Lørdag 7. februar 2015
NOK: Byantikvaren i Oslo Janne Wilberg fraråder sterkt å forkludre fasaden til den fredede Østbanehallen med flere statuer.
Motstandsfolkene i Osvald-gruppa skal hedres med et monument, men det er strid om plasseringen:
Sier nei til monument
Hans O. Felix (midten)
Monumentet: Kunstner Bjørn Melbye Gulliksen vant med verket «Knus nazismen» konkurransen om å lage et monument over Osvald-gruppa. Foto: Erlend Aas, NTB scanpix
Byantikvar Janne Wilberg setter foten ned for det tre meter høye monumentet «Knus nazismen» ved Østbanehallen i Oslo. Hun foreslår heller en plakett.

Kultur

De som kommer ut av Østbanehallen i Oslo kommer ikke til å møte en tre meter høy hammer som knuser et hakekors. Hvis byantikvaren får viljen sin.

Byantikvar Janne Wilberg fraråder sterkt at monumentet «Knus nazismen» plasseres foran Østbanehallen i Oslo, slik initiativtakerne vil.

Monumentet er til minne om motstandsmennene i Osvald-gruppa under andre verdenskrig.

Det er også her gruppas viktigste aksjoner skjedde. Den sprengte Østbanehallen i protest mot Vidkun Quislings innsettelse som ministerpresident 2. februar 1942.

– Vi er positive til at man vil fortelle denne historien på dette stedet, men vi mener det finnes måter å gjøre det på som bedre ivaretar det fredede anleggets karakter, sier byantikvar Wilberg.

Fakta

Osvald-gruppa:

• Oppkalt etter Osvald Pettersen, som et av dekknavnene til kommunisten og sabotøren Asbjørn Sunde.

• Utførte 1941–1944 til sammen 110 kjente sabotasjeaksjoner.

• Sprang ut av den tyske Wollweber-organisasjonen og kom i konflikt med både Norges Kommunistiske Parti (NKP) og den borgerlige motstanden i Norge.

• Tok seinere vanskelige oppdrag for Milorg, og Sunde ble NKPs militære leder under Peder Furubotn.

• Demobilisert i 1944 etter ordre fra Moskva.

• Ledet av Sunde (1909–1985), som etter krigen ble dømt til åtte års fengsel for landssvik og spionasje for Sovjetunionen.

Vil heller ha en plakett

Selve plassen er ikke fredet, og det er derfor By- og planleggingsetaten som tar den endelige avgjørelsen. Men det er sannsynlig at etaten hører på antikvarens anbefaling. I tillegg krever statuen unntak fra forbudet mot å plassere ting der folk går over plassen, fordi det er et kollektivknutepunkt.

Allerede står det en 4,5 meter lang tiger-statue donert av Christian Ringnes foran hallen.

Milliardæren Ringnes har kalt Osvald-monumentet en «superbrutalistisk og gammeldags skulptur» som hører hjemme i Sovjetunionen på 1960-tallet, og han har gitt uttrykk for at han frykter at den vil overskygge tigeren.

Kulturetaten sa i 2013 at statuen måtte krympes hvis den skulle bli aktuell.

– Dette er et veldig stort monument, det er 3,3 meter høyt. Man skal være tilbakeholden med å sette opp monumenter. Det betyr ikke at man ikke skal markere viktige begivenheter, sier Wilberg.

– Byantikvaren har gjort en stor kartlegging av andre verdenskrig i Oslo, så dette er et høyfokusområde for vår del. Men vi tenker at denne typen hendelser kunne vært vel så godt markert med en plakett, sier hun.

Utkastet til monumentet er laget av kunstneren Bjørn Mellbye Gulliksen, på initiativ fra den såkalte Komiteen for det antifascistiske monumentet for Osvald-sabotørene.

Komitémedlem Hans O. Felix, som er avtroppende leder i EL & IT Forbundet, stiller seg uforstående til byantikvarens nei. Han mener det er på tide at den lite anerkjente motstandsgruppa, ledet av kommunisten Asbjørn Sunde, får sitt monument og en plass i folks bevissthet.

– Det er her den første aktive, væpnede motstandshendelsen skjedde under andre verdenskrig. Det er jo et minnesmerke over en viktig hendelse i krigen, som markerte starten på en mer aktiv og væpnet motstandskamp, sier han.

– Osvald-gruppa ble ikke applaudert fra Milorg eller regjeringen i England. Men nå, 70 år etter krigen, er det på tide at også disse heltene får et minnesmerke etter seg, sier Felix.

Bommet på historien

Byantikvaren skriver i sin anbefaling at statuen ikke har noe «slektskap med Østbanehallens arkitektur og vil oppleves som et uheldig visuelt inngrep».

– Jeg skjønner ikke argumentet at det vil dekke for utsynet mot fasaden. Det er jo til enhver tid noe som står foran fasaden, enten det er cola-reklame eller andre installasjoner, sier Felix.

Byantikvaren skrev at det ville være mer historisk korrekt å plassere monumentet foran inngangen til Oslo S, noe Wilberg trakk tilbake etter at komiteen påpekte at det var faktafeil.

– Jeg må legge meg flat når det gjelder de historiske faktaene. Vi har gjort en sammenblanding med bygningen ved siden av, som Oslo-gjengen sprengte. Men hovedpoenget gjelder fortsatt, at monumentet må ha en annen plassering enn midt foran Østbanehallen, sier Wilberg.

Plassen foran hallen blir brukt hvert år til en markering for de falne ved NSB. Felix sier de ikke er åpne for en annen plassering, men inviterer byantikvaren til en ny befaring på plassen.

Det blir Wilberg gjerne med på.

– Byantikvaren er positiv til å være med på en befaring. Vi mener fortsatt at en plassering på den øvre delen av Jernbanetoget kan være et godt alternativ, men er åpne for å se på flere løsninger.

mathildea@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 11. februar 2015 kl. 15.13
Torsdag 12. desember 2019
Bare tre av styre­lederne for 37 av de største kultur­institusjonene våre er hentet fra kultur­livet. – Problematisk tendens, mener regissør og utvalgsleder.
Onsdag 11. desember 2019
Gloria forlag sliter med å tjene penger etter skilsmissen fra Petter Stordalens forlagsfamilie. – Vi har vært uheldige, sier forlagssjef Anne Gaathaug.
Mandag 9. desember 2019
I dag blir det klart om Cissi Wallin hadde lov til å navngi sin påståtte overgriper til 30.000 følgere. Advokat Jon Wessel-Aas råder kvinner til å begrense hvor mange de betror seg til.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.
Onsdag 4. desember 2019
Denne uka presenteres 40 skjønn­litterære debutanter på Litteratur­huset i Oslo. Åtte av dem har ikke fått en eneste anmeldelse i riks­avisene.
Tirsdag 3. desember 2019
SV anklager regjeringen for å ofre breddekultur og frivillighet når overskuddet fra Norsk Tipping blir fordelt. Nå krever partiet opprydding.
Mandag 2. desember 2019
Tradisjonell satire kjem til kort mot Jair Bolsonaro, meiner opposisjonell filmskapar.
Lørdag 30. november 2019
Kan endeløse Facebook-diskusjoner ødelegge for den offentlige samtalen om litteratur? Det frykter kritikerne Henning Hagerup og Bernhard Ellefsen.