Tirsdag 3. februar 2015
Vil kartlegge: Kristenn Einarsson, direktør i Den norske Forleggerforening, varsler at det vil komme flere undersøkelser det nærmeste halvåret som skal se nærmere på nordmenns digitale lesevaner. Det vil gi oss nyttig informasjon, mener han.FOTO: Anniken C. Mohr
Salg av e-bøker utgjorde 1,4 prosent av den samlede omsetningen av bøker i Norge i fjor:
E-boksalget sakte fram
E-boksalget klatrer oppover: I fjor økte salget med over 36.000 eksemplarer. Men det er lite jubel å spore i norsk bokbransje.

bøker

Det samlede e-boksalget har nå passert 200.000 eksemplarer, viser ferske tall fra Bokbasen.

Men i Den norske forleggerforeningen sprettes ikke sjampanjen av den grunn. Allerede i 2012 utgjorde e-boksalget 20 prosent av bokmarkedet i et land som USA.

– Vi er ikke så opptatt av å se på de korte utviklingstrekkene, sier Kristenn Einarsson, direktør i Den norske Forleggerforening.

Fakta

E-boksalg:

• I 2014 ble det for første gang solgt over 200.000 e-bøker i Norge.

• E-boksalget utgjør likevel kun 1,4 prosent av den samlede bokomsetningen, hvis man ser bort fra akademiske titler.

• Det er stor forskjell sammenliknet med USA, hvor e-boksalget utgjorde 20 prosent av bokmarkedet allerede i 2012.

Skal kartlegge

Einarsson mener det nå er viktig finne ut mer av hvor interessert norske leserne faktisk er å i lese bøker digitalt og varsler at det i det kommende halvåret vil bli satt i gang flere undersøkelser.

– Vi håper at det vil gi oss mer og nyttig informasjon. Det er viktig at vi danner oss et helhetsbilde. Særlig for å se hvordan den digitale lesingen vil fordele seg på kjøp, strømmetjenester og biblioteklån. Og så vil vi selvfølgelig gjerne vite om det er mer forlagene kan gjøre for å tilfredsstille kundebehovene, sier Einarsson.

– Handler det trege salget om at dere vært for seine med å digitalisere bøker, slik at tilbudet er for dårlig?

– Hvis det hadde vært den viktigste grunnen til at e-boksalget i Norge er lavere enn i de engelskspråklige landene, skulle det tilsi at digital lesing hadde økt voldsomt i de siste par årene i takt med økningen i tilbudet. En klar begrensning er at vi må legge på 25 prosent moms på e-boka, sier Einarsson.

Fornøyd?

Tallene fra Bokbasen, som Klassekampen har fått tilgang til, viser også at det er en forsiktig oppgang i e-boksalget i januar måned i år sammenliknet med samme måned i 2014.

I år er det blitt solgt 1844 flere titler enn samme måned i fjor.

– Tallene viser jo at det er få av leserne som satser på e-boka, men vi håper at dette vil øke mer etter hvert, sier Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen.

– Er dere fornøyde med disse tallene?

– Vi er fornøyde med at det er en vekst, men vi må huske på at e-bokmarkedet fortsatt er i sin spede begynnelse. Det er fremdeles slik at e-boksalget utgjør en liten del av den totale bokomsetningen, men det gjelder også andre land i Norden, sier Stensen.

Liten del av totalen

Tall fra Bokhandlerforeningen viser at salg av e-bøker utgjorde 1,4 prosent av det samlede bokomsetningen i 2014, men da er ikke akademiske titler tatt med. Selv om e-bøkene utgjør en liten del av totalen, er Kristen Einarsson i Forleggerforeningen opptatt av at e-boksalget øker.

– I kroner og øre kjøpte det norske folk 15 prosent mer e-bøker i 2014 enn i 2013. Hvis vi bare ser på skjønnlitteraturen, så tror vi e-bøker utgjorde et sted mellom tre og fem prosent av totalomsetningen på skjønnlitteratur. Men jeg sier tror, for dette har vi ikke tall på, sier Einarsson.

dageivindl@klassekampen.no

Mandag 14. oktober 2019
Frp kaller det en seier at det ikke deles ut statsstipender neste år. Nå åpner regjeringen for å avvikle ordningen.
Lørdag 12. oktober 2019
I år er «Exit» og andre NRK-serier blitt omtalt 243 ganger på kanalens egne nyhetsflater. Ekspert på presseetikk Svein Brurås mener det svekker NRKs troverdighet.
Fredag 11. oktober 2019
Årets nobelpris i litteratur gikk til den omstridte øster­rikeren Peter Handke. Uttrykk for elendig dømmekraft, mener statsviter Bernt Hagtvet.
Torsdag 10. oktober 2019
Dagens vinnere av nobelprisen i litteratur bør si fra seg prisen, mener kritikere. Men forfatter Dag Solstad ville takket ja.
Onsdag 9. oktober 2019
Norsk filminstitutt må kutte i staben, og teatrene har 70 millioner kroner mindre å rutte med. Nå må ABE-reformen skrotes, mener kulturledere.
Tirsdag 8. oktober 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) gir lokalavisene økt pressestøtte på bekostning av de største mottakerne. De rødgrønne partiene lover å stanse omfordelingen etter neste valg.
Mandag 7. oktober 2019
Høy pris og dårlig informasjon gjør at barn ikke går på kulturskolen. – Staten må få ned satsene, mener kulturskolerektor.
Lørdag 5. oktober 2019
Forbrukertilsynet krever reklame-merking av forlagsdrevne bokmagasiner på nett. – En nedvurdering av kulturelle produkter, mener medie­professor.
Fredag 4. oktober 2019
Artisten Aurora får massiv kritikk etter å ha forsøkt å skjule konserter i Tel Aviv. – Hvis du vil spille i Israel nå, må du virkelig ville det, sier kulturjournalist i Haaretz.
Torsdag 3. oktober 2019
Torsdag skrev IT-ansvarlig Børre Haugli under på en sluttpakke i Morgenbladet. Like etter ble han hyret inn av konsernet som konsulent for å gjøre den samme jobben som før.