Onsdag 4. februar 2015
Romfolk: Lydia (38) har fast plass utenfor T-banen i Akersgata. Hun vil heller bli fengslet enn å dra tilbake til Romania.
Regjeringen vil forby «medvirkning til tigging»:
Toppe vil stoppe forbud
Undersak:

Feller tårer

Lydia (38) har vært i Norge i mange år. Hennes faste plass er utenfor T-bane-stasjonen i Akersgata i Oslo. Hun er opprørt over forslaget om tiggeforbud.

– Det er helt forferdelig. I Romania har vi ingenting, så det er ikke et alternativ å reise tilbake dit. Det er mulig flere kommer til å reise til andre land i Europa hvor det er lov til å tigge, sier hun.

Tårene begynner å renne.

– Kunne de ikke heller hjulpet oss å finne en jobb, da hadde de fått oss bort fra gatene, sier hun.

Bymisjonen i Oslo har lært henne å strikke, og det ligger flere hjemmestrikkede skjerf ved siden av tiggekoppen.

– Jeg kommer ikke til å reise. Da får de heller sette meg i fengsel.

Charlotte Buhl (73) kommer gående forbi og gir Lydia en 200-lapp. De har kjent hverandre lenge nå, og Charlotte er svært rystet over det nye lovforslaget. – Det er uttrykk for et forferdelig menneskesyn som er helt forkastelig. Det viser en egoisme fra det norske samfunnet som er så ekkel. Menneskeverdet er blitt til bare snakk om penger, sier hun.

lindae@klassekampen.no

STANS: Senterpartiet kan stanse regjeringens forslag om et nasjonalt tiggeforbud. Kjersti Toppe går klart imot og varsler omkamp internt i partiet.

TIGGING

Regjeringen er avhengig av støtte fra Senterpartiet for å få flertall for å innføre et nasjonalt tiggeforbud. Støttepartiene Venstre og KrF er imot et tiggeforbud, og Sp sitter dermed med nøkkelen.

– Regjeringens forslag til generelt tiggeforbud er uakseptabelt, sier Kjersti Toppe, stortingsrepresentant for Sp.

Fakta

Tiggeforbud:

• Regjeringen vil forby organisert og generell tigging - og medvirkning til tigging (hjelp til transport og reise, overnatting og mat, og oppbevaring av tiggepenger).

• Justisdepartementet har sendt et lovforslag ut til høring, med frist 15. februar.

• Strafferammen skal være inntil ett års/6 mnd fengsel . Det samme gjelder medvirkning.

• Krf og Venstre går imot et nasjonalt tiggeforbud. Sp har programfestet at de vil gjeninnføre et tiggeforbud.

Delt stortingsgruppe

I et lovforslag som er sendt på høring foreslår regjeringen å forby både organisert tigging og det de kaller «generell tigging», og medvirkning til tigging. Nå varsler Toppe at Sp kan komme til å skifte syn på landsmøtet i mars.

– Vi har et ekstra ansvar når vi faktisk har de stemmene som ligger på vippen i Stortinget og kan vedta dette, sier Toppe.

Da regjeringspartiene i fjor sommer fikk flertall på Stortinget for å foreslå et nasjonalt tiggeforbud, hentet de for første gang støtte fra andre partier enn KrF og Venstre. Senterpartiet har programfestet at de vil gjeninnføre tiggeforbud i Norge, og stemte for. Ifølge Vårt Land var imidlertid stortingsgruppa delt, og flere stemte mot sin personlige overbevisning.

«Unorsk forslag»

Kjersti Toppe var en av dem som uttalte seg kritisk til et forbud. Nå har regjeringen sendt et forslag om nasjonalt tiggeforbud på høring som går lenger enn Stortingets bestilling, som var et forbud mot organisert tigging. Regjeringen vil forby all tigging og medvirkning til tigging, med en strafferamme på inntil 1 års fengsel for organisert tigging, og seks måneder for generell tigging. Samme strafferamme skal gjelde for dem som hjelper tiggerne.

Senterpartiet har så seint som i januar i år blitt oppfattet som garantisten for et nasjonalt forbud. Toppe lover omkamp:

– Forslaget går mye lenger enn Senterpartiets program, som er å gjeninnføre loven som var. Der hadde man et unntak for de nødlidende, sier Toppe, som også er kritisk til å kriminalisere det å hjelpe tiggerne:

– Dette er et veldig unorsk forslag, sier Toppe. Hun tror partiet er delt i spørsmålet, og at dette vil vise seg i debatter fram mot årsmøtet.

– Vi er ikke garantisten for at forslaget skal gå igjennom, sier Toppe.

Sosiale tiltak sentralt

Partiets justispolitiske talsperson, Jenny Klinge, har tidligere har gitt sin støtte til et tiggeforbud.

– Vi har et programfestet at vi er for å gjeninnføre forbudet mot tigging – men vi vil se hva som kommer konkret fra regjeringen før vi tar stilling til forslaget, sier Jenny Klinge. Hun mener forslaget står og faller på hvilke sosiale tiltak regjeringen er villig til å bruke penger på:

– Det vil være viktig om regjeringen kommer med sosiale tiltak som vi kan være enig i, sier Klinge. Hun ønsker mer bruk av EØS-penger i land der tiggerne kommer fra, som skoleprosjekt i Romania. I tillegg ønsker Klinge å fortsette støtten til humanitære tiltak innenlands, den såkalte «tiggepotten», der kommunene kan søke penger til overnattingstiltak, dusj og klesvask.

Som å forby fattigdom

Regjeringens støtteparti Venstre og KrF er begge imot å innføre et nasjonalt tiggeforbud i Norge.

Justispolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, karakteriserer regjeringens forslag som «absurd» og «ytterst problematisk»:

– Å be andre om hjelp er den siste utveien i ytringsfriheten. Jeg frykter at norske rusmisbrukere, bostedsløse må finne andre virkemidler, som kriminalitet eller prostitusjon for å få inntekter. Det sammen gjelder EØS-borgere, sier Ropstad, som mener et tiggeforbud ikke vil hjelpe folk ut av nød, men vri ressursbruken i feil retning.

– Vi har allerede en lang soningskø og kapasiteten i de norske fengslene er sprengt. Hvis regjeringen skal straffe tiggere og hjelperne deres med fengsel, vil det bety at de må slippe løs hardbarkede kriminelle, sier Ropstad.

Venstre mener et tiggeforbud vil være det samme som å forby fattigdom:

– Justisdepartementets forslag om å straffe medvirkning til tigging er i realiteten å kriminalisere grunnleggende medmenneskelighet. Historien har vist at dette sjelden fører noe godt med seg, sier justispolitisk talskvinne i Venstre, Iselin Nybø.

fridag@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 4. februar 2015 kl. 13.39
Mandag 21. januar 2019
NY VEG: Regjeringa ventar på Statens vegvesen si eiga vurdering av kva oppgåver private kan få. – Me har ei oppleving om at Vegvesenet blir riven i bitar, seier tillitsvald Alf Edvard Masternes.
Lørdag 19. januar 2019
BYENS MANN: Eliten er ikke vegetarianere som sykler til jobb i Oslo, men rikinger som påvirker regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken i sitt svar til Trygve Slagsvold Vedum.
Fredag 18. januar 2019
NEDTUR: Bare 4 prosent av de ansatte i politiet mener de er mer tilgjengelige for folk nå enn før nær­politireformen.
Torsdag 17. januar 2019
FÅ FØDSLER: Barn av innvandrere har lavere fruktbarhet enn øvrig befolkning, viser ferske tall. Norsk­pakistanske Umar Ashraf opplever ikke barnepress.
Onsdag 16. januar 2019
UNNGÅR: Høyesterett viser politisk motvilje mot å behandle Svalbard-trakten, mener forsvarer Hallvard Østgård.
Tirsdag 15. januar 2019
DØVE: Alle miljøfaglege råd som er gitt før utlysing av nye oljeblokker dei fem siste åra, er ignorerte. Det viser ein gjennomgang frå Naturvernforbundet.
Mandag 14. januar 2019
TO ONDER: Øystein Dørum i NHO mener videre oppløsnings­tendenser i EU vil være verre for norsk økonomi enn brexit.
Lørdag 12. januar 2019
ØKER MEST: – Vi snur ikke kappa etter vinden. Det er vinden som har snudd, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Fredag 11. januar 2019
FALL: For ti år siden var Finnmark landets mest fruktbare fylke. Nå føder kvinnene der nesten like få barn som i Oslo.
Torsdag 10. januar 2019
BARN: Verken flyktninger eller arbeidsinnvandrere løser utfordringene som følger av lave fødselstall, konkluderer to av Norges ledende forskere.