Onsdag 11. mars 2015
KONFLIKT: Sp-politiker Per Olaf Lundteigen mener Norwegian spekulerer i å omgå regelverket blant annet ved å utnytte uklare registreringsregler. YS og Unio sier de vil være med på å endre regelverket etter erfaringene fra streiken.FOTO: Christopher Olssøn
Sp og SV truer med å skjerpe loven mot streikebryteri etter Norwegian-striden:
Vil ta loven i egne hender
Bønnhørt: Parat og YS etterlyser nye regler mot streikebryteri etter Norwegian-striden. – Vi trenger nye våpen mot streikebryteri, og de må være skarpslipte, sier Per Olaf Lundteigen.

Norwegian

– Denne streiken har vist at regelverket ikke er godt nok. Det foregår en ansvarspulverisering som gjør fagorganisering svært vanskelig, sier stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp).

Sp-toppen mener Norwegian spekulerer i å omgå regelverket blant annet ved å utnytte uklare registreringsregler.

– Kjos er er i fremste rekke når det kommer til å rasere tryggheten i arbeidslivet. Situasjonen er uholdbar, sier han til Klassekampen.

Fakta

Streikebryteri:

• 720 piloter i Norwegian er i streik. Streiken startet 28. februar og ble trappet opp 4. mars. Forhandlinger om tariffavtale hadde pågått i flere måneder i forkant av streiken.

• De streikende pilotene mener Norwegian driver streikebryteri. Norwegian er uenig,

• Pilotenes fagforening Parat har varslet at de ønsker en grundig gjennomgang av lov og avtaleverk når streiken er over. Målet er å gi nye verktøy i arbeidet mot streikebryteri.

• Unio, YS, SV og Senterpartiet sier til Klassekampen at de er åpne for å vurdere endringer i regelverket.

Politisk støtte

Konflikten i Norwegian fortsetter med uforminsket styrke. I går oppfordret Nordisk Transportarbeiderføderasjon sine 365.000 medlemmer til å gå ut i sympatistreik for å støtte de streikende pilotene.

Nå får pilotene støtte også fra politisk hold.

– Vi er pilotene i Norwegian stor takk skyldig for at de tar denne konflikten. Dette handler om hele organiseringen av arbeidslivet, og det går i rasende fart i negativ retning. Her må det gjøres en jobb, og Senterpartiet er klar til å gjøre den, sier Lundteigen.

Vil stoppe streikebryteri

I gårsdagens Klassekampen etterlyste pilotene hjelp fra fagbevegelse og rødgrønne politikere.

Forbundet Parat, som organiserer pilotene, ber nå om en grundig opprydning i reglene mot streikebryteri.

– Vi mangler verktøyene for å motarbeide streikebryteri, sier Vegard Einan, nestleder i Parat.

– Uten klare regler for å hindre streikebryteri, står hele den norske arbeidslivsmodellen for fall, mener han.

Parat og Norwegian har under hele streiken vært uenige om Norwegian driver med streikebryteri. Norwegian har satt inn piloter fra flere av sine mange underselskaper for å ta flyvinger som opprinnelig skulle tas av de streikende pilotene.

Vil endre arbeidsmiljøloven

Hovedsammenlutningene YS og Unio varsler at de vil være med på å endre regelverket etter erfaringene fra Norwegian-streiken.

– Det presser seg frem nye grep hvis man skal holde fast på norske arbeidsvilkår, sier Anders Folkestad, leder i Unio.

Han er klar for å endre arbeidsmiljøloven.

– Vi må oppdatere arbeidsmiljølovens definisjon av arbeidsgiverbegrepet. Det er nok ikke godt nok tilpasset utfordringene i dagens arbeidsmarked, sier han og viser til at mange selskaper i dag organiserer seg bort fra formelt arbeidsgiveransvar.

– Vi deler Parats bekymringer når det kommer til streikebryteri, sier Jorunn Berland, leder i YS.

Hun mener en aggressiv utvikling i arbeidslivet i Europa er i ferd med å komme til Norge.

– Vi tror ikke partene kan løse dette alene. Vi må ha myndighetene med på laget. Vi må være åpne for å tilpasse både avtaleverk og lovgivning slik at vi sikrer et seriøst og godt arbeidsliv.

Kirsti Bergstø, stortingsrepresentant for SV, oppfordrer Ap til å bli med for å bekjempe streikebryteri.

– Når høyresidas partier uttaler seg negativt om streik, er det ingen grunn til å tro de vil reagere når streikevåpenet svekkes, sier hun.

Taust fra Ap

– Hvis det er mulig å overta arbeidet til noen som er i streik lovlig, så er det i sin funksjon streikebryteri, uavhengig av juridiske spissfindigheter. Hvis spillereglene ikke er tydelig nok, må de justeres. Endringer må komme når den pågående streiken er ferdig, sier Bergstø.

Verken Arbeiderpartiet eller LO har ønsket å kommentere saken.

jos@klassekampen.no

Onsdag 26. februar 2020
IMOT: En lov som hver enkelt står fritt til å tolke, er ikke mye til lov, sier Kjersti Toppe. Hun går mot forslaget om å la kvinner i samråd med lege vurdere abort etter uke tolv.
Tirsdag 25. februar 2020
GÅR FRI: Høyre kan ikke se at regjering­en har gjort noe galt i håndteringen av Nav-skandalen. Frp stiller seg bak konklusjonen når saken i dag avsluttes i Stortingets kontrollkomité.
Mandag 24. februar 2020
BABY-NEKT: Motvillige menn har skylda for at fødselstallene stuper i Norge, ifølge en ny rapport. Folk uten barn overdriver ulempene med å få barn, tror forsker.
Lørdag 22. februar 2020
NORGE RINGER: De tror at et annet system er mulig. I USA. Disse unge nordmennene forteller amerikanere hvorfor de bør ha en sosialist som president.
Fredag 21. februar 2020
OPPMYKNING: Høyesterettsdommer Karin Bruzelius vil fjerne abortnemndene. Hun foreslår at kvinnen skal ta beslutningen sammen med fastlegen.
Torsdag 20. februar 2020
BREDDE: Mette Nord mener hun har oppskriften som vil løfte k­vinnelønna i lønnsoppgjøret.
Onsdag 19. februar 2020
ZERO AVGIFT: Widerøe trenger et solid avgiftskutt for å redde distriktsflyene. Nå får selskapet uventet støtte fra miljøorganisasjonen Zero.
Tirsdag 18. februar 2020
KUTT: Widerøe legger ned ruter over hele Nord-Norge. – Det er sjokkerende, sier direktør Arve Ulriksen i Mo Industripark.
Mandag 17. februar 2020
VRIENT: Å løfte de lavlønte har lenge vært viktig i LOs likelønnspolitikk. En fersk rapport viser at det ikke fungerer for store kvinnedominerte grupper.
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.