Lørdag 7. februar 2015
MOTVEKT: Fahad Qureshi mener Islamnet har bidratt til å hindre rekruttering av fremmedkrigere til Irak og Syria. Foto: Adrian Øhrn Johansen
Islamnet vil inkluderes i arbeidet mot radikalisering:
Føler seg utstøtt
Undersak

Kan gjøre felles sak

Førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus åpner for at Islamnet kan inkluderes i kampen mot ekstremisme, men påpeker at organisasjonen selv er ekstrem.

– Islamnet er veldig klare i sin fordømmelse av militær jihad, men de representerer likevel en ekstrem forståelse av islam. Jeg har ikke konkludert med hva som er rett, men noen ganger kan det være nødvendig å samarbeide med ekstremister i kampen mot ekstremisme, sier han.

– Hva kan de bidra med i kampen mot ekstremisme?

– De kan fortelle muslimsk ungdom på leting etter en islamsk identitet at voldelig jihad er i strid med den rette forståelsen av islam.

Gule påpeker likevel at et eventuelt samarbeid med organisasjonen ikke må oppfattes som en støtte til Islamnets øvrige standpunkter.

– Selv om Islamnet skulle bli en alliert i kampen mot moderne og voldelig jihad, så må man likevel ikke avstå fra å bekjempe deres øvrige posisjoner og standpunkter. Islamnet er deskriptive og normative ekstremister. De står for en reaksjonær tolkning av Islam, selv om dette tones ned ved å si at de følger norske lover, sier Gule.

VIL INN: Islamnet-leder Fahad Qureshi vil inkluderes i arbeidet mot radikalisering. Han mener organisasjonen har bidratt til å dempe radikaliserings-trenden.

ekstremisme

I en kronikk i Klassekampen i dag går Fahad Qureshi, leder av den konservative, muslimske organisasjonen Islamnet, hardt ut mot journalisten Lars Akerhaug, og anklager Akerhaug for å «spre hat mot muslimer».

Bakgrunnen er flere artikler Akerhaug har skrevet om Islamnet og Qureshi, der journalisten mener at organisasjonen bør bekjempes, og at det er naivt å inkludere Islamnet i myndighetenes arbeid mot radikalisering av muslimske ungdommer.

Qureshi mener på sin side at organisasjonen han leder allerede har bidratt tungt til å hindre rekruttering til fremmedkrigervirksomhet i Syria og Irak.

«PST forteller at rundt 100 personer har reist til Syria. Hadde det ikke vært for vårt bidrag kunne det vært mangedobbelt og sympatien for terror hadde vært langt mer utbredt. Vi når ut til hundretusener med vårt antiterror budskap», skriver Qureshi i en e-post til Klassekampen.

Fakta

Islamnet:

• Stiftet av Fahad Qureshi i 2008. Organisasjonen har i dag over 2000 medlemmer.

• Islamnet har møtt kritikk blant annet for å ha kjønnsdelte samlinger og Qureshi har blitt kritisert for å støtte steining av homofile. Han har selv bestridt at han har dette synspunktet.

• Baserer seg på en konservativ, bokstavtro fortolking av Koranen og legger vekt på en ikke-politisk, fredelig praktisering av troen.

• Har lokallagene «Islam Net Student Oslo», «Islam Net Student Tromsø» og «Islam Net Bodø».

– Akerhaug er islamofob

I innlegget anklager Qureshi Akerhaug for å spre hat og islamofobi. Det er Akerhaug selv helt uenig i.

– Dette som vanlig fra Islamnet. De imøtegår sine motstandere med at det er islamhatere og islamofobe, på samme måte som de stempler muslimer som ikke er enige med dem som fiender av islam, sier han.

Akerhaug mener Islamnet er en ytterliggående organisasjon, som «åpent propaganderer dødsstraff for utroskap, homofili, og det å forlate islam».

– Islamnet tar ikke til orde for voldsbruk i dag, men jeg mener at det er bekymringsfullt at en slik organisasjon har fått bli så stor i Norge, sier Akerhaug.

Qureshi svarer på sin side med å karakterisere Akerhaugs anklager som «typisk islamofob retorikk»:

«Vi er veldig klare på at det er norsk lov som er gjeldende i Norge. Det er uheldig at Akerhaug blir profilert som ekspert på islam og radikalisering når han har et slikt fordomsfullt syn», skriver han.

Vil bekjempe Qureshi

Organisasjonen Islamnet samler flere tusen unge muslimer til sine årlige fredskonferanser utenfor Oslo. Akerhaug mener det er bekymringsfullt at organisasjonen har blitt så stor.

– Jeg mener Islamnet er en organisasjon som bør møtes og bekjempes, men ikke på samme måten som terrororganisasjoner. Vi kan ikke forby meningene til Qureshi, men som borgere må vi vise fram at holdningene står i konflikt med våre åpne, liberale verdier, sier han.

«Akerhaug kan ikke tas seriøst i debatten om radikalisering», svarer Qureshi.

magnusl@klassekampen.no

siment@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 9. februar 2015 kl. 20.14
Torsdag 19. september 2019
EKSTREMT: I kjølvannet av terrorangrepet mot moskeen i Bærum gikk antall tips til politiet om netthat og høyre­radikaliserte personer rett til værs.
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.
Tirsdag 17. september 2019
KRAV: LO har krevd at Foodora gir fast ansettelse til et bud som ble innleid fra selskapet Easy Freelance under streiken.
Mandag 16. september 2019
ADVARSEL: Stasjonssjefen på Kongsberg advarte mot konsekvensene av politireformen. – Jeg forstår innbyggernes følelse av at de har tapt noe, sier Håvard Revå.
Lørdag 14. september 2019
LØFTEBRUDD: Politireformen ga løfter som ikke ble holdt. I Numedal kryper utryggheten inn i husene til folk. Frykten er at det som er blitt ødelagt, ikke lar seg reparere.
Fredag 13. september 2019
SKILLE: Private barnehager kan selv velge ut hvilke barn de vil tildele plass. Noen stiller som krav at foreldrene må kjøpe aksjer for å få barnehageplass.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.
Mandag 9. september 2019
POSISJON: MDG håper et brakvalg i dag vil gi makt i en rekke byer. Nasjonal talsperson Arild Hermstad åpner for å ta partiet inn i regjering i 2021.