ikke kommer opp med en ny tidsfrist på fredag.

– Som det framgår av brevet, forutsetter utbetaling av tilskuddet for 2015 en realistisk plan for gjennomføring av prosjektet, skriver kommunikasjonsenheten i Kulturdepartementet i en e-post.

– Vil det være aktuelt å be andre aktører om å sluttføre prosjektet

– Vi legger til grunn at Universitetet i Oslo avslutter prosjektet i tråd med forutsetningene. Det er UiO som er eier av prosjektet, skriver kommunikasjonsenheten.

Instituttleder Kristian Emil Kristoffersen skriver i en tekstmelding til Klassekampen at han ikke ønsker å kommentere saken.

dageivindl@klassekampen.no

Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Lørdag 8. desember 2018
Tilhengerne kaller det en revolusjon. Eks-statsråd Gudmund Hernes kaller det tøv. Hva handler moteordet «dybdelæring» om – dypest sett?
Fredag 7. desember 2018
TV 2 har innført ny instruks for omtale av selvmord. – Vi i mediene har medvirket til å skape tabuet rundt selvmord, sier nyhetsredaktør.
Torsdag 6. desember 2018
Regjeringens ønske om å lage stadig større museumsenheter kan svekke det lokale engasjementet ved småmuseene. Det frykter styreleder ved veterantoget Tertitten i Sørumsand.
Onsdag 5. desember 2018
Mannlige kunstnere står for hele 94 prosent av salgsinntektene i det norske andrehåndsmarkedet. Kunstner Lotte Konow Lund mener Nasjonalmuseet må ta sin del av ansvaret.
Tirsdag 4. desember 2018
Forrige runde med sammenslå­inger førte til opprør i Museums-­Norge. Nå varsler kulturminister Trine Skei Grande (V) en ny reform, hvor antallet museer skal ned fra 60 til 25–30.
Mandag 3. desember 2018
For to uker siden fikk de ansatte i Morgenbladet beskjed om at redaksjonssjefen slutter på dagen. I et brev til styret uttrykker klubben dyp bekymring for avisas framtid.
Lørdag 1. desember 2018
Demian Vitanzas bok om en fremmed­kriger skulle kanskje ikke vært gitt ut som en roman, mener Ane Farsethås.