Fredag 20. februar 2015
VISSTE: Jon Fredrik Baksaas på vei inn til stortingshøringen om Vimpelcom-saken, der han fikk spørsmål om hans kjennskap til de omstridte betalingene. Kommunikasjonssjef Glenn Mandelid til høyre. Foto: Tom Henning Bratlie
Baksaas ble kjent med lyssky betalinger i Usbekistan-saken allerede vinteren 2012/2013:
Får kritikk fra Stortinget
TIET: Telenor-­sjefen har i minst to år visst at Vimpelcom kjøpte telelisenser fra stråselskapet til Usbekistans presidentdatter. Det vekker sterke reaksjoner i kontrollkomiteen.

Telenor

– Dette styrker min undring. Hvordan kan Telenor ha visst dette så lenge uten verken å gå til politiet eller informere departementet? spør Martin Kolberg (Ap), som er leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Hvor lenge Telenor-sjefen har visst at Vimpelcom anskaffet telelisenser i Usbekistan fra det korrupsjonsmistenkte Takilant, var et sentralt spørsmål i komiteens høring om Vimpelcom-saken i midten av januar.

Takilant er et stråselskap for Usbekistans presidentdatter Gulnara Karimova, og det Gibraltar-registrerte selskapet har mottatt over 600 millioner kroner fra Vimpelcom.

Telenor har nå opplyst til Klassekampen at Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas for minst to år siden fikk vite at Vimpelcom hadde kjøpt telelisenser fra stråselskapet på Gibraltar.

Fakta

Usbekistan-saken:

• Vimpelcom har betalt for telelisenser i Usbekistan til et stråselskap for landets presidentdatter Gulnara Karimova.

• Telenor kontrollerer 43 prosent av selskapet, og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har vært styremedlem i Vimpelcom fra 2010. Han gikk som følge av Usbekistan-saken ut av styret rett før jul.

• 14. januar avholdt Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité høring om Vimpelcom-saken. Komiteen har etterfølgende sendt flere spørsmål til næringsminister Monica Mæland om saken.

– Brukes mot meg

I forrige uke møtte Telenor-sjefen pressen på Fornebu, i forbindelse med presentasjonen av Telenors resultatrapport for fjerde kvartal 2014.

Da svarte Baksaas at han måtte sjekke nærmere før han kunne svare på når han fikk vite om lisenskjøpene:

– Når ble du kjent med at Vimpelcom kjøpte sin usbekiske 3g-lisens av Takilant?

– Ja, når var det da? Det var jo i … Om du er ute etter eksakt tidspunkt for det, så tror jeg må opp og se i bøkene mine først. For enhver uttalelse kommer du til å bruke mot meg etterpå, sa Baksaas til Klassekampen.

Telenors kommunikasjonssjef Glenn Mandelid har nå sendt følgende svar i en e-post til Klassekampen:

«Baksaas ble kjent med at Takilant hadde hatt en rolle i forbindelse med anskaffelser av telelisenser i Usbekistan som en del av VimpelComs egne undersøkelser seint 2012 og vinter/vår 2013».

Meget graverende

Martin Kolberg slår fast at Telenor-sjefen burde informert om dette tidligere.

– Telenor sier konsekvent at de tar dette veldig alvorlig, og at de vil samarbeide med politiet. Om de hadde kunnskap om dette så tidlig, så burde de informert politiet. Og de burde informert sin eier, sier han.

Også Venstres medlem i komiteen, Abid Raja, reagerer på opplysningene fra Telenor.

– Om de har fått nyss om bestikkelser for to år siden uten å gå videre med det, så er det meget, meget graverende. De spørsmålene her må vi få svar på, sier Raja.

Han stilte flere spørsmål til Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas om dette i Stortingshøringen, blant annet om hvorvidt Baksaas visste om lisensbetalingene da han i desember 2012 forsikret daværende næringsminister Trond Giske om at Vimpelcom ikke var innblandet i korrupsjonsskandalen i Usbekistan.

I høringen svarte Baksaas at han i desember 2012 ikke visste at Vimpelcom kjøpte telelisenser av Takilant.

– Jeg synes det er veldig underlig at de, når de kommer til en høring hvor de har forberedt seg grundig, ikke klarer å svare mer nøyaktig på dette, sier Raja.

Det lyktes ikke Klassekampen å komme i kontakt med Trond Giske i går, men i Stortingshøringen for en drøy måned siden sa Giske om møtet i 2012:

– Vi fikk vite at det hadde vært en gjennomgang i Vimpelcoms styre av påstandene som var framkommet, og at de så langt følte seg betrygget av det som kom fram der.

Den tidligere næringsministeren gjorde det i høringen også klart at Usbekistan-saken ble diskutert på flere møter utover våren 2013.

«Ingenting å tilføye»

Også Senterpartiets medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen reagerer på at Telenor-sjefen har kjent til lisenskjøpene i to år.

– Det er veldig liten vilje fra Telenor til å fortelle, av egen vilje, hva som har skjedd og skjer i denne saken. Det er næringsministerens ansvar å få det fram, næringsministeren må tvinge Telenor ved Jon Fredrik Baksaas til å vise fram sine dokumenter, sier Per Olaf Lundteigen.

Klassekampen har bedt Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas klargjøre på hvilket tidspunkt «seint 2012 og vinter/vår 2013» han fikk vite om lisenskjøpene, sett i lys av hans uttalelser i stortingshøringen.

Vi har også bedt om svar på hvorvidt Baksaas varslet politiet eller departementet da han fikk kjennskap til betalingene.

«Vi har ingenting å tilføye», skriver kommunikasjonssjef Glenn Mandelid i en e-post til Klassekampen.

emiliee@klassekampen.no

Torsdag 20. juni 2019
MÅLING: 7 av 10 på Stovner er svært negative til den nye bomringen i Oslo. Innvandrerbutikkene i sentrum frykter å miste kunder.
Onsdag 19. juni 2019
HISTORISK: Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre historiens dårligste lokalvalg. Deler av partiet åpner nå for en lederdiskusjon.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
GIR LITE I KASSA: Samferdselsministeren vil kutte bompenger ved å stanse arkitekttegnede T-banestasjoner og blomsterkasser i Oslo. Besparelsen kan gi 2,56 meter ny E 18.
Fredag 14. juni 2019
SÅRBART: Ei reservevasskjelde for hovudstaden har blitt utgreidd sidan 1965. No vil Oslo-politikarane utgreia meir. Vass­direktøren åtvarar.
Torsdag 13. juni 2019
ALARM: Over 2000 er blitt sjuke av bakterieinfisert drikkevatn på Askøy. Mattilsynet slår alarm om gamle ­leidningsnett og dårlege reservevatn fleire stadar.
Onsdag 12. juni 2019
TVIL: Unge Venstre var den ivrigste pådriveren for å gå inn i Erna Solbergs regjering. Nå har ungdoms­partiet holdt krisemøte om regjeringsdeltakelsen.
Tirsdag 11. juni 2019
TAUSE: Nordkapp kommune gikk inn for privatisering av Nordkapplatået etter hemmelige møter med Scandic og Rica. Nå vil ingen fortelle hva som skjedde på møtene.
Lørdag 8. juni 2019
TIL BUNNS: Venstre får 1,5 prosent og gjør sin dårligste måling noensinne. Med slike tall ville partiet blitt utradert fra Stortinget. Trine Skei Grande vil ikke kalle målingen krise.