Onsdag 4. mars 2015
I FARE: Erna Solberg gikk til valg på et bedre tilbud innen rus og psykisk helse. Nå kan lavere skatteinntekter i landets kommuner føre til at flere velferdstjenester kuttes. Her åpner hun Blåkors sitt nye behandlingssenter på Slemdal i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix
Kommune-Norge må skjære i psykisk helse og rustilbudet på grunn av skattesvikt:
Varsles om nye kutt
SPARER: Norske kommuner varsler mindre penger til velferd etter skattesvikt. Dermed kutter de i skole, rus­behandling og andre av Erna Solbergs hjertesaker.

VELFERD

Rådmenn over hele landet varsler kutt i en rekke velferdstjenester som et resultat av sviktende skatteinntekter. Det kommer fram i en fersk undersøkelse KS har gjort blant landets kommuner.

Tiltak innen rus og psykisk helse var blant Erna Solbergs viktigste valgløfter før hun inntok statsministerkontoret, og flere kommuner har allerede økt satsingen på disse hjertesakene.

Nå kan de varslede sparetiltakene reversere denne politikken:

53 prosent av kommunene som har økt finansieringen av skolehelsetjenester og helsestasjon svarer at de vil redusere eller utsette satsingen.

47 prosent av kommunene som har økt finansieringen innen psykisk helse og rus vil redusere eller utsette satsingen.

Kommunene varsler også kutt i skoletilbudet: 69 prosent vil redusere bruken av vikarer i grunnskolen, og 53 prosent vil se på tiltak med bemanning.

204 rådmenn har besvart undersøkelsen KS sendte ut til alle landets kommuner i februar.

Fakta

KS-undersøkelse:

• Det er ventet at situasjonen i norsk økonomi fører til svekkede skatteinntekter på omtrent én milliard kroner til landets kommuner.

• KS har bedt alle landets rådmenn besvare en undersøkelse om hvordan deres kommune vil håndtere en slik skattesvikt.

• 204 rådmenn har besvart undersøkelsen som ble gjennomført i februar.

• KS er kommunesektorens organisasjon og representerer alle landets 428 kommuner og 19 fylkeskommuner, samt over 500 bedrifter.

Kan miste milliard

Statistisk sentralbyrå og Norges Bank forventer at landets kommuner får én milliard kroner mindre å rutte med i 2015. Årsaken er en forverring av norsk økonomi etter at årets statsbudsjett ble lagt fram, og resultatet er en skattesvikt for kommunene.

– Stortinget har store forventninger til kommunene, men kommunene har stram økonomi. Nå ser vi et omslag som gjør at verdiskapningen avtar og skatteinntektene blir lavere. Dersom utviklingen fortsetter, må de fleste kommuner gjøre tøffe prioriteringer for å få dette til å gå rundt, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen.

Møte om skattesvikt

I dag møter hun finansminister Siv Jensen og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Skattesvikten i norske kommuner blir et sentral tema formøtet.

– Vi legger fram denne undersøkelsen for å dokumentere situasjonen. Nå må vi diskutere om vi skal redusere standarden eller om noe skal bort, sier Helgesen.

– Er forventningene til hvilke oppgaver kommunene skal løse for store?

– Jeg opplever at alle regjeringer, uansett farge, lover gode tjenester uten å betale fullt ut hva det koster, sier Helgesen.

– Den sittende regjeringen har klare mål om å få bedre tiltak mot rus og psykisk helse. Er prosjektene urealistiske med dagens finansiering?

– Jeg må legge til at denne regjeringen har økt de frie inntektene til kommunesektoren betydelig, og det er ikke noe å si på innsatsen, sier Helgesen.

– Problemet er at det skal satses på bedre lærere, bedre helsetjenester, bosetting av flere asylsøkere, bedre helsetjenester og bedre tiltak innen rus og psykiatri. Samlet sett henger ikke alle ønskene fra hvert eneste departement i hop med pengene som deles ut.

– Hva er ditt budskap når du skal møte Jan Tore Sanner og Siv Jensen?

– Jeg vil ta opp skattesvikten, og vi må diskutere om den skal dekkes økonomisk eller om noe skal prioriteres ned. Men dette er en dialog der vi har jevnlige møter med departementer og statsråder over hele året.

siment@klassekampen.no

Torsdag 20. februar 2020
BREDDE: Mette Nord mener hun har oppskriften som vil løfte k­vinnelønna i lønnsoppgjøret.
Onsdag 19. februar 2020
ZERO AVGIFT: Widerøe trenger et solid avgiftskutt for å redde distriktsflyene. Nå får selskapet uventet støtte fra miljøorganisasjonen Zero.
Tirsdag 18. februar 2020
KUTT: Widerøe legger ned ruter over hele Nord-Norge. – Det er sjokkerende, sier direktør Arve Ulriksen i Mo Industripark.
Mandag 17. februar 2020
VRIENT: Å løfte de lavlønte har lenge vært viktig i LOs likelønnspolitikk. En fersk rapport viser at det ikke fungerer for store kvinnedominerte grupper.
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Fredag 14. februar 2020
FØRE VAR: Fra 2010 til 2018 steg antall nordmenn som har uføreforsikring fra rundt 200.000 til 486.000. – Uføretrygda har blitt svekka, sier SV.
Torsdag 13. februar 2020
KLIMA: Aps programkomité foreslår tung statlig satsing på et nytt industrieventyr for hydrogen. Det kan skape titusener av arbeidsplasser, sier Jonas Gahr Støre.
Onsdag 12. februar 2020
REAKSJONER: Flere sentrale politikere fra Finnmark reagerer skarp på uttalelser fra etterretningssjef Morten Haga Lunde.
Tirsdag 11. februar 2020
OLJE I NORD: Finnmark ble lovet et oljeeventyr fra Johan Castberg-feltet, men fikk smuler. Det demper lysta på ny oljeleting i Barentshavet, sier flere Ap-topper.