Torsdag 12. februar 2015
Rekordlav lønnsvekst i fjor
Oslo (NTB): Den gjennomsnittlige lønnsveksten var i fjor på 3,1 prosent. Det er det laveste nivået siden Statistisk sentralbyrå (SSB) begynte å måle årslønn i 1970.
Publisert: 12 Februar 03:54
– Vi ser at lønnsveksten tilpasser seg et ganske mye svakere bilde, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til Dagens Næringsliv.
Aamdal hadde, i likhet med Norges Bank, ventet en årslønnsvekst på 3,5 prosent i fjor. Han tror den historisk lave lønnsveksten på 3,1 prosent skyldes at lønnstilleggene som ble gitt lokalt på de enkelte arbeidsplassene ble lavere enn ventet. Det kan skyldes at partene lokalt har tatt inn over seg at det går mot dårligere tider, mener Aamdal.
LOs sjeføkonom Stein Reegård mener tallene viser at lønnsdannelsen har virket etter planen.
– Den har sikret bra reallønn uten å sette i gang uheldige pris- og lønnskaruseller. At vi klarer det med et stramt arbeidsmarked er en hovedforklaring på en sterk økonomi, sier Reegård. (©NTB)
Fredag 19. juli 2019
• Som Klassekampen omtaler i dagens avis offentliggjorde USA på onsdag at Tyrkia nå kastes ut av F-35-samarbeidet. Tyrkia skulle kjøpe inn over 100 amerikanskproduserte F-35-kampfly. Årsaken til utkastelsen er at tyrkerne står ved sitt...
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Fredag 19. juli 2019
Amerikanske avis­redaksjoner er nesten halvert siden 2008, viser ny undersøkelse. Også Fædrelandsvennen har mistet 43 av 96 årsverk siden 2012, men sjefredaktøren er optimist.
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.