Onsdag 11. mars 2015
KONFLIKT: Sp-politiker Per Olaf Lundteigen mener Norwegian spekulerer i å omgå regelverket blant annet ved å utnytte uklare registreringsregler. YS og Unio sier de vil være med på å endre regelverket etter erfaringene fra streiken.FOTO: Christopher Olssøn
Sp og SV truer med å skjerpe loven mot streikebryteri etter Norwegian-striden:
Vil ta loven i egne hender
Bønnhørt: Parat og YS etterlyser nye regler mot streikebryteri etter Norwegian-striden. – Vi trenger nye våpen mot streikebryteri, og de må være skarpslipte, sier Per Olaf Lundteigen.

Norwegian

– Denne streiken har vist at regelverket ikke er godt nok. Det foregår en ansvarspulverisering som gjør fagorganisering svært vanskelig, sier stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp).

Sp-toppen mener Norwegian spekulerer i å omgå regelverket blant annet ved å utnytte uklare registreringsregler.

– Kjos er er i fremste rekke når det kommer til å rasere tryggheten i arbeidslivet. Situasjonen er uholdbar, sier han til Klassekampen.

Fakta

Streikebryteri:

• 720 piloter i Norwegian er i streik. Streiken startet 28. februar og ble trappet opp 4. mars. Forhandlinger om tariffavtale hadde pågått i flere måneder i forkant av streiken.

• De streikende pilotene mener Norwegian driver streikebryteri. Norwegian er uenig,

• Pilotenes fagforening Parat har varslet at de ønsker en grundig gjennomgang av lov og avtaleverk når streiken er over. Målet er å gi nye verktøy i arbeidet mot streikebryteri.

• Unio, YS, SV og Senterpartiet sier til Klassekampen at de er åpne for å vurdere endringer i regelverket.

Politisk støtte

Konflikten i Norwegian fortsetter med uforminsket styrke. I går oppfordret Nordisk Transportarbeiderføderasjon sine 365.000 medlemmer til å gå ut i sympatistreik for å støtte de streikende pilotene.

Nå får pilotene støtte også fra politisk hold.

– Vi er pilotene i Norwegian stor takk skyldig for at de tar denne konflikten. Dette handler om hele organiseringen av arbeidslivet, og det går i rasende fart i negativ retning. Her må det gjøres en jobb, og Senterpartiet er klar til å gjøre den, sier Lundteigen.

Vil stoppe streikebryteri

I gårsdagens Klassekampen etterlyste pilotene hjelp fra fagbevegelse og rødgrønne politikere.

Forbundet Parat, som organiserer pilotene, ber nå om en grundig opprydning i reglene mot streikebryteri.

– Vi mangler verktøyene for å motarbeide streikebryteri, sier Vegard Einan, nestleder i Parat.

– Uten klare regler for å hindre streikebryteri, står hele den norske arbeidslivsmodellen for fall, mener han.

Parat og Norwegian har under hele streiken vært uenige om Norwegian driver med streikebryteri. Norwegian har satt inn piloter fra flere av sine mange underselskaper for å ta flyvinger som opprinnelig skulle tas av de streikende pilotene.

Vil endre arbeidsmiljøloven

Hovedsammenlutningene YS og Unio varsler at de vil være med på å endre regelverket etter erfaringene fra Norwegian-streiken.

– Det presser seg frem nye grep hvis man skal holde fast på norske arbeidsvilkår, sier Anders Folkestad, leder i Unio.

Han er klar for å endre arbeidsmiljøloven.

– Vi må oppdatere arbeidsmiljølovens definisjon av arbeidsgiverbegrepet. Det er nok ikke godt nok tilpasset utfordringene i dagens arbeidsmarked, sier han og viser til at mange selskaper i dag organiserer seg bort fra formelt arbeidsgiveransvar.

– Vi deler Parats bekymringer når det kommer til streikebryteri, sier Jorunn Berland, leder i YS.

Hun mener en aggressiv utvikling i arbeidslivet i Europa er i ferd med å komme til Norge.

– Vi tror ikke partene kan løse dette alene. Vi må ha myndighetene med på laget. Vi må være åpne for å tilpasse både avtaleverk og lovgivning slik at vi sikrer et seriøst og godt arbeidsliv.

Kirsti Bergstø, stortingsrepresentant for SV, oppfordrer Ap til å bli med for å bekjempe streikebryteri.

– Når høyresidas partier uttaler seg negativt om streik, er det ingen grunn til å tro de vil reagere når streikevåpenet svekkes, sier hun.

Taust fra Ap

– Hvis det er mulig å overta arbeidet til noen som er i streik lovlig, så er det i sin funksjon streikebryteri, uavhengig av juridiske spissfindigheter. Hvis spillereglene ikke er tydelig nok, må de justeres. Endringer må komme når den pågående streiken er ferdig, sier Bergstø.

Verken Arbeiderpartiet eller LO har ønsket å kommentere saken.

jos@klassekampen.no

Lørdag 18. januar 2020
PLAN: SV vil nå måla i Parisavtalen gjennom prosjektet «grøn ny deal». Eit av tiltaka er å kjøpe kriseramma norske verft, for å gjere dei ­grøne og sikre at arbeidsplassane blir i Noreg.
Fredag 17. januar 2020
KLAR TALE: Det er uholdbare tilstander i luftambulansetjenesten, sier Margit U. Kristoffersen fra gata i Alta. Hun er ikke alene om å mene at staten bør inn og overta ambulanseflyene.
Torsdag 16. januar 2020
URO: Frp vil kun være fornøyd med politiske gjenytelser som kommer i tillegg til regjeringsplattformen, etter at en norsk IS-kvinne ble hentet fra Syria, sier Jon Helgheim (Frp).
Onsdag 15. januar 2020
SPLID: I utkastet til nytt program for LO står det både strenge klimamål og en offensiv utbygging av olje- og gassvirksomheten. Nå brygger det til strid.
Tirsdag 14. januar 2020
ÅPENHET: Da Mohammed (16) døde, var det få som våget å snakke. Nå får vitnene støtte fra byråds­lederen i Oslo.
Mandag 13. januar 2020
OPPRØR: Dagfinn Johansen i øykommunen Hasvik i Finnmark er avhengig av ferge og opplever høye priser som straff. Ordføreren krever at staten får ansvaret for fergene.
Lørdag 11. januar 2020
VENTER: Equinor lanserte nye klimamål rett før de åpnet Johan Sverdrup-feltet. Sam­tidig jobber hele bransjen med den faktiske planen for klimakutt.
Fredag 10. januar 2020
MOTSTAND: NHO forventer at regjeringen snur om såkalt fritt skolevalg etter massiv motstand i høringsrunde.
Torsdag 9. januar 2020
SLØKKING: 300 bilar gjekk med då eit parkeringshus i Sola brann tysdag. Brannvesenet veit ikkje korleis dei skal sløkkje el-brannane.
Onsdag 8. januar 2020
AVVENTENDE: Spenningen stiger i Persiabukta, men forsvarsminister Frank Bakke-Jensen avviser at det er aktuelt å sende norske marineskip til området. Norske soldater i Irak blir værende inntil videre.