Tirsdag 3. februar 2015
Vil kartlegge: Kristenn Einarsson, direktør i Den norske Forleggerforening, varsler at det vil komme flere undersøkelser det nærmeste halvåret som skal se nærmere på nordmenns digitale lesevaner. Det vil gi oss nyttig informasjon, mener han.FOTO: Anniken C. Mohr
Salg av e-bøker utgjorde 1,4 prosent av den samlede omsetningen av bøker i Norge i fjor:
E-boksalget sakte fram
E-boksalget klatrer oppover: I fjor økte salget med over 36.000 eksemplarer. Men det er lite jubel å spore i norsk bokbransje.

bøker

Det samlede e-boksalget har nå passert 200.000 eksemplarer, viser ferske tall fra Bokbasen.

Men i Den norske forleggerforeningen sprettes ikke sjampanjen av den grunn. Allerede i 2012 utgjorde e-boksalget 20 prosent av bokmarkedet i et land som USA.

– Vi er ikke så opptatt av å se på de korte utviklingstrekkene, sier Kristenn Einarsson, direktør i Den norske Forleggerforening.

Fakta

E-boksalg:

• I 2014 ble det for første gang solgt over 200.000 e-bøker i Norge.

• E-boksalget utgjør likevel kun 1,4 prosent av den samlede bokomsetningen, hvis man ser bort fra akademiske titler.

• Det er stor forskjell sammenliknet med USA, hvor e-boksalget utgjorde 20 prosent av bokmarkedet allerede i 2012.

Skal kartlegge

Einarsson mener det nå er viktig finne ut mer av hvor interessert norske leserne faktisk er å i lese bøker digitalt og varsler at det i det kommende halvåret vil bli satt i gang flere undersøkelser.

– Vi håper at det vil gi oss mer og nyttig informasjon. Det er viktig at vi danner oss et helhetsbilde. Særlig for å se hvordan den digitale lesingen vil fordele seg på kjøp, strømmetjenester og biblioteklån. Og så vil vi selvfølgelig gjerne vite om det er mer forlagene kan gjøre for å tilfredsstille kundebehovene, sier Einarsson.

– Handler det trege salget om at dere vært for seine med å digitalisere bøker, slik at tilbudet er for dårlig?

– Hvis det hadde vært den viktigste grunnen til at e-boksalget i Norge er lavere enn i de engelskspråklige landene, skulle det tilsi at digital lesing hadde økt voldsomt i de siste par årene i takt med økningen i tilbudet. En klar begrensning er at vi må legge på 25 prosent moms på e-boka, sier Einarsson.

Fornøyd?

Tallene fra Bokbasen, som Klassekampen har fått tilgang til, viser også at det er en forsiktig oppgang i e-boksalget i januar måned i år sammenliknet med samme måned i 2014.

I år er det blitt solgt 1844 flere titler enn samme måned i fjor.

– Tallene viser jo at det er få av leserne som satser på e-boka, men vi håper at dette vil øke mer etter hvert, sier Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen.

– Er dere fornøyde med disse tallene?

– Vi er fornøyde med at det er en vekst, men vi må huske på at e-bokmarkedet fortsatt er i sin spede begynnelse. Det er fremdeles slik at e-boksalget utgjør en liten del av den totale bokomsetningen, men det gjelder også andre land i Norden, sier Stensen.

Liten del av totalen

Tall fra Bokhandlerforeningen viser at salg av e-bøker utgjorde 1,4 prosent av det samlede bokomsetningen i 2014, men da er ikke akademiske titler tatt med. Selv om e-bøkene utgjør en liten del av totalen, er Kristen Einarsson i Forleggerforeningen opptatt av at e-boksalget øker.

– I kroner og øre kjøpte det norske folk 15 prosent mer e-bøker i 2014 enn i 2013. Hvis vi bare ser på skjønnlitteraturen, så tror vi e-bøker utgjorde et sted mellom tre og fem prosent av totalomsetningen på skjønnlitteratur. Men jeg sier tror, for dette har vi ikke tall på, sier Einarsson.

dageivindl@klassekampen.no

Onsdag 14. november 2018
Er 10.000 kroner i statsstøtte per avisabonnement for mye? Nei, sier sjefredaktøren i Helgelendingen, og får støtte fra KrF og Senterpartiet på Stortinget.
Tirsdag 13. november 2018
25.000 abonnenter kan miste papir­avisa dersom regjeringen går for et kompromissforslag som mediebransjen selv har spilt inn.
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Lørdag 10. november 2018
Etter en storstilt digitalisering av skolen er Bærum kommune klar for neste skritt: kutt i skolebibliotek­tjenesten.
Fredag 9. november 2018
Sentrale personer i motstandsbevegelsen ble varslet om deportasjonen av de norske jødene høsten 1942, men varslene ble ignorert. Det viser Marte Michelet i boka «Hva visste hjemmefronten?».
Torsdag 8. november 2018
Stig Aasvik har jobbet som skyggeskriver i 15 år. Likevel synes han det er trist at kjendis­intervjuer i bokform får så høye opplagstall.
Onsdag 7. november 2018
Denne høsten har en rekke norske kjendiser gjort det skarpt i bokmarkedet. Men bare et fåtall av dem har skrevet boka si selv.
Tirsdag 6. november 2018
Joshua French kan tjene flere millioner kroner på sin foredragsturné landet rundt. Flere kulturhus har hatt kvaler med å gi den drapsdømte nordmannen en talerstol.
Mandag 5. november 2018
Mats Grorud har laga animasjonsfilm om å leva 70 år i flyktningleir.
Lørdag 3. november 2018
Joshua French kan tjene fire millioner kroner på foredragsturneen sin. – Han er helt i toppklassen nå, sier markeds­føringsekspert.